Uit: A Very Vegan Christmas
21-11-2024 08:30
Rubriek: Review
Op het moment dat de zomervakantie voorbij is, is het voor mijn gevoel altijd weer heel snel kerst. Hebben jullie dat ook?
In oktober en november verschijnen dan ook de meeste kerstkookboeken. Dit jaar verscheen bij Good Cook A Very Vegan Christmas. Een mooie ontwikkeling, want steeds meer mensen willen volledig plantaardig eten. Rond de feestdagen levert dat nog wel eens problemen op, want een volledig plantaardig maar toch een beetje traditioneel kerstdiner? Ga er maar aanstaan.
De Engelse Foodstyliste Sam Dixon heeft dé oplossing van dit probleem geschreven in de vorm van een kookboek met ruim 170 pagina's feestelijke vegan inspriatie. Zowel variaties op allerlei klassiekers als originele nieuwe ideeën.
Spoilers: de inhoud
Het boek is opgedeeld in 6 hoofdstukken. We beginnen met een hoofdstuk over feestelijke snacks. Hierin vind je onder andere Granaatappel-negroni, Artisjokken-citroenpaté, Watermeloentartaar met knapperige wontons en Pastinaakkroketten.
In het tweede hoofdstuk vind je de hoofdgerechten. Als voorbeelden noem ik hier de Spinazie-abrikozenkrans, een Gekaramelliseerde uientaart, Christmas crackers gevuld met cranberry en linzen, de door mij uitgeprobeerde Omgekeerde prei-walnotentaart of een Notengehaktbrood.
In het derde hoofdstuk staan feestelijke bijgerechten als Romige spitskool, Prei-havermoutcrumble, de door mij uitgeprobeerde Knapperige spruitjes met salie en knoflook, een Paddenstoelen-uienjus of Aardperen met rozemarijn en knoflook uit de oven.
In hoofdstuk 4 lees je wat je kunt doen met 'leftovers' en in hoofdstuk 5 en 6 vind je gebak en desserts. Bijvoorbeeld een Kerstbreekbrood met pesto, Hartige scones, een Kerstcake, Dubbele gemberkoekjes met roomijs of een Bloedsinaasappelpavlova.
Cookboogle's visie
De eerste indruk van een boek komt natuurlijk altijd van de kaft en die vind ik prachtig. Mooi kerstig donkergroen met illustraties in de vorm van een kerstboom. Ook de illustraties bij de verschillende hoofdstukken zijn mooi, met eenvoudige belijning en heldere sprekende kleuren. En groen schreeuwt natuurlijk niet alleen kerst, maar ook plantaardig.
De recepten zijn variaties op klassiekers om ze vegan te maken of leuke originele ideeën voor feestelijke plantaardige maaltijden. De vegan lifestyle is niet iets dat ik aanhang, maar ik vind het wel belangrijk dat we voor onze eigen gezondheid en de gezondheid van de aarde letten op onze vleesconsumptie. Ik zou de vegan recepten daarom comineren met andere gerechten die vegatarisch (maar niet volledig plantaardig) of die wel vlees bevatten.
Vegan ingrediënten zijn niet overal even goed te krijgen. In de grote steden zal het niet zo'n probleem zijn, maar in een klein provinciestadje kan het nog wel eens ingewikkeld zijn om de juiste spullen te vinden. Online is natuurlijk altijd wel (bijna) alles te krijgen.
De recepten zijn in het algemeen goed te doen. Niet alles is even makkelijk maar met kerst mag dat, toch? Een tip die ik altijd geef: maak alles een keer van tevoren zodat je weet wat je te wachten staat.
Voor wie is dit boek?
Natuurlijk is dit een zeer geschikt boek voor vegetariërs en veganisten die uit willen pakken met de kerstdagen, maar ook voor vleeseters staat in dit boek heel veel lekkers... alleen zonder vlees. Je moet wel een beetje van koken houden en wat nieuwe dingen durven proberen. Leuk boek!
Titel: A Very Vegan Christmas
Tekst en foto's: Octopus Publishing Group
Uitgever: Good Cook
Prijs: 17,50 euro
alle recepten →
Meer uit deze publicatie:
Een eenvoudige cocktail die in grote hoeveelheden te maken is.
Een meringue met een karamelachtige smaak, die het goed doet bij fris, scherp smakende bloedsinaasappels en lobbig geklopte room.
Spruitjes worden vaak bij de kerstdis gegeten. Deze manier van bereiden is snel en ze blijven lekker knapperig.
Een knapperig hartig, maar ook zoet taartje. Volledig plantaardig en lekker als bijgerecht bij een feestelijke maaltijd.
Alle blogs in de rubriek Review [45]
16-11-2024 Een heel boek over een product dat iedereen altijd in zijn voorraadkast zou moeten hebben.
01-11-2024 Waan je aan oma's koffietafel met chocoladesoezen, appelbeignets en kletskoppen.
27-10-2024 Peulvruchten zijn zeer gezond en in dit boek vind je veel originele recepten om ze te bereiden.
21-10-2024 Dé grote vraag na het verschijnen van Het Slowcookerboek: kan slowcooken ook vegetarisch? Ja dus!
16-10-2024 Een nieuwe Jamie is altijd goed nieuws. Eenvoud is wat mensen willen, Simply Jamie is wat ze krijgen.
10-10-2024 Een boek vol met alleen maar plantaardige recepten met paddenstoelen.
