Kookboek van de Zuiderzee
ISBN: 9789082347524
Auteurs: Karen Groeneveld
Publicatiedatum: 29-04-2016
Publicatiestatus: actief
Publicatievorm: Hardback
NUR: 442: Keuken per land en streek
Uitgever: Het Zwarte Schaap | Imprint: Het Zwarte Schaap
De watersnoodramp van 1916 was de aanleiding voor de afsluiting van de Zuiderzee. In de periode daarna is door middel van de Zuiderzeewerken niet alleen gewerkt aan de veiligheid van de kustbewoners, maar werd door inpoldering ook het areaal aan landbouwgrond vergroot.Voor de Zuiderzeevissers betekende dit nieuwe tijdperk het einde. Zij konden niet anders dan toezien hoe hun inkomsten, maar ook hun manier van leven verloren gingen.Met dit boek vol oude recepten, niet alleen uit het water, maar ook van het land, uit de hof en uit de fles, en enkele wederwaardigheden over de Zuiderzeevisserij staan we stil bij die bijzondere geschiedenis. Zo werpen we een enigszins nostalgische blik op een culinair verleden met zicht op dit verdwenen water.Over Wieringer krukels, Urker ansoop, Kamper platvis en andere streekgerechten.
Bron: Titelbank (ongeredigeerd)