Uit: Simpel & Puur voor elke dag
21-01-2025 08:00
Rubriek: Review
Sanne van Lierop heeft het ondanks haar nog jonge leeftijd, qua gezondheid al flink voor de kiezen gehad. Ze heeft namelijk reuma. Reuma gaat gepaard met onstekingen in gewrichten, veel pijn en ongemak en als direct gevolg daarvan: veel medicatie en dus ook veel bijwerkingen.
De juiste voeding voor jouw specifieke lijf en gezondheid kan een rol spelen in het verminderen van allerlei kwalen, het onstaan van onstekingen, pijn en ongemak en je algehele gevoel van welbevinden. Ik ben niet van de school dat je alles kunt voorkomen of alles dragelijker kunt maken met voeding, maar de juiste dingen eten voor jouw lijf kan wel helpen.
En zo denkt Sanne er ook over als ik het goed lees. Vooral in het geval van ontsteking remmende voeding:
"Het blijft wel de vraag hoeveel je van iets binnen moet krijgen voor het echt werkt. Maar in mijn ogen is het een kwestie van 'alle beetjes helpen'."
En zo is het maar net. En dat geldt natuurlijk net zo voor een gezonde leefstijl met voeding die iets voor je doet en voldoende beweging. Het is niet zaligmakend voor geen gezond lijf, maar het helpt natuurlijk allemaal wel.
De inhoud
In het boek staat een handige lijst met groente en fruit en wanneer ze in het seizoen zijn. Handig omdat ze dan het goedkoopst zijn en omdat ze dan optimaal zijn.
Verder legt Sanne het verschil tussen glutenvrij en niet glutenvrij en lactosevrij en niet lactosevrij nog even uit. Daarna volgen een aantal handige vervangingstips.
De recepten zijn verdeeld in een aantal hoofdstukken. Basisrecepten, Sausjes, dressings en toppings, Borrel o'clock, All day soups, Salades en bijgerechten, voorgerechten, It's dinner time en dessert. Een mooi gevarieerd geheel met voor ieder wat wils.
Zo vind je bij de basis recepten bijvoorbeeld een recept voor zelfgemaakte harissa, dit ik absoluut een keer ga proberen. In het volgende hoofdstuk vind je bijvoorbeeld hummus, pesto en tzatziki staat in dit hoofdstuk. De borrelhapjes in het hoofdstuk Borrel o'clock zie er stuk voor stuk heerlijk uit. Complimenten voor de fotografie van Mitchell van Voorbergen.
Van de voorgerechten klinken Whipped tahin met geroosterde za'atar-pompoen en tonijntartaar met avocado mij als muziek in de oren. Ik had al wat meer willen testen uit dit boek, maar tot op heden ben ik er nog niet aan toegekomen. Wél maakte ik al de Zalm in citroen-dillesaus. En die was heerlijk!
Ook de Pittige kip-cashew ga ik zeker nog eens maken en de Melanzane ga ik absoluut nog een keertje maken.
Voor wie is dit boek?
Het boek van Sanne is een boek dat je eigenlijk iedereen gunt. Er staan namelijk heel veel smakelijke gerechten in, die ook nog heel gezond zijn. Wat ik leuk vind is dat alle recepten zijn geschreven voor twee personen, wat het een heel geschikt boek maakt voor mensen zonder (thuiswonende) kinderen.
Titel: Simpel en Puur voor elke dag
Auteur en foodstyling: Sanne van Lierop
Fotografie: Mitchell van Voorbergen
Uitgever: Unieboek | Het Spectrum
Bekijk het inkijkexemplaar op bol.com:
alle recepten →
Alle blogs in de rubriek Review [51]
19-12-2024 Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.
11-12-2024 Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.
05-12-2024 Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.
27-11-2024 Sneller je favoriete feestgerechten op tafel: Makkelijke Kerst
23-11-2024 'Van de Plank' speelt volop in op de 'Grazing Boards' trend: Hoe stel je precies een mooi en lekker Grazing Board samen?
21-11-2024 Steeds meer mensen willen helemaal of deels plantaardig eten. De feestdagen zijn dan vaak een uitdaging. Dit boek lost dat op.
16-11-2024 Een heel boek over een product dat iedereen altijd in zijn voorraadkast zou moeten hebben.
01-11-2024 Waan je aan oma's koffietafel met chocoladesoezen, appelbeignets en kletskoppen.
27-10-2024 Peulvruchten zijn zeer gezond en in dit boek vind je veel originele recepten om ze te bereiden.
21-10-2024 Dé grote vraag na het verschijnen van Het Slowcookerboek: kan slowcooken ook vegetarisch? Ja dus!
16-10-2024 Een nieuwe Jamie is altijd goed nieuws. Eenvoud is wat mensen willen, Simply Jamie is wat ze krijgen.
10-10-2024 Een boek vol met alleen maar plantaardige recepten met paddenstoelen.
05-10-2024 Zie je er ook wel eens tegenop om voor een groep te koken die een feestelijke en goed etentje verwacht? Dan is dit jou boek.
26-09-2024 De vegan lifestyle is niet de meest goedkope manier van leven. Dit boek helpt je de kosten onder controle te houden.
