Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Broodjes van Sam & Joris

Joris Bijdendijk e.a.

Verschijning: 25-03-2025

Singel Uitgeverijen

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Broodjes van Sam en Joris

Uit: Broodjes van Sam & Joris

04-05-2025 08:00 naar notities Rubriek: Review

BroodjesSoms heb je een kookboek in handen waarvan je van tevoren weet: hier ga ik weinig op aan te merken hebben, dit kan alleen maar goed zijn. Dat is meestal bij mensen die hun sporen verdiend hebben als receptenschrijvers zoals Donna Hay, Jamie Oliver, Yvette van Boven en natuurlijk Joris Bijdendijk. Topchef, kookboekschrijver, columnist bij het Parool en nog zoveel meer. 

De samenwerking van Bijdendijk met Samuel Levie (onder andere worstenmaker bij Brandt en Levie, columnist bij het Parool en chef) heeft weer iets moois opgeleverd: Broodjes van Sam en Joris.

Na Soep en Snert leggen Bijdendijk en Levie nu in 52 recepten de kunst van goed beleggen uit. 

Broodjes van Sam en Joris - wat kun je verwachten?

Bladerend door het boek reis je de hele wereld over. Denk aan een Lobster roll, een Hotdog, en IJssandwich en een Croque Monsieur of Madame. Wil je voordat je het boek aanschaft wat testen: op Cookboogle vind je de volgende recepten uit Broodjes van Sam en Joris:

Zelf maakte ik het broodje kipkerrie, waar we van hebben gesmuld, puddingbroodjes, die belachelijk lekker waren en wat ik nog nooit eerder zelf had gemaakt: broodjes bakkeljauw. Het was zeker niet de laatste keer dat ik die heb gemaakt. 

Wat je dus kunt verwachten in dit boek zijn recepten die zeer goed te doen zijn en waar de meeste mensen wel mee uit de voeten zullen kunnen. Verder is het boek fijn en vrolijk vormgegeven. Kleurrijk, goed lettertype en prachtige foto's (van Saskia van Osnabrugge). Een boek waar je met plezier uit kookt, maar zeker ook met plezier doorheen bladert.

Broodjes van Sam en Joris - de receptuur

Met schrijvers als Joris Bijdendijk en Samuel Levie durf ik bijna niets te zeggen over de receptuur. Ik bedoel: wie ben ik nou helemaal om daar iets van te vinden? Wie ik ben? Nou: een gebruiker, een consument, iemand die graag kookt en het leuk vindt andere mensen te adviseren in de aanschaf van kookboeken. Kookboeken gemaakt door chefs zijn vaak wat hoogdravend en dat kan veel kopers van kookboeken (kopers die ook echt uit zo'n boek willen koken) afschrikken. Daar hoef je met dit boek geen zorgen over te hebben. De receptuur klopt natuurlijk als een bus en daarnaast zijn de te volgen stappen zo toegankelijk geschreven dat de meeste mensen hier heel goed mee uit de voeten kunnen. 

Broodjes van Sam en Joris - de ingrediënten

Voor veruit de meeste recepten kun je gewoon terecht in je locale supermarkt. Woon je in een gebied met wat minder goed gesorteerde supermarkten (zoals ik helaas) dan zul je voor een aantal gerechten een bezoekje moeten brengen aan een toko of wat ingrediënten online bestellen. Veel ingewikkelder wordt het niet.

Broodjes van Sam en Joris - conclusie

Dit boek is echt voor iedereen leuk, want de meeste broodjes zijn eenvoudig te maken, verrassend lekker en divers. Een perfect cadeautje om weg te geven of om voor jezelf te kopen. 

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Getest: Broodje Bakkeljauw →

Om je vingers bij af te likken: broodje bakkeljauw

Getest: Puddingbroodje uit Broodjes →

Met zoete smeuïge vanillepudding gevulde broodjes.

