Gezond eten, gewoon doen

ISBN: 9789035136250

Auteurs: F. Kok B. Scholtens

Publicatiedatum: 28-02-2011

Publicatiestatus: verlopen

Publicatievorm: Paperback

NUR: 440: Eten en drinken algemeen

Uitgever: Prometheus, Uitgeverij

Iedereen kent ze, de wonderdiëten van bijvoorbeeld Sonja Bakker, dr. Frank en Atkins. Je valt er snel flink wat kilo’s mee af. Enkele maanden later echter zit je meestal weer op het oude gewicht of er zelfs boven. Deze diëten werken dus niet, en ze hebben ook geen wetenschappelijke onderbouwing. Je krijgt gewoonweg te weinig eten binnen, en het lichaam kan daar niet tegen.De voedingswetenschap heeft genoeg van die mooie beloftes van dieetgoeroes. Het is tijd voor een tegengeluid. Er zijn namelijk gezonde eetpatronen, die wel vol te houden zijn, lekker zijn en voldoende calorieën hebben. Gezond eten, gewoon doen van voedingshoogleraar Frans Kok en wetenschapsjournalist Broer Scholtens geeft handwijzers voor zo’n gezond eetpatroon en voorbeelden voor recepten die hierbij horen. Het is een kwestie van met kennis aan tafel gaan. De nadruk ligt niet op het verliezen van kilo’s maar op het gezond op gewicht houden van je lichaam. Er wordt besproken hoeveel je moet eten, welke eetkeuzes de voorkeur hebben en waarom die gezond zijn. Uit een voedingsexperiment dat is uitgevoerd blijkt hoe snel het lichaam reageert op een ongezond eet- en beweegpatroon.Gezond eten met voldoende calorieën en bewegen staan centraal, of je nu wilt afvallen of niet. Gezond eten, gewoon doen!Frans Kok (1950) is hoogleraar voeding en gezondheid en hoofd van de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. Hij studeerde voeding in Wageningen en epidemiologie aan Harvard University in de Verenigde Staten. Hij doet onderzoek op het gebied van voeding, preventie van ziekten, eetgewoonten en overgewicht. In 2006 was hij voorzitter van de commissie Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef over technologie, bètawetenschappen, medisch en farmaceutisch onderzoek en over voeding en consumentenproducten.
Bron: Titelbank (ongeredigeerd)

Besproken in de keuken

    Ook van deze auteur

      Ook interessant

        Ook van deze uitgever