Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

3 Favoriete Kookboek Klassiekers van Esther

21-06-2024 07:25 Rubriek: Lijstjes

Mensen vragen mij vaak naar mijn favoriete kookboeken. Ik vind dat altijd een lastige vraag, want ik heb minimaal 200 kookboeken die ik niet zou willen missen. Ik denk dat ik er alles bij elkaar zo'n 1000 heb verzameld in de loop der jaren en dan tel ik de kooktijdschriften nog niet eens mee.

Maar als ik echt zou moeten kiezen en ik mag er maar drie meenemen, dan zijn dit ze (in willekeurige volgorde):

De Kunst van het KokenDe Kunst van het Koken van Julia Child.

Dit is hét standaardwerk voor de Franse keuken, oorspronkelijk bedoeld voor de Amerikaanse markt, maar wereldwijd een succes. Julia Child schreef het boek samen met twee Franse vriendinnen tijdens haar verblijf in Parijs met haar man, die op de Amerikaanse ambassade werkte. 

Het boek is heel toegankelijk geschreven en bedoeld om Amerikaanse huisvrouwen met meer smaak te laten koken. De recepten zijn goed te volgen en ik heb er al vaak uit gekookt. Het boek wordt volgens mij nog steeds nieuw uitgegeven, maar tweedehands is hij ook nog wel op te kop te tikken. 

Bekijk en/of bestel hier de nieuwste uitgave van De Kunst van het Koken. 

Bekijk en/of bestel hier de versie die ik heb, tweedehands.

 

De Zilveren Lepel PastaDe Zilveren Lepel Pasta

Mijn tweede favoriet is De Zilveren Lepel Pasta. Dat is het boek dat ik eigenlijk altijd meeneem op vakantie. Dit boek staat boordevol hele eenvoudige en smaakvolle pastarecepten. Houd je van pasta, dan is dit eigenlijk het enige boek dat je nodig hebt. 

De Zilveren Lepel is een beroemde serie Italiaanse standaardwerken die over de hele wereld gebruikt worden. Er zijn al vele uitgaven verschenen. Ik heb deze witte, maar in juli verschijnt er een nieuwe uitgave, met een mooie rode cover. Deze witte is tweedehands overigens vaak nog wel te krijgen. 

Bekijk en/of reserveer hier de nieuwe uitgave.

Bekijk en/of bestel hier wat tweedehands exemplaren.

 

Nieuwe klassiekersNieuwe klassiekers van Donna Hay

Iedereen die mij al een tijdje volgt op Instagram (@esthers_cookboogle) weet dat ik een groot fan ben van Donna Hay. Haar recepten passen heel goed bij mijn smaakvoorkeuren en haar recepten kloppen als een bus, altijd. 

Ik leerde haar kennen door de vroege jaren van Masterchef Australia, waar ze regelmatig als gast aanwezig was. Ze heeft ook eigen kookshows (gehad) die te zien waren op 24Kitchen. Ik kan je al haar boeken altijd aanbevelen, maar deze is echt één van mijn favorieten. 

Ik geloof dat deze titel niet meer nieuw wordt gedrukt, maar kom je 'm tweedehands tegen, dan zou ik niet twijfelen als ik jou was. 

Bekijk en/of bestel hier een tweedehandsexemplaar 

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Recept [58] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Recept: Tiramisu met limoncello →

Tiramisu met limoncello is een frisse variant van het klassieke dessert. Het resultaat is een romig, verfrissend en licht zuur dessert met een kleine limoncellokick.

Review [50] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Too Easy →

Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.