20-09-2024 Recepten zijn bijna altijd voor 4 of meer eters. Eén pan, één portie is er voor de solokoks.
13-09-2024 Er wordt best veel 'gemoestuind' in Nederland. Maar wat doe je vervolgens met die overvloed aan komkommers, tomaten en kuiden?
11-09-2024 Soep is lekker, eenvoudig en gezond. Dit boek bevat 50 zeer smakelijke soeprecepten.
08-09-2024 'Dumplings' is een nieuw deel uit de serie Chef het zelf. Zelf dumplings maken is leuk om te doen!
04-09-2024 Als je één boek in je collectie zou moeten hebben, is het De Zilveren Lepel Pasta.
24-08-2024 De Turkse keuken is zoveel meer dan kebab en zeker de vegetarische Turkse keuken is zeer de moeite van het ontdekken waard.
16-07-2024 Ontdek meer dan zestig authentieke recepten uit de rijke culinaire traditie van de Caribische eilanden.
10-07-2024 Eten brengt mensen samen. Imad Alarnab is een Syrische chef-kok, ondernemer en vluchteling. In 2021 opende hij 'Imad's Syrian Kitchen' in Londen.
28-06-2024 Minimale inspanning, maximaal resultaat. Dit boek maakt het waar!
20-06-2024 60 kleurrijke drankjes voor vrolijke en relaxte zomervibes.
15-06-2024 Ăn Cơm is een familiekookboek dat bomvol staat met lekkere Vietnamese recepten en prachtige verhalen.
11-06-2024 Het is pittig, het is zuur, zoet en meestal tjokvol umami. Men kookt steeds vaker recepten uit de veelzijdige Aziatische keuken.
06-06-2024 Een eigenzinnig, vrolijk en kleurrijk bakboek van kunstenares en finalist in het zesde seizoen van Bake Off Vlaanderen.
03-06-2024 In dit boek vind je de gerechten die Georgina Hayden het liefst elke dag kookt. Ongecompliceerd en gewoon lekker.
27-05-2024 Een kamado werkt weer net even anders dan een 'gewone' barbecue. In dit boek lees je hoe alles uit je kamado haalt.
23-05-2024 Barbecueliefhebber Ilona de Wit schreef een BBQ-boek voor iedere dag. Geen ingewikkeld gedoe, maar chill aan de grill.
18-05-2024 Een perfect boek voor noodleliefhebbers, jonge mensen die het koken ontdekken en liefhebbers van een snelle smakelijke hap.
13-05-2024 Een boek vol recepten waarin groenten schitteren en vleesvervangers schitteren door afwezigheid.
09-05-2024 Het zevende boek van auteur Sabrina Ghayour gaat over Smaak met een hoofdletter S. En Flavour bevat recepten voor iedereen.
02-05-2024 Prachtig boek zonder veel opsmuk, zoals we van de hele Zilveren Lepel serie gewend zijn.
27-04-2024 Rome heeft een unieke charme. Het is het het grootse openluchtmuseum van de wereld, maar tegelijk bruisend tot diep in de nacht. En je kunt er fantastisch eten.
21-04-2024 Zelf taco's maken is ontzettend leuk om te doen en het is een perfect gerecht om samen met je kinderen te maken.
17-04-2024 Toegegeven: ik moest even een drempel over, maar toen ik eenmaal was begonnen maakte ik de lekkerste kroketten.
12-04-2024 Een zeer gevarieerd en goed geslaagd kookboek, met de favorieten van Marijn Koesen.
07-04-2024 Risotto! Risotto! Als je deze tweedehands nog op de kop kunt tikken: doen!
03-04-2024 Chef on a Mission Jeroen van Oijen stelde van twintig populaire gerechten het ultieme thuisrecept samen.
30-03-2024 Het is geen geheim: Donna Hay en ik zijn een match made in heaven. Voldoet 'Even more Basics tot Brilliance' ook weer aan de hoge verwachtingen?
26-03-2024 In 'Masterclass Cocktails' geeft Tess Posthumus je een kijkje in haar keuken met heerlijke recepten voor thuis.
22-03-2024 Het tweede kookboek van Judith Cyrus brengt ons ruim honderd Creools- Caribische gerechten om je vingers bij af te likken
15-03-2024 Het lekkerste uit Zweden van Ingrid Hofstra - Ingemaakte groenten, gefermenteerde vis en eenvoudige gerechten.
04-03-2024 Vega India van Paulami Joshi. Voedzame en vegetarische maaltijden, perfect voor de thuiskok
26-02-2024 Het lekkerste uit Turkije van Hilal Kayis Sungur - Een boek vol leuke Turkse recepten maar wel met wat slordigheidjes en foutjes
18-02-2024 Heerlijk Indisch koken zonder veel poespas en het meeste is voor iedere thuiskok te doen.
15-01-2024 Tofu van Emma de Thouars - Een heel boek over tofu en echt niet alleen voor vegetariërs. Tofu is zoveel meer dan een vleesvervanger.
10-01-2024 Hartstikke Mediterraan van Jansen & Jansen - Gezond koken uit de mediterrane keuken.
07-01-2024 1 Groente in de Hoofdrol van Georgina Fuggle - groente, groente en nog eens groente.