Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

De Syrische keuken van Imad

Imad Alarnab

Verschijning: 13-06-2024

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: De Syrische Keuken van Imad

Uit: De Syrische keuken van Imad

10-07-2024 19:45 Rubriek: Review

Cover met citaat ImadDe Syrische keuken van Imad is een culinaire liefdesbrief van Imad Alarnab aan Damascus.

Imad leefde tot 2009 het leven van zovelen, met als grootste zorg waar de volgende vakantie doorgebracht ging worden en wat hij zijn dochter voor haar verjaardag zou geven. Tot op een dag alles veranderde.

In 2015 ontvluchtte Imad zijn thuisland en drie maanden later arriveerde hij in het Verenigd Koninkrijk. Een jaar later werd hij eindelijk herenigd met zijn gezin en konden ze beginnen aan nieuw leven in een veilig land. Als je dit boek koopt, lees dan ook vooral het verhaal van Imad en zijn gezin. 

In Damascus had Imad restaurants en ook in Londen is hij er weer eentje begonnen. Hij is tenslotte chef-kok. 

De Syrische manier

In Damascus mag je eten zoals je wilt, met mes en vork, met stokjes of opscheppen met brood. Eten vormt het middelpunt van alles en is een belangrijk onderwerp. Syrische families wonen bij voorkeur dicht bij elkaar en er worden veel maaltijden gedeeld. Staan er uitstapjes op de planning, dan wordt er van tevoren goed over nagedacht welke hapjes mee moeten. Er draait veel om eten dus.

De Syrische keuken

De Syrische keuken is niet een hele spicy keuken maar wel een keuken met heel veel smaaklagen door het gebruik van specerijen en specerijmixen. Daarin zitten vaak wel chilivlokken, maar de spice overheerst niet. Neem bijvoorbeeld de specerijmix Dukkah. Iedere familie heeft zijn eigen specifieke variant en in dit boek staat de dukkah die Imad graag gebruikt. Verdere smaakmakers die zijn opgenomen in het boek zijn Baharat, Kabsa-kruiden en Shish Taouk. Haal de ingrediënten bij het kruiden en specerijen kraampje op de markt en haal je vijzel uit de kelder tevoorschijn!

Verder veel basis recepten voor bijvoorbeeld gebakken uitjes, tahinsaus en gekonfijte knoflookolie.

HummusIn het hoofdstuk voorgerechten staat hét recept voor een goede basis hummus. Als je die onder de knie hebt kun je eindeloos variëren met ingredienten en smaken en met de toppings die in het boek staan. Ook de labneh ga ik absoluut nog eens maken.

Ook uit dit hoofdstuk maakte ik het bijgerecht Mtuma, geplette nieuwe aardappels in een chermoula-yoghurtsaus

In het hoofdstuk over de hoofdgerechten vind je onder andere heerlijke kabsa's (met garnalen, met kip en met groenten), een Syrische moussaka en deze heerlijke Heilbot in boter

Ook de zoetigheden ontbreken natuurlijk niet. Denk bijvoorbeeld aan opgerolde baklava, vogelnestjes van kataifideeg met pistachenoten en knafeh nableseh (die ik binnenkort nog ga maken).

Conclusie

We zijn natuurlijk in Nederland niet zo bekend met de Syrische keuken, maar lezen in en kokend uit dit boek kom ik tot de conclusie dat dit heel onterecht is. De Syrische keuken is een hele smaakvolle keuken met een rijk gebruik van specerijen.

De Syrische Keuken van Imad bevat niet alleen heerlijke recepten om de Syrische keuken te ontdekken, maar lees ook vooral de verhalen van Imad, over zijn gezin, over zijn vlucht, over zijn moeder, over Damascus. Het is niet alleen een heel fijn kookboek, maar ook een heel fijn leesboek.

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Getest: hummus →

Een echt goed recept voor een basis hummus, daar ben ik al tijden naar op zoek. Ik denk dat ik 'm gevonden heb!

Getest: Mtuma: geplette nieuwe aardappels →

Deze manier van aardappels bereiden is bekend, nieuw is die heerlijke chermoula-yoghurt die je erbij maakt.

Getest: Heilbot in boter →

Supersimpel en supersmaakvol traditioneel Syrisch zomergerecht: Heilbot in boter.

Alle blogs in de rubriek Review [30]

Recensie: Het Groene Kookboek →

28-06-2024 Minimale inspanning, maximaal resultaat. Dit boek maakt het waar!

Recensie: Zonnige Zomercocktails →

20-06-2024 60 kleurrijke drankjes voor vrolijke en relaxte zomervibes.

Recensie: Ăn Cơm - Ga je mee op ontdekkingstocht door de Vietnamese keuken? →

15-06-2024 Ăn Cơm is een familiekookboek dat bomvol staat met lekkere Vietnamese recepten en prachtige verhalen.

Recensie: Tasty Asia →

11-06-2024 Het is pittig, het is zuur, zoet en meestal tjokvol umami. Men kookt steeds vaker recepten uit de veelzijdige Aziatische keuken.

Het Bakmanifest - 65 kleurige en fleurige bakrecepten →

06-06-2024 Een eigenzinnig, vrolijk en kleurrijk bakboek van kunstenares en finalist in het zesde seizoen van Bake Off Vlaanderen.

Recensie: Grieks! Recepten voor elke dag →

03-06-2024 In dit boek vind je de gerechten die Georgina Hayden het liefst elke dag kookt. Ongecompliceerd en gewoon lekker.

Je koopt een Kamado en dan ...? →

27-05-2024 Een kamado werkt weer net even anders dan een 'gewone' barbecue. In dit boek lees je hoe alles uit je kamado haalt.

Easy en relaxt Chillen en Grillen →

23-05-2024 Barbecueliefhebber Ilona de Wit schreef een BBQ-boek voor iedere dag. Geen ingewikkeld gedoe, maar chill aan de grill.

De meest slurpable noodles ooit →

18-05-2024 Een perfect boek voor noodleliefhebbers, jonge mensen die het koken ontdekken en liefhebbers van een snelle smakelijke hap.

90 Vegetarische klassiekers met een twist →

13-05-2024 Een boek vol recepten waarin groenten schitteren en vleesvervangers schitteren door afwezigheid.

Midden-Oosterse gerechten bomvol smaak →

09-05-2024 Het zevende boek van auteur Sabrina Ghayour gaat over Smaak met een hoofdletter S. En Flavour bevat recepten voor iedereen.

Het Chocoladezusje van De Zilveren Lepel serie →

02-05-2024 Prachtig boek zonder veel opsmuk, zoals we van de hele Zilveren Lepel serie gewend zijn.

Recepten uit de stad van caffè en cappuccino →

27-04-2024 Rome heeft een unieke charme. Het is het het grootse openluchtmuseum van de wereld, maar tegelijk bruisend tot diep in de nacht. En je kunt er fantastisch eten.

Taco's: het gerecht met een eigen feestdag →

21-04-2024 Zelf taco's maken is ontzettend leuk om te doen en het is een perfect gerecht om samen met je kinderen te maken.

Kroketten in alle soorten en maten →

17-04-2024 Toegegeven: ik moest even een drempel over, maar toen ik eenmaal was begonnen maakte ik de lekkerste kroketten.

Hulde voor een goed geslaagde eigen uitgave →

12-04-2024 Een zeer gevarieerd en goed geslaagd kookboek, met de favorieten van Marijn Koesen.

Een boek dat ik vaak uit de kast pak: Risotto! Risotto! →

07-04-2024 Risotto! Risotto! Als je deze tweedehands nog op de kop kunt tikken: doen!

Ultieme thuisrecepten van twintig klassiekers →

03-04-2024 Chef on a Mission Jeroen van Oijen stelde van twintig populaire gerechten het ultieme thuisrecept samen.

Levert Donna Hay opnieuw? →

30-03-2024 Het is geen geheim: Donna Hay en ik zijn een match made in heaven. Voldoet 'Even more Basics tot Brilliance' ook weer aan de hoge verwachtingen?

Ontdek de magische wereld van het mixen →

26-03-2024 In 'Masterclass Cocktails' geeft Tess Posthumus je een kijkje in haar keuken met heerlijke recepten voor thuis.

Kleurrijke en smaakvolle Creools-Caribische gerechten →

22-03-2024 Het tweede kookboek van Judith Cyrus brengt ons ruim honderd Creools- Caribische gerechten om je vingers bij af te likken

De Zweedse keuken: eenvoudig, maar niet saai →

15-03-2024 Het lekkerste uit Zweden van Ingrid Hofstra - Ingemaakte groenten, gefermenteerde vis en eenvoudige gerechten.

De Indiase keuken is zoveel meer dan curry →

04-03-2024 Vega India van Paulami Joshi. Voedzame en vegetarische maaltijden, perfect voor de thuiskok

De eerste uit een nieuwe landenserie: Turkije →

26-02-2024 Het lekkerste uit Turkije van Hilal Kayis Sungur - Een boek vol leuke Turkse recepten maar wel met wat slordigheidjes en foutjes

Erie Recepten voor het leven →

18-02-2024 Heerlijk Indisch koken zonder veel poespas en het meeste is voor iedere thuiskok te doen.

Tofu: blanco canvas voor alle smaken →

15-01-2024 Tofu van Emma de Thouars - Een heel boek over tofu en echt niet alleen voor vegetariërs. Tofu is zoveel meer dan een vleesvervanger.

Lekker en gezond gaan hand in hand →

10-01-2024 Hartstikke Mediterraan van Jansen & Jansen - Gezond koken uit de mediterrane keuken.

Meer dan 100 groenterecepten op 1 plek →

07-01-2024 1 Groente in de Hoofdrol van Georgina Fuggle - groente, groente en nog eens groente.

Getest [110] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: In folie gebakken garnalen in curry →

Een Caribische draai aan vis 'en papillote', garnalen in curry gebakken in de oven in folie.

Getest: Wortel-walnotencake →

Een heerlijke smeuïge wortelcake met een tropische botercrème.

Getest: Klassieke kipcurry →

Voor een goede curry kun je ons wakker maken. En deze kunnen we weer aan het lijstje toevoegen.

Recept [17] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: New York Cheesecake →

Deze cheesecake blijft gezellig logeren op je heupen of op je buik ... maar oh wat is het lekker!

Recept: de allerlekkerste ballen gehakt →

Gehaktballen naar recept van Jonnie Boer. Dan kan niet anders dan lekker zijn. Ik maak ze al jaren op deze manier.

Recept: Makkelijk Tropisch Perziktoetje →

Een heerlijk friszoet dessert, voor warme dagen of na een spicy maaltijd. Ook zeer geschikt om te maken met mango.

Aangekondigd [1] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: juli 2024 →

Voor de komkommermaanden juli en