Getest: Kipkerrie uit Broodjes →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Recept: Sando Eiersalade →

Sando Eiersalade uit 'Broodjes' van Sam en Joris

Recept: Broodje Bal →

Broodje Bal met pindasaus uit 'Broodjes' van Sam en Joris

Recept: Clubsandwich →

De clubsandwich uit Broodjes van Sam en Joris

Alle blogs in de rubriek Review [63]

Recensie: De bijbel van de Vietnamese Keuken →

26-04-2025 "In Vietnam worden recepten mondeling en van generatie op generatie doorgegeven tijdens het koken, terwijl je erbij staat"

Recensie: Een ode aan salades →

19-04-2025

Recensie: Bakken in de Airfryer →

12-04-2025 Hoe het bakken in de airfryer mij beviel? Lees vooral even mee.

Recensie: Bij Meera aan Tafel →

05-04-2025 Eten met de seizoenen, zonder vlees maar bomvol smaak.

Recensie: Maaltijdsoep →

31-03-2025 Dit boek laat zien hoe je die groenten uit elk jaargetijde het beste kunt gebruiken.

Recensie: Puur Aardappel →

24-03-2025 Aardappels met aardappels op een bedje van aardappels met een bijgerecht van aardappels.

Recensie: The Curry Guy Kip →

17-03-2025 Smaakvolle gerechten uit India en Zuidoost-Azië

Review: Tweed Time →

10-03-2025 Feelgood recepten en inspiratie uit Schotland

Recensie: Etenstijd! →

11-02-2025 Hapklare culinaire zaken met Yvette van Boven en Teun van de Keuken

Recensie: Feest →

27-01-2025 Een culinair feest voor elke gelegenheid

Recensie: Simpel en Puur voor elke dag →

21-01-2025 Wat je dagelijks in je mond stopt, heeft zijn uitwerking op hoe je je voelt en hoe gezond je lijf is.

Recensie: Too Easy →

19-12-2024 Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

11-12-2024 Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

05-12-2024 Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Recensie: Makkelijke Kerst →

27-11-2024 Sneller je favoriete feestgerechten op tafel: Makkelijke Kerst

Recensie: Van de Plank →

23-11-2024 'Van de Plank' speelt volop in op de 'Grazing Boards' trend: Hoe stel je precies een mooi en lekker Grazing Board samen?

Recensie: A Very Vegan Christmas →

21-11-2024 Steeds meer mensen willen helemaal of deels plantaardig eten. De feestdagen zijn dan vaak een uitdaging. Dit boek lost dat op.

Recensie: Tinned Tomatoes →

16-11-2024 Een heel boek over een product dat iedereen altijd in zijn voorraadkast zou moeten hebben.

Recensie: Oma's Bakboek →

01-11-2024 Waan je aan oma's koffietafel met chocoladesoezen, appelbeignets en kletskoppen.

Recensie: Heilig Boontje →

27-10-2024 Peulvruchten zijn zeer gezond en in dit boek vind je veel originele recepten om ze te bereiden.

Recensie: Het Vega Slowcooker Boek →

21-10-2024 Dé grote vraag na het verschijnen van Het Slowcookerboek: kan slowcooken ook vegetarisch? Ja dus!

Recensie: Simply Jamie - Jamie Oliver →

16-10-2024 Een nieuwe Jamie is altijd goed nieuws. Eenvoud is wat mensen willen, Simply Jamie is wat ze krijgen.

Recensie: Paddenstoelen →

10-10-2024 Een boek vol met alleen maar plantaardige recepten met paddenstoelen.

Recensie: Last Minute Dinners →

05-10-2024 Zie je er ook wel eens tegenop om voor een groep te koken die een feestelijke en goed etentje verwacht? Dan is dit jou boek.

Recensie: Budget Vegan →

26-09-2024 De vegan lifestyle is niet de meest goedkope manier van leven. Dit boek helpt je de kosten onder controle te houden.

