Gezond eten, gewoon doen
ISBN: 9789035136250
Auteurs: F. Kok B. Scholtens
Publicatiedatum: 28-02-2011
Publicatiestatus: verlopen
Publicatievorm: Paperback
NUR: 440: Eten en drinken algemeen
Uitgever: Prometheus, Uitgeverij
Iedereen kent ze, de wonderdiëten van bijvoorbeeld Sonja Bakker, dr. Frank en Atkins. Je valt er snel flink wat kilos mee af. Enkele maanden later echter zit je meestal weer op het oude gewicht of er zelfs boven. Deze diëten werken dus niet, en ze hebben ook geen wetenschappelijke onderbouwing. Je krijgt gewoonweg te weinig eten binnen, en het lichaam kan daar niet tegen.De voedingswetenschap heeft genoeg van die mooie beloftes van dieetgoeroes. Het is tijd voor een tegengeluid. Er zijn namelijk gezonde eetpatronen, die wel vol te houden zijn, lekker zijn en voldoende calorieën hebben. Gezond eten, gewoon doen van voedingshoogleraar Frans Kok en wetenschapsjournalist Broer Scholtens geeft handwijzers voor zon gezond eetpatroon en voorbeelden voor recepten die hierbij horen. Het is een kwestie van met kennis aan tafel gaan. De nadruk ligt niet op het verliezen van kilos maar op het gezond op gewicht houden van je lichaam. Er wordt besproken hoeveel je moet eten, welke eetkeuzes de voorkeur hebben en waarom die gezond zijn. Uit een voedingsexperiment dat is uitgevoerd blijkt hoe snel het lichaam reageert op een ongezond eet- en beweegpatroon.Gezond eten met voldoende calorieën en bewegen staan centraal, of je nu wilt afvallen of niet. Gezond eten, gewoon doen!Frans Kok (1950) is hoogleraar voeding en gezondheid en hoofd van de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. Hij studeerde voeding in Wageningen en epidemiologie aan Harvard University in de Verenigde Staten. Hij doet onderzoek op het gebied van voeding, preventie van ziekten, eetgewoonten en overgewicht. In 2006 was hij voorzitter van de commissie Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef over technologie, bètawetenschappen, medisch en farmaceutisch onderzoek en over voeding en consumentenproducten.
Bron: Titelbank (ongeredigeerd)