Eetbare Natuur

ISBN: 9789080945333

Auteurs: Hanneke Videler

Publicatiedatum: 10-12-2016

Publicatiestatus: unspec

Publicatievorm: Digital download

NUR: 246: Kookboeken (>12 jaar)

Uitgever: JOEP VOF

Koken met waterkonijn, wilde Japanse oesters, insecten en plantenEr staat nog veel meer bijzonders en heerlijks in:Hanneke Videler Eetbare NatuurEen kookboek voor wat in Nederland uit het wild te halen valt.Er is verbazingwekkend veel lekkers te vergaren in de Nederlandse natuur, en het is vaak nog gratis ook. Hanneke Videler kookt al jarenlang met ogenschijnlijk ongebruikelijke ingrediënten die in de ons omringende natuur te vinden zijn.In dit boek legt ze uit hoe we aan die ingrediënten kunnen komen en geeft ze recepten voor de heerlijkste gerechten. We eten de eieren van kippen maar die van andere vogels worden onterecht minder gewaardeerd. Waarom eten we die ganzen, muskusratten, vossen en andere dieren die steeds meer schade zouden veroorzaken niet gewoon op? Ze zijn echt heel smakelijk.Allerlei zoetwatervissen komen in het boek aan bod en ook rivierkreeft en wolhandkrab. Aan de kust kun je bij laag water garnalen vissen en onder aan de dijk liggen schelpdieren voor het oprapen. De Japanse oester rukt flink op, koloniseert hele gebieden. Laten we hem eten, er zijn talloze manieren om er iets lekkers van te maken.De wereldwijde voedselproductie is gebaseerd op een dertigtal plantensoorten, toch zijn er 80.000 eetbare planten. Daarom is er een hoofdstuk gewijd aan planten, noten, bessen en paddenstoelen die makkelijk te vinden en te bereiden zijn. Ten slotte komen insecten, honing en slakken ter tafel.Veel recepten zijn afkomstig uit kookschriften van oma's, (oud)tantes en buurvrouwen of zijn zelf verzonnen.Om ook in het buitenland over het een en ander te kunnen praten is er een overzicht van de officiële Latijnse namen van de dieren en planten én hun Franse, Engelse en Duitse equivalenten.Hanneke Videler (1944) is geboren in Veghel, getogen in Brussel, verder opgegroeid in Limburg en volgroeid in Groningen. Tussen de bedrijven door woonde ze in Italië, Duitsland, Zwitserland, Engeland en Schotland. Ze schreef ook Kijken, lezen, koken, een kookboek met verhalen en grafische kunst (als e-boek verkrijgbaar) en Zoetwatervis, de culinaire gids (Hardcover, Scriptum, Schiedam).
Bron: Titelbank (ongeredigeerd)

Besproken in de keuken

    Ook van deze auteur

      Ook interessant

        Ook van deze uitgever