Recensie: Eén pan, één portie →

20-09-2024 Recepten zijn bijna altijd voor 4 of meer eters. Eén pan, één portie is er voor de solokoks.

Recensie: Oogsten en Bewaren →

13-09-2024 Er wordt best veel 'gemoestuind' in Nederland. Maar wat doe je vervolgens met die overvloed aan komkommers, tomaten en kuiden?

Recensie: Maak Soep →

11-09-2024 Soep is lekker, eenvoudig en gezond. Dit boek bevat 50 zeer smakelijke soeprecepten.

Recensie: Dumplings →

08-09-2024 'Dumplings' is een nieuw deel uit de serie Chef het zelf. Zelf dumplings maken is leuk om te doen!

Recensie: De Zilveren Lepel Pasta →

04-09-2024 Als je één boek in je collectie zou moeten hebben, is het De Zilveren Lepel Pasta.

Recensie: Sebze - Vegetarische recepten uit het hart van Turkije →

24-08-2024 De Turkse keuken is zoveel meer dan kebab en zeker de vegetarische Turkse keuken is zeer de moeite van het ontdekken waard.

Recensie: Lekker Caribisch Koken →

16-07-2024 Ontdek meer dan zestig authentieke recepten uit de rijke culinaire traditie van de Caribische eilanden.

Recensie: De Syrische Keuken van Imad →

10-07-2024 Eten brengt mensen samen. Imad Alarnab is een Syrische chef-kok, ondernemer en vluchteling. In 2021 opende hij 'Imad's Syrian Kitchen' in Londen.

Recensie: Het Groene Kookboek →

28-06-2024 Minimale inspanning, maximaal resultaat. Dit boek maakt het waar!

Recensie: Zonnige Zomercocktails →

20-06-2024 60 kleurrijke drankjes voor vrolijke en relaxte zomervibes.

Recensie: Ăn Cơm - Ga je mee op ontdekkingstocht door de Vietnamese keuken? →

15-06-2024 Ăn Cơm is een familiekookboek dat bomvol staat met lekkere Vietnamese recepten en prachtige verhalen.

Recensie: Tasty Asia →

11-06-2024 Het is pittig, het is zuur, zoet en meestal tjokvol umami. Men kookt steeds vaker recepten uit de veelzijdige Aziatische keuken.

Het Bakmanifest - 65 kleurige en fleurige bakrecepten →

06-06-2024 Een eigenzinnig, vrolijk en kleurrijk bakboek van kunstenares en finalist in het zesde seizoen van Bake Off Vlaanderen.

Recensie: Grieks! Recepten voor elke dag →

03-06-2024 In dit boek vind je de gerechten die Georgina Hayden het liefst elke dag kookt. Ongecompliceerd en gewoon lekker.

Je koopt een Kamado en dan ...? →

27-05-2024 Een kamado werkt weer net even anders dan een 'gewone' barbecue. In dit boek lees je hoe alles uit je kamado haalt.

Easy en relaxt Chillen en Grillen →

23-05-2024 Barbecueliefhebber Ilona de Wit schreef een BBQ-boek voor iedere dag. Geen ingewikkeld gedoe, maar chill aan de grill.

De meest slurpable noodles ooit →

18-05-2024 Een perfect boek voor noodleliefhebbers, jonge mensen die het koken ontdekken en liefhebbers van een snelle smakelijke hap.

90 Vegetarische klassiekers met een twist →

13-05-2024 Een boek vol recepten waarin groenten schitteren en vleesvervangers schitteren door afwezigheid.

Midden-Oosterse gerechten bomvol smaak →

09-05-2024 Het zevende boek van auteur Sabrina Ghayour gaat over Smaak met een hoofdletter S. En Flavour bevat recepten voor iedereen.

Het Chocoladezusje van De Zilveren Lepel serie →

02-05-2024 Prachtig boek zonder veel opsmuk, zoals we van de hele Zilveren Lepel serie gewend zijn.

