Het Oerboek

ISBN: 9789023256472

Auteurs: Axel Wiewel

Publicatiedatum: 19-07-2019

Publicatiestatus: unspec

Publicatievorm: Paperback

NUR: 246: Kookboeken (>12 jaar)

Uitgever: Gorcum b.v., Koninklijke Van

Login voor het inkijkexemplaar

Het oerboek is een ontdek-, herken- en beleefgids. Een handvat voor mensen die willen begrijpen waarom Drenthe ‘oerprovincie’ genoemd wordt. Die willen zien dat de historie er voor het oprapen ligt, op straat en in het landschap. Die het oergevoel willen ervaren dat zich van je meester maakt te midden van zó veel tastbare geschiedenis. Dit boek geeft daartoe een aanzet in ruim vijftig prachtige verhalen.Dit boek wijst de lezer de weg. Het is een gids die de talloze bewijzen benoemt van Drenthe als oerprovincie. Niet alleen de overbekende elementen in het landschap, zoals hunebedden en de schaapskuddes op de paarse heide, maar ook de vele geologische en archeologische tekens van de Drentse (pre)historie. Zoals Saksische boerderijen, brinken, essen, dobben en poelen, grafheuvels en pingoruïnes, en nog véél meer.Bijna óveral in deze provincie is natuur te vinden die een rol speelde in het dagelijks leven van onze (verre) voorouders. Bomen, heesters en heel veel wilde plantensoorten werden vroeger veel gebruikt bij pijnbestrijding en als geneesmiddel bij allerlei ziekten. Om boze geesten buiten de deur te houden, en goede geesten gunstig te stemmen, maar óók om ervan te eten, als smaakmaker, en zelfs als opwekkend middel. In twintig oerrecepten geeft het oerboek tips over gebruik van die oeroude natuur in de hedendaagse keuken. Harrie Wolters, directeur Hunebedcentrum: Als u Drenthe, de oerprovincie van Nederland, met alle zintuigen wilt ervaren en meer wilt halen uit uw bezoek aan de provincie dan is het Oerboek een mooie start om het avontuur te beginnen. Of u bezoeker bent of inwoner u zult Drenthe op een nieuwe manier ontdekken.
Bron: Titelbank (ongeredigeerd)

Besproken in de keuken

    Ook van deze auteur

      Ook interessant

        Ook van deze uitgever