Het verhaal van wijn

ISBN: 9789071206252

Auteurs: Hugh Johnson

Publicatiedatum: 01-07-2004

Publicatiestatus: verlopen

Publicatievorm: Hardback

NUR: 447: Wijn en dranken

Uitgever: Spectrum/ Standaard Uitgeverij, Uitgeverij Het

Hugh Johnson over Het verhaal van wijn 'Hoe meer ik over wijn heb geleerd in decennia vol genoegens, hoe meer ik ben gaan beseffen dat de geschiedenis van de wijn vanaf het begin méér dan welk product ook verweven is geweest met die van de mensen zelf. Textiel, aardewerk, brood, ook dat zijn dingen die we tot het Stenen Tijdperk terug kunnen volgen, maar alleen wijn heeft zoiets als een heilige betekenis, een genezende kracht, ja, iets levends.' 'De sporen van wijn zijn overal in de geschiedenis te vinden, en tijdens het schrijven van dit boek heb ik ze allemaal gevolgd.' 'Natuurlijk is het in de eerste plaats een ménselijke geschiedenis. Het begint met de verering van wijn als een bovennatuurlijk fenomeen de brenger van vreugde. De geschiedenis klimt tot de hoogten van dramaturgische inspiratie en keldert tot de diepten van bedrog, dronkenschap, verraad en moord. Er gaan hartstochtelijke overtuigingen mee gepaard waaronder niet in de laatste plaats het islamitische geloof dat wijn een té grote zegen is voor deze wereld. De geschiedenis bezoekt de arts in zijn taak als genezer, de politicus in zijn daden van misleiding, de monnik in zijn cel en de zeeman op zee.' Hugh Johnson wordt alom erkend als de 's werelds meest bekende wijnschrijver. Zijn schat aan kennis, gecombineerd met zijn zeldzame talent om complexe materie toegankelijk te maken voor velen, heeft hem wereldwijd lovende recensies en prijzen opgeleverd. Het eerste boek van Hugh Johnson, Wine, werd in 1966 uitgegeven en zette hem direct in de markt als een van de meest vooruitstrevende auteurs aangaande dit onderwerp. Hij schreef vervolgens vele boeken, waaronder de Wijnatlas (inmiddels verschenen in de vijfde druk) en de jaarlijks uitkomende Wijngids. Van dit laatste boek worden wereldwijd elk jaar ruim 400.000 exemplaren verkocht. 'Hugh Johnsons meesterwerk, waarin zijn gaven als schrijver, proever en hostoricus subliem zijn gecombineerd.' The Observer 'Tot nu toe was de fascinerende geschiedenis van wijn alleen beschikbaar in Frankrijk. Wie kan het voor ons beter onthullen dan de auteur met de magische pen, Hugh Johnson?' Jancis Robinson
Bron: Titelbank (ongeredigeerd)

Besproken in de keuken

    Ook van deze auteur

      Ook interessant

        Ook van deze uitgever