Recepten uit de stad van caffè en cappuccino →

27-04-2024 Rome heeft een unieke charme. Het is het het grootse openluchtmuseum van de wereld, maar tegelijk bruisend tot diep in de nacht. En je kunt er fantastisch eten.

Taco's: het gerecht met een eigen feestdag →

21-04-2024 Zelf taco's maken is ontzettend leuk om te doen en het is een perfect gerecht om samen met je kinderen te maken.

Kroketten in alle soorten en maten →

17-04-2024 Toegegeven: ik moest even een drempel over, maar toen ik eenmaal was begonnen maakte ik de lekkerste kroketten.

Hulde voor een goed geslaagde eigen uitgave →

12-04-2024 Een zeer gevarieerd en goed geslaagd kookboek, met de favorieten van Marijn Koesen.

Een boek dat ik vaak uit de kast pak: Risotto! Risotto! →

07-04-2024 Risotto! Risotto! Als je deze tweedehands nog op de kop kunt tikken: doen!

Ultieme thuisrecepten van twintig klassiekers →

03-04-2024 Chef on a Mission Jeroen van Oijen stelde van twintig populaire gerechten het ultieme thuisrecept samen.

Levert Donna Hay opnieuw? →

30-03-2024 Het is geen geheim: Donna Hay en ik zijn een match made in heaven. Voldoet 'Even more Basics tot Brilliance' ook weer aan de hoge verwachtingen?

Ontdek de magische wereld van het mixen →

26-03-2024 In 'Masterclass Cocktails' geeft Tess Posthumus je een kijkje in haar keuken met heerlijke recepten voor thuis.

Kleurrijke en smaakvolle Creools-Caribische gerechten →

22-03-2024 Het tweede kookboek van Judith Cyrus brengt ons ruim honderd Creools- Caribische gerechten om je vingers bij af te likken

De Zweedse keuken: eenvoudig, maar niet saai →

15-03-2024 Het lekkerste uit Zweden van Ingrid Hofstra - Ingemaakte groenten, gefermenteerde vis en eenvoudige gerechten.

De Indiase keuken is zoveel meer dan curry →

04-03-2024 Vega India van Paulami Joshi. Voedzame en vegetarische maaltijden, perfect voor de thuiskok

De eerste uit een nieuwe landenserie: Turkije →

26-02-2024 Het lekkerste uit Turkije van Hilal Kayis Sungur - Een boek vol leuke Turkse recepten maar wel met wat slordigheidjes en foutjes

Erie Recepten voor het leven →

18-02-2024 Heerlijk Indisch koken zonder veel poespas en het meeste is voor iedere thuiskok te doen.

Tofu: blanco canvas voor alle smaken →

15-01-2024 Tofu van Emma de Thouars - Een heel boek over tofu en echt niet alleen voor vegetariërs. Tofu is zoveel meer dan een vleesvervanger.

Lekker en gezond gaan hand in hand →

10-01-2024 Hartstikke Mediterraan van Jansen & Jansen - Gezond koken uit de mediterrane keuken.

Meer dan 100 groenterecepten op 1 plek →

07-01-2024 1 Groente in de Hoofdrol van Georgina Fuggle - groente, groente en nog eens groente.

Lijstjes [1] →

Getest [186] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: havermoutkoekjes →

Getest door mijn zoon, 21 jaar oud en geen bakliefhebber

Getest: Blueberry-lemon crème brûlée →

Een heerlijke variatie op het basis crème brûlée recept

Getest: Vanille kwarktaart →

Met een goed basisrecept voor een vanillekwarktaart kun je eindeloos variëren.

Recept [91] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Madeleines →

Het basisrecept voor heerlijke madeleines (kleine schelpvormige cakejes)

Recept: No Bake Cheesecake →

Het basisrecept voor een Cheesecake die je niet hoeft te bakken.

Recept: Crème Brûlée →

Zachte custard met een knapperig suikerlaagje dat wegsmelt op je tong.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?