Uit alle windstreken
ISBN: 9789080677326
Auteurs: P.P. Klapwijk Gerard Keijsers
Publicatiedatum: 01-07-2001
Publicatiestatus: verlopen
Publicatievorm: Hardback
NUR: 440: Eten en drinken algemeen
Uitgever: Klapwijk & Keijsers | Imprint: Klapwijk & Keijsers
Uit alle windstreken is een boek over koken, molens en culturen. Een kookboek met interviews en tegelijkertijd een journalistiek boek vol recepten. Voor de kok die graag leest en de lezer die graag kookt.
De Distilleerketel in Rotterdam Delfshaven staat centraal in dit boek. De korenmolen geldt als ontmoetingsplek voor de inwoners van de wijk, voor het grootste deel immigranten uit mee dan honderd verschillende landen. Ze komen op de molen om ingrediënten in te slaan voor gerechten uit hun land van herkomst. En om ervaringen uit te wisselen over dit vreemde land van molens, tulpen en klompen. Het blijkt dat iedereen zo zijn eigen gedachten heeft over die nuchtere, gastvrije en tolerante Nederlanders.
Hoe denken buitenlander nou écht over Nederland en de Nederlanders, wat missen ze uit hun moederland en wat is hun favoriete gerecht? Journalist Gerard Keijsers vroeg het aan immigranten uit dertig verschillende landen. De Bulgaarse loopt weg met de spontaniteit van de Hollander, terwijl de Zuid-Afrikaanse daarachter juist een onmiskenbaar calvinistische inslag vermoedt. En de Finse raakte op slag verliefd op onze strakke, mistige landschappen.
Bij elk interview is een recept uit een buitenlandse keuken opgenomen, waarvoor het gemalen graan van de Distilleerketel het hoofdbestanddeel vormt. De recepten en verhalen zijn kleurrijk geïllustreerd door portretten van fotograaf Peter Paul Klapwijk, die zelf iedere zaterdag als molenaar in de Distilleerketel werkt. De molen en haar rol tussen akker en bakker heeft een voorname plaats in het boek gekregen door middel van een actuele zwart-wit fotoreportage en historische fotos.
De Distilleerketel in Rotterdam Delfshaven staat centraal in dit boek. De korenmolen geldt als ontmoetingsplek voor de inwoners van de wijk, voor het grootste deel immigranten uit mee dan honderd verschillende landen. Ze komen op de molen om ingrediënten in te slaan voor gerechten uit hun land van herkomst. En om ervaringen uit te wisselen over dit vreemde land van molens, tulpen en klompen. Het blijkt dat iedereen zo zijn eigen gedachten heeft over die nuchtere, gastvrije en tolerante Nederlanders.
Hoe denken buitenlander nou écht over Nederland en de Nederlanders, wat missen ze uit hun moederland en wat is hun favoriete gerecht? Journalist Gerard Keijsers vroeg het aan immigranten uit dertig verschillende landen. De Bulgaarse loopt weg met de spontaniteit van de Hollander, terwijl de Zuid-Afrikaanse daarachter juist een onmiskenbaar calvinistische inslag vermoedt. En de Finse raakte op slag verliefd op onze strakke, mistige landschappen.
Bij elk interview is een recept uit een buitenlandse keuken opgenomen, waarvoor het gemalen graan van de Distilleerketel het hoofdbestanddeel vormt. De recepten en verhalen zijn kleurrijk geïllustreerd door portretten van fotograaf Peter Paul Klapwijk, die zelf iedere zaterdag als molenaar in de Distilleerketel werkt. De molen en haar rol tussen akker en bakker heeft een voorname plaats in het boek gekregen door middel van een actuele zwart-wit fotoreportage en historische fotos.
Bron: Titelbank (ongeredigeerd)