NOOMI

ISBN: 9789464041163

Auteurs: Sara Shawkat

Publicatiedatum: 16-08-2022

Publicatiestatus: aankondiging

Publicatievorm: Hardback

NUR: 440: Eten en drinken algemeen

Uitgever: Fontaine Uitgevers | Imprint: Fontaine Uitgevers

Bekijk het inkijkexemplaar bij Bol.com.

WINNARES ZILVEREN KOOKBOEK 2022

Uit het juryrapport: 'Sara Shawkat is er met NOOMI in geslaagd op ronduit aanstekelijke wijze de geweldige keuken van Irak aan te prijzen. Ze neemt je mee, ze vertelt, ze deelt ervaringen, en ze is terecht trots op al het moois dat Irak heeft te bieden. [...] Het is gewoon heel goed gedaan!'

Wie denkt dat-ie de Midden-Oosterse keuken heeft uitgespeeld, heeft het mis. In NOOMI laat Sara Shawkat je de wereld van de nog zo onbelichte keuken van Irak zien - misschien wel de grootste hidden gem uit de Levantijnse regio. Sara leert je de Iraakse klassiekers maar ook varianten en specials, afgewisseld met verhalen over eettradities en de culinaire rivaliteit tussen haar en haar moeder. Ze laat je kennismaken met bijzondere ingrediënten waaronder noomi; de gedroogde limoen die volgens Sara het hart van de Iraakse keuken vormt. Verlekker je aan comforting stoofgerechten als marqat bamye; een tomatenstoof van okra, en steel de show met culinaire spektakelstukken zoals cheesy kunafe met knisperend engelenhaar. Haal de straten van Bagdad in huis met ijskoud tamarindesap of met kubbeh't halab, krokante rijstdumplings met auberginevulling. Met dit boek zet iedereen - van kersverse foodies tot doorgewinterde Arabische wifeys - de lekkerste Iraakse gerechten op tafel.

'Sara's Iraakse keuken is zoals wij Irak allemáál zouden willen zien: bomvol leven bubbelend, gul, verrukkelijk en happy. Een keuken om van te houden.' - Merijn Tol

'Sara kwam, zag en overwon. Ineens stond ze in mijn keuken. Sexy te wezen met haar outfit on fleek, tupperware in de aanslag. Uit haar koelkastdoosjes kwamen spannende Iraakse gerechten, waar ze met haar moeder uren op gezwoegd had. Ze veroverde mijn hart met Iraakse fudge en zwoele kikkererwtenstoof met gedroogde limoen. Met dit boek sleept ze je de straten van Bagdad door, langs kibbelende tantes en boze bedelaars de keuken in. Van fruitleer en okrastoof tot schapenkopbouillon en kubbeh. Sara leert je hartstochtelijk Iraaks koken.' - Vanja van der Leeden (Indorock)

'In alles wat Sara maakt proef je de cultuur en neemt ze je mee in haar passie. Sara is thuis in het land van eten, overvloed en gastvrijheid, met NOOMI verovert ze onze maag en harten.' - Esther Erwteman

'Ze kwam met 20 bakken eten, en vertrok met m'n hart. Ik dacht dat ik hummus goor vond tot zij het maakte. Haar eten is een feest op tafel, haar persoonlijkheid groter dan de porties. Sara is een totaalbeleving die we nu gelukkig kunnen delen met dit fijne kookboek.' - Freddy Trathlener (Lekker Fred)
Bron: Titelbank (ongeredigeerd)

Besproken in de keuken

    Ook van deze auteur

      Ook interessant

        Ook van deze uitgever