Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Simply Jamie

Jamie Oliver

Verschijning: 26-09-2024

VBK Media

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Simply Jamie - Jamie Oliver

Uit: Simply Jamie

16-10-2024 07:30 Rubriek: Review

Simply JamieJamie Oliver behoeft natuurlijk geen enkele introductie. 

Met veel bewondering volg ik al jaren zijn energieke strijd om mensen aan het koken te krijgen, om mensen in te laten zien dat ze hun kinderen goed te eten moeten geven en om mensen ervan te overtuigen dat de voeding die we eten grote gevolgen heeft voor onze gezondheid en die van onze kinderen. 

In dat kader kan ik je de serie "Jamie's School dinners" zeer aanraden. Erg vermakelijke en tegelijkertijd vrij schokkende televisie over de maaltijden die kinderen in Engeland op school te eten krijgen. 

Oliver is geboren in 1975, ik in 1972. We zijn dus tijdgenoten. Toen ik mijn eerste huis met fatsoenlijke keuken betrok timmerde Oliver net aan de weg met 'The Naked Chef'. Ik kreeg zijn eerste kookboek op mijn verjaardag, zag zijn televisieshow en begon met koken. 

Inmiddels staan er - als ik goed heb geteld - 28 kookboeken op zijn naam waarvan 10 in mijn boekenkast. Laat het even op je inwerken: achtentwintig! In al deze boeken gaat het vooral over vers. Met verse ingrediënten kun je van iets heel eenvoudigs iets heel lekkers maken. En daar draait het uiteindelijk om: lekker eten dat niet ingewikkeld is om te maken en dat goed voor je is.

Simply Jamie is de nieuwste telg uit de Oliver fabriek en ook deze stelt weer niet teleur. Op pagina 7 kijkt een gedistingeerde Jamie ons, met een flauwe glimlach om de mond, in de ogen. De wilde haren (bijna?) kwijt, keurig gekleed, een verstandige vader van vijf. Maar nog altijd die twinkeling in zijn ogen. Prachtig om iemand zo volwassen te zien worden op tv en in zijn boeken. 

Hij roept ons opnieuw op zelf te koken en voedsel voor ons te laten werken. Tijd lijkt er de belangrijkste reden voor dat we niet meer genoeg zelf koken, maar gemaksvoedsel is vaak niet goed voor je. Jamie neemt ons in dit boek aan de hand mee om voedsel te maken dat goed voor ons is en dat snel op tafel staat. 

De recepten

De recepten zijn opgedeeld in vijf hoofdstukken. Doordeweeks, Weekendwinnaars, Traybake Toppers, Keukenkast-helden en Perfecte Toetjes. Ik probeerde een pasta uit het hoofdstuk 'Doordeweeks' en een Traybake met paddenstoelen. Beiden bijzonder smakelijk en supersimpel. De recepten zijn ook zeer divers. Iedereen vindt in dit boek iets van zijn of haar gading. Ik kan er wel een paar gaan opnoemen, maar blader het vooral zelf maar eens door in de winkel. Je zult het zien.

Ik durf te beweren dat de meeste recepten in dit boek voor iedereen met een beetje wil te doen zijn. Ook de gebruikte ingrediënten zijn - voor zover ik heb kunnen nagaan - allemaal gewoon in de supermarkt te vinden. Er zijn vegetarische recepten, recepten met vlees of vis, zomerse gerechten en gerechten voor een koude dag. Vind je het toch nog spannend om zelf te koken volg dan het volgende advies: lees het recept en de ingrediëntenlijst, zet alles gesneden, gehakt, geraspt en afgewogen klaar in bakjes en focus je tijdens het koken alleen op het koken. Dan kan er echt niets misgaan, geloof me. 

Voor wie is dit boek?

Echt voor iedereen! Ook ervaren thuiskoks willen wel eens snel en makkelijk en minder ervaren of onzekere thuiskoks toveren uit dit boek heerlijke gezonde maaltijden hun keuken uit.

Congrats Jamie, you did it again!

Uit: Simply Jamie
Auteur: Jamie Oliver
Foto: David Loftus
Prijs: 29,99 euro

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Megamakkelijk maisbrood →

Dit brood bak en serveer je in een pan. Veel smaak, weinig gedoe.

Recept: Kip in broodsaus uit de oven →

Recept: Fantastische blikfruitgranita →

Met handig en betaalbaar fruit uit blik wat wat leuke combi's zet je zó een toptoetje op tafel

Getest: Gepocheerd ei met knoflook en paddenstoelen →

Een makkelijke ovenschotel met paddenstoelen, aardappels en spinazie.