05-10-2024 Zie je er ook wel eens tegenop om voor een groep te koken die een feestelijke en goed etentje verwacht? Dan is dit jou boek.
26-09-2024 De vegan lifestyle is niet de meest goedkope manier van leven. Dit boek helpt je de kosten onder controle te houden.
20-09-2024 Recepten zijn bijna altijd voor 4 of meer eters. Eén pan, één portie is er voor de solokoks.
13-09-2024 Er wordt best veel 'gemoestuind' in Nederland. Maar wat doe je vervolgens met die overvloed aan komkommers, tomaten en kuiden?
11-09-2024 Soep is lekker, eenvoudig en gezond. Dit boek bevat 50 zeer smakelijke soeprecepten.
08-09-2024 'Dumplings' is een nieuw deel uit de serie Chef het zelf. Zelf dumplings maken is leuk om te doen!
04-09-2024 Als je één boek in je collectie zou moeten hebben, is het De Zilveren Lepel Pasta.
24-08-2024 De Turkse keuken is zoveel meer dan kebab en zeker de vegetarische Turkse keuken is zeer de moeite van het ontdekken waard.
16-07-2024 Ontdek meer dan zestig authentieke recepten uit de rijke culinaire traditie van de Caribische eilanden.
10-07-2024 Eten brengt mensen samen. Imad Alarnab is een Syrische chef-kok, ondernemer en vluchteling. In 2021 opende hij 'Imad's Syrian Kitchen' in Londen.
28-06-2024 Minimale inspanning, maximaal resultaat. Dit boek maakt het waar!
20-06-2024 60 kleurrijke drankjes voor vrolijke en relaxte zomervibes.
15-06-2024 Ăn Cơm is een familiekookboek dat bomvol staat met lekkere Vietnamese recepten en prachtige verhalen.
11-06-2024 Het is pittig, het is zuur, zoet en meestal tjokvol umami. Men kookt steeds vaker recepten uit de veelzijdige Aziatische keuken.
06-06-2024 Een eigenzinnig, vrolijk en kleurrijk bakboek van kunstenares en finalist in het zesde seizoen van Bake Off Vlaanderen.
03-06-2024 In dit boek vind je de gerechten die Georgina Hayden het liefst elke dag kookt. Ongecompliceerd en gewoon lekker.
27-05-2024 Een kamado werkt weer net even anders dan een 'gewone' barbecue. In dit boek lees je hoe alles uit je kamado haalt.
23-05-2024 Barbecueliefhebber Ilona de Wit schreef een BBQ-boek voor iedere dag. Geen ingewikkeld gedoe, maar chill aan de grill.
18-05-2024 Een perfect boek voor noodleliefhebbers, jonge mensen die het koken ontdekken en liefhebbers van een snelle smakelijke hap.
13-05-2024 Een boek vol recepten waarin groenten schitteren en vleesvervangers schitteren door afwezigheid.
09-05-2024 Het zevende boek van auteur Sabrina Ghayour gaat over Smaak met een hoofdletter S. En Flavour bevat recepten voor iedereen.
02-05-2024 Prachtig boek zonder veel opsmuk, zoals we van de hele Zilveren Lepel serie gewend zijn.
27-04-2024 Rome heeft een unieke charme. Het is het het grootse openluchtmuseum van de wereld, maar tegelijk bruisend tot diep in de nacht. En je kunt er fantastisch eten.
21-04-2024 Zelf taco's maken is ontzettend leuk om te doen en het is een perfect gerecht om samen met je kinderen te maken.
17-04-2024 Toegegeven: ik moest even een drempel over, maar toen ik eenmaal was begonnen maakte ik de lekkerste kroketten.
12-04-2024 Een zeer gevarieerd en goed geslaagd kookboek, met de favorieten van Marijn Koesen.
07-04-2024 Risotto! Risotto! Als je deze tweedehands nog op de kop kunt tikken: doen!
03-04-2024 Chef on a Mission Jeroen van Oijen stelde van twintig populaire gerechten het ultieme thuisrecept samen.
30-03-2024 Het is geen geheim: Donna Hay en ik zijn een match made in heaven. Voldoet 'Even more Basics tot Brilliance' ook weer aan de hoge verwachtingen?
26-03-2024 In 'Masterclass Cocktails' geeft Tess Posthumus je een kijkje in haar keuken met heerlijke recepten voor thuis.
22-03-2024 Het tweede kookboek van Judith Cyrus brengt ons ruim honderd Creools- Caribische gerechten om je vingers bij af te likken
15-03-2024 Het lekkerste uit Zweden van Ingrid Hofstra - Ingemaakte groenten, gefermenteerde vis en eenvoudige gerechten.
04-03-2024 Vega India van Paulami Joshi. Voedzame en vegetarische maaltijden, perfect voor de thuiskok
26-02-2024 Het lekkerste uit Turkije van Hilal Kayis Sungur - Een boek vol leuke Turkse recepten maar wel met wat slordigheidjes en foutjes
18-02-2024 Heerlijk Indisch koken zonder veel poespas en het meeste is voor iedere thuiskok te doen.
15-01-2024 Tofu van Emma de Thouars - Een heel boek over tofu en echt niet alleen voor vegetariërs. Tofu is zoveel meer dan een vleesvervanger.
10-01-2024 Hartstikke Mediterraan van Jansen & Jansen - Gezond koken uit de mediterrane keuken.
07-01-2024 1 Groente in de Hoofdrol van Georgina Fuggle - groente, groente en nog eens groente.