Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Van de plank

Elize van Steen

Verschijning: 30-10-2024

Gottmer Uitgevers Groep b.v.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Van de Plank

Uit: Van de plank

23-11-2024 08:30 Rubriek: Review

Van de PlankElize van Steen maakte een aantal jaar geleden iets heftigs mee, waardoor haar leven op z'n kop stond en alles tot stilstand kwam. In de tijd dat ze weinig kon doen begon ze met het delen van recepten op haar instagramaccount (@deli_zabeth). 

Toen Elize weer wat meer energie kreeg, is het idee ontstaan om iets te gaan doen met het fenomeen 'Grazing Boards', een Australisch concept dat langzaamaan over de hele wereld populairder werd/wordt.  Een grazing board is een plank vol lekkers, mooi opgemaakt, waarvan iedereen zelf zijn eigen 'hapjes' samenstelt. Een grazing board kan overal voor ingezet worden: de borrelplank, een lunch- of dinerboard of een plank vol lekkere desserthapjes.

Inmiddels heeft Elize een cateringbedrijf en serveert ze mooie, grote planken vol lekkers van lokale bedrijven en seizoensgebonden producten die mensen kunnen bestellen bij haar om samen van te genieten. 

Spoilers: de inhoud

Na de persoonlijke introductie van de auteur, legt ze uitgebreid uit welke ingrediënten ze zelf gebruikt voor haar planken. Ze geeft aan wat je in de voorraadkast, je koelkast en je vriezer zou moeten hebben om mooie en lekkere grazing boards te kunnen maken. Daarna een hoofdstuk met benodigdheden (planken, pannen, kommetjes, messen e.d.) en een hoofdstuk met hostingstips en tafelaankleding. 

Dan de verschillende recepten/boards. In het eerste hoofdstuk staan een aantal ontbijt- en brunchboards met tot de verbeelding sprekende namen als Rise and Shine Board (met pancakes, Griekse yoghurt en veel fruit) en Scandinavian Salmon Sunday Board (met Gravad Lax, groentes en Blini's). 

In het tweede hoofdstuk vind je de Borrelboards, zoals bijvoorbeeld het klassieke kaasbord, een Bloody Mary's Bar en een Kaasfondue Board. Daarna volgt een hoofdstuk met Diner Boards zoals het Fajita Fiesta Board of het Seafood Boil Board

Als laaste presenteert Elize Dessert Boards. Hier vind je het Juicy Fruity Board, het Perfect Pavlova Board en het I-Scream Board.

Cookboogle's visie

Van de Plank is een erg leuk en origineel boek, dat slim inspringt op de Food Sharing trend. Speciale complimenten voor de maker(s) voor de fotografie van Claudia Damen, want de borden staan er prachtig op. Ook erg leuk is dat de schrijfster uitgebreid uitlegt hoe de verschillende borden worden opgemaakt.

De recepten voor de verschillende gerechtjes die op de planken worden gepresenteerd zijn goed te doen voor de meeste thuiskoks. Ook qua ingrediënten wordt het niet heel ingewikkeld. De meeste ingrediënten zijn prima in elke supermarkt te krijgen. Iedereen kan hier lekker mee aan de slag. 

Voor wie is dit boek?

Dit boek is perfect voor gezelligheidsdieren. Zit je graag met vrienden en/of familie niet al te formeel aan tafel dan is het delen van allerlei lekkers op een mooie grote plank ontzettend leuk. Daarnaast is dit boek een heel leuk cadeauboek om weg te geven, gratis tip voor de komende feestdagen!

Titel: Van de Plank
Auteur: Elize van Steen
Fotografie: Claudia Damen
Uitgever: Becht
Prijs: 26,99 euro

 

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Perfect Pavlova Board →

Pavlova het ultieme feestelijk dessert voor Kerst of voor Pasen. Een beter shared dessert bestaat er toch niet?

Recept [48] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Perfect Pavlova Board →

Pavlova het ultieme feestelijk dessert voor Kerst of voor Pasen. Een beter shared dessert bestaat er toch niet?

Recept: Granaatappel-negroni →

Een eenvoudige cocktail die in grote hoeveelheden te maken is.

Recept: Bloedsinaasappelpavlova →

Een meringue met een karamelachtige smaak, die het goed doet bij fris, scherp smakende bloedsinaasappels en lobbig geklopte room.

Getest [150] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Knapperige spruitjes met salie en knoflook →

Spruitjes worden vaak bij de kerstdis gegeten. Deze manier van bereiden is snel en ze blijven lekker knapperig.

Getest: Omgekeerde prei-walnotentaart →

Een knapperig hartig, maar ook zoet taartje. Volledig plantaardig en lekker als bijgerecht bij een feestelijke maaltijd.

Getest: Plaattaart met tomaat, kaas en pesto →

Voor plaattaarten kun je mij wakker maken. Deze is eenvoudig te maken en zeer smaakvol.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Lijstjes [1] →

Review [46] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: A Very Vegan Christmas →

Steeds meer mensen willen helemaal of deels plantaardig eten. De feestdagen zijn dan vaak een uitdaging. Dit boek lost dat op.

Recensie: Tinned Tomatoes →

Een heel boek over een product dat iedereen altijd in zijn voorraadkast zou moeten hebben.