Getest: Pasta met geroosterde paprika uit een pot →

Een zeer zomerse pastasaus, die ik een vloek en een zucht op tafel staat.

Alle blogs in de rubriek Review [40]

Recensie: Paddenstoelen →

10-10-2024 Een boek vol met alleen maar plantaardige recepten met paddenstoelen.

Recensie: Last Minute Dinners →

05-10-2024 Zie je er ook wel eens tegenop om voor een groep te koken die een feestelijke en goed etentje verwacht? Dan is dit jou boek.

Recensie: Budget Vegan →

26-09-2024 De vegan lifestyle is niet de meest goedkope manier van leven. Dit boek helpt je de kosten onder controle te houden.

Recensie: Eén pan, één portie →

20-09-2024 Recepten zijn bijna altijd voor 4 of meer eters. Eén pan, één portie is er voor de solokoks.

Recensie: Oogsten en Bewaren →

13-09-2024 Er wordt best veel 'gemoestuind' in Nederland. Maar wat doe je vervolgens met die overvloed aan komkommers, tomaten en kuiden?

Recensie: Maak Soep →

11-09-2024 Soep is lekker, eenvoudig en gezond. Dit boek bevat 50 zeer smakelijke soeprecepten.

Recensie: Dumplings →

08-09-2024 'Dumplings' is een nieuw deel uit de serie Chef het zelf. Zelf dumplings maken is leuk om te doen!

Recensie: De Zilveren Lepel Pasta →

04-09-2024 Als je één boek in je collectie zou moeten hebben, is het De Zilveren Lepel Pasta.

Recensie: Sebze - Vegetarische recepten uit het hart van Turkije →

24-08-2024 De Turkse keuken is zoveel meer dan kebab en zeker de vegetarische Turkse keuken is zeer de moeite van het ontdekken waard.

Recensie: Lekker Caribisch Koken →

16-07-2024 Ontdek meer dan zestig authentieke recepten uit de rijke culinaire traditie van de Caribische eilanden.

Recensie: De Syrische Keuken van Imad →

10-07-2024 Eten brengt mensen samen. Imad Alarnab is een Syrische chef-kok, ondernemer en vluchteling. In 2021 opende hij 'Imad's Syrian Kitchen' in Londen.

Recensie: Het Groene Kookboek →

28-06-2024 Minimale inspanning, maximaal resultaat. Dit boek maakt het waar!

Recensie: Zonnige Zomercocktails →

20-06-2024 60 kleurrijke drankjes voor vrolijke en relaxte zomervibes.

Recensie: Ăn Cơm - Ga je mee op ontdekkingstocht door de Vietnamese keuken? →

15-06-2024 Ăn Cơm is een familiekookboek dat bomvol staat met lekkere Vietnamese recepten en prachtige verhalen.

Recensie: Tasty Asia →

11-06-2024 Het is pittig, het is zuur, zoet en meestal tjokvol umami. Men kookt steeds vaker recepten uit de veelzijdige Aziatische keuken.

Het Bakmanifest - 65 kleurige en fleurige bakrecepten →

06-06-2024 Een eigenzinnig, vrolijk en kleurrijk bakboek van kunstenares en finalist in het zesde seizoen van Bake Off Vlaanderen.

Recensie: Grieks! Recepten voor elke dag →

03-06-2024 In dit boek vind je de gerechten die Georgina Hayden het liefst elke dag kookt. Ongecompliceerd en gewoon lekker.

Je koopt een Kamado en dan ...? →

27-05-2024 Een kamado werkt weer net even anders dan een 'gewone' barbecue. In dit boek lees je hoe alles uit je kamado haalt.

Easy en relaxt Chillen en Grillen →

23-05-2024 Barbecueliefhebber Ilona de Wit schreef een BBQ-boek voor iedere dag. Geen ingewikkeld gedoe, maar chill aan de grill.

De meest slurpable noodles ooit →

18-05-2024 Een perfect boek voor noodleliefhebbers, jonge mensen die het koken ontdekken en liefhebbers van een snelle smakelijke hap.

90 Vegetarische klassiekers met een twist →

13-05-2024 Een boek vol recepten waarin groenten schitteren en vleesvervangers schitteren door afwezigheid.

Midden-Oosterse gerechten bomvol smaak →

09-05-2024 Het zevende boek van auteur Sabrina Ghayour gaat over Smaak met een hoofdletter S. En Flavour bevat recepten voor iedereen.

Het Chocoladezusje van De Zilveren Lepel serie →

02-05-2024 Prachtig boek zonder veel opsmuk, zoals we van de hele Zilveren Lepel serie gewend zijn.

Recepten uit de stad van caffè en cappuccino →

27-04-2024 Rome heeft een unieke charme. Het is het het grootse openluchtmuseum van de wereld, maar tegelijk bruisend tot diep in de nacht. En je kunt er fantastisch eten.

Taco's: het gerecht met een eigen feestdag →

21-04-2024 Zelf taco's maken is ontzettend leuk om te doen en het is een perfect gerecht om samen met je kinderen te maken.

Kroketten in alle soorten en maten →

17-04-2024 Toegegeven: ik moest even een drempel over, maar toen ik eenmaal was begonnen maakte ik de lekkerste kroketten.

Hulde voor een goed geslaagde eigen uitgave →

12-04-2024 Een zeer gevarieerd en goed geslaagd kookboek, met de favorieten van Marijn Koesen.

Een boek dat ik vaak uit de kast pak: Risotto! Risotto! →

07-04-2024 Risotto! Risotto! Als je deze tweedehands nog op de kop kunt tikken: doen!

Ultieme thuisrecepten van twintig klassiekers →

03-04-2024 Chef on a Mission Jeroen van Oijen stelde van twintig populaire gerechten het ultieme thuisrecept samen.

Levert Donna Hay opnieuw? →

30-03-2024 Het is geen geheim: Donna Hay en ik zijn een match made in heaven. Voldoet 'Even more Basics tot Brilliance' ook weer aan de hoge verwachtingen?

Ontdek de magische wereld van het mixen →

26-03-2024 In 'Masterclass Cocktails' geeft Tess Posthumus je een kijkje in haar keuken met heerlijke recepten voor thuis.

Kleurrijke en smaakvolle Creools-Caribische gerechten →

22-03-2024 Het tweede kookboek van Judith Cyrus brengt ons ruim honderd Creools- Caribische gerechten om je vingers bij af te likken

De Zweedse keuken: eenvoudig, maar niet saai →

15-03-2024 Het lekkerste uit Zweden van Ingrid Hofstra - Ingemaakte groenten, gefermenteerde vis en eenvoudige gerechten.

De Indiase keuken is zoveel meer dan curry →

04-03-2024 Vega India van Paulami Joshi. Voedzame en vegetarische maaltijden, perfect voor de thuiskok

De eerste uit een nieuwe landenserie: Turkije →

26-02-2024 Het lekkerste uit Turkije van Hilal Kayis Sungur - Een boek vol leuke Turkse recepten maar wel met wat slordigheidjes en foutjes

Erie Recepten voor het leven →

18-02-2024 Heerlijk Indisch koken zonder veel poespas en het meeste is voor iedere thuiskok te doen.

Tofu: blanco canvas voor alle smaken →

15-01-2024 Tofu van Emma de Thouars - Een heel boek over tofu en echt niet alleen voor vegetariërs. Tofu is zoveel meer dan een vleesvervanger.

Lekker en gezond gaan hand in hand →

10-01-2024 Hartstikke Mediterraan van Jansen & Jansen - Gezond koken uit de mediterrane keuken.

Meer dan 100 groenterecepten op 1 plek →

07-01-2024 1 Groente in de Hoofdrol van Georgina Fuggle - groente, groente en nog eens groente.

Aangekondigd [4] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Aangekondigd: augustus 2024 →

Interessante kookboektitels die in augustus 2024 verschijnen

Recept [38] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Megamakkelijk maisbrood →

Dit brood bak en serveer je in een pan. Veel smaak, weinig gedoe.

Recept: Fantastische blikfruitgranita →

Met handig en betaalbaar fruit uit blik wat wat leuke combi's zet je zó een toptoetje op tafel

Lijstjes [1] →

Getest [140] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Appelmoes met kaneel en vanille →

Wie heeft er nog een slowcooker in de kast staan? Haal hem maar tevoorschijn want er zijn heel veel nieuwe recepten bedacht.

Getest: Gepocheerd ei met knoflook en paddenstoelen →

Een makkelijke ovenschotel met paddenstoelen, aardappels en spinazie.

Getest: Pasta met geroosterde paprika uit een pot →

Een zeer zomerse pastasaus, die ik een vloek en een zucht op tafel staat.