Uit: Oogsten en bewaren
13-09-2024 08:00
Rubriek: Review
Een probleem waar iedere grote en kleine moestuinder onherroepelijk tegenaan loopt: wat doe je met die overvloedige oogst? Alles is zo'n beetje tegelijk rijp om te oogsten je wilt natuurlijk niet een groot deel moeten weggooien of weggeven.
Dé manier om het hele jaar door van je oogst te kunnen genieten is je verse producten verwerken tot houdbare producten. En laat dat nou ook nog heel leuk zijn om te doen!
Rian Nix veegde de in de loop der jaren door haar verzamelde recepten, smaakcombinaties en bereidingswijzen bij elkaar en stelde uit al die ideeën dit ontzettend leuke boek samen.
Het boek
Het boek bevat zowel foto's (van Alexander van Berge) als vrolijke, kleurrijke illustraties (van Studio Boot) die echt recht doen aan het soort boek dat dit is. Ik heb er met veel plezier doorheen gebladerd. Je kunt het zo gek niet uit je moestuin toveren, of Nix heeft er een verwerkingsrecept voor bedacht.
De opbrengst uit mijn zeer bescheiden moestuin is afgelopen zomer helaas grotendeels opgegeten door de slakken, dus ik heb nog niet heel veel uit kunnen proberen, maar voor volgende zomer leg ik dit boek alvast klaar.
Van mijn peterselieoverschot maak ik dan peterseliepesto (p. 103), van mijn tijmoverschot maak ik tijmsiroop (p. 77), de knoflook, bloemkool en aubergine ga ik fermenteren en met de munt maak ik opnieuw een paar flessen van die heerlijke muntsiroop.
Conclusie
Vind je het leuk om zelf (op kleine of grotere schaal) groentes en fruit te kweken, dan is dit een ontzettend leuk en toegankelijk boek om je te helpen je oogst te verwerken.
Oogsten en Bewaren is verschenen bij Uitgeverij Snor
Prijs: 20 euro
alle recepten →
Meer uit deze publicatie:
Wat kun je doen met de wildgroei aan munt uit de tuin.
Alle blogs in de rubriek Review [36]
11-09-2024 Soep is lekker, eenvoudig en gezond. Dit boek bevat 50 zeer smakelijke soeprecepten.
08-09-2024 'Dumplings' is een nieuw deel uit de serie Chef het zelf. Zelf dumplings maken is leuk om te doen!
04-09-2024 Als je één boek in je collectie zou moeten hebben, is het De Zilveren Lepel Pasta.
24-08-2024 De Turkse keuken is zoveel meer dan kebab en zeker de vegetarische Turkse keuken is zeer de moeite van het ontdekken waard.
16-07-2024 Ontdek meer dan zestig authentieke recepten uit de rijke culinaire traditie van de Caribische eilanden.
10-07-2024 Eten brengt mensen samen. Imad Alarnab is een Syrische chef-kok, ondernemer en vluchteling. In 2021 opende hij 'Imad's Syrian Kitchen' in Londen.
28-06-2024 Minimale inspanning, maximaal resultaat. Dit boek maakt het waar!
20-06-2024 60 kleurrijke drankjes voor vrolijke en relaxte zomervibes.
15-06-2024 Ăn Cơm is een familiekookboek dat bomvol staat met lekkere Vietnamese recepten en prachtige verhalen.
11-06-2024 Het is pittig, het is zuur, zoet en meestal tjokvol umami. Men kookt steeds vaker recepten uit de veelzijdige Aziatische keuken.
06-06-2024 Een eigenzinnig, vrolijk en kleurrijk bakboek van kunstenares en finalist in het zesde seizoen van Bake Off Vlaanderen.
03-06-2024 In dit boek vind je de gerechten die Georgina Hayden het liefst elke dag kookt. Ongecompliceerd en gewoon lekker.
27-05-2024 Een kamado werkt weer net even anders dan een 'gewone' barbecue. In dit boek lees je hoe alles uit je kamado haalt.
23-05-2024 Barbecueliefhebber Ilona de Wit schreef een BBQ-boek voor iedere dag. Geen ingewikkeld gedoe, maar chill aan de grill.
18-05-2024 Een perfect boek voor noodleliefhebbers, jonge mensen die het koken ontdekken en liefhebbers van een snelle smakelijke hap.
13-05-2024 Een boek vol recepten waarin groenten schitteren en vleesvervangers schitteren door afwezigheid.
09-05-2024 Het zevende boek van auteur Sabrina Ghayour gaat over Smaak met een hoofdletter S. En Flavour bevat recepten voor iedereen.
02-05-2024 Prachtig boek zonder veel opsmuk, zoals we van de hele Zilveren Lepel serie gewend zijn.
27-04-2024 Rome heeft een unieke charme. Het is het het grootse openluchtmuseum van de wereld, maar tegelijk bruisend tot diep in de nacht. En je kunt er fantastisch eten.
21-04-2024 Zelf taco's maken is ontzettend leuk om te doen en het is een perfect gerecht om samen met je kinderen te maken.
17-04-2024 Toegegeven: ik moest even een drempel over, maar toen ik eenmaal was begonnen maakte ik de lekkerste kroketten.
12-04-2024 Een zeer gevarieerd en goed geslaagd kookboek, met de favorieten van Marijn Koesen.
07-04-2024 Risotto! Risotto! Als je deze tweedehands nog op de kop kunt tikken: doen!
03-04-2024 Chef on a Mission Jeroen van Oijen stelde van twintig populaire gerechten het ultieme thuisrecept samen.
30-03-2024 Het is geen geheim: Donna Hay en ik zijn een match made in heaven. Voldoet 'Even more Basics tot Brilliance' ook weer aan de hoge verwachtingen?
26-03-2024 In 'Masterclass Cocktails' geeft Tess Posthumus je een kijkje in haar keuken met heerlijke recepten voor thuis.
22-03-2024 Het tweede kookboek van Judith Cyrus brengt ons ruim honderd Creools- Caribische gerechten om je vingers bij af te likken
15-03-2024 Het lekkerste uit Zweden van Ingrid Hofstra - Ingemaakte groenten, gefermenteerde vis en eenvoudige gerechten.
04-03-2024 Vega India van Paulami Joshi. Voedzame en vegetarische maaltijden, perfect voor de thuiskok
26-02-2024 Het lekkerste uit Turkije van Hilal Kayis Sungur - Een boek vol leuke Turkse recepten maar wel met wat slordigheidjes en foutjes
18-02-2024 Heerlijk Indisch koken zonder veel poespas en het meeste is voor iedere thuiskok te doen.
15-01-2024 Tofu van Emma de Thouars - Een heel boek over tofu en echt niet alleen voor vegetariërs. Tofu is zoveel meer dan een vleesvervanger.
10-01-2024 Hartstikke Mediterraan van Jansen & Jansen - Gezond koken uit de mediterrane keuken.
07-01-2024 1 Groente in de Hoofdrol van Georgina Fuggle - groente, groente en nog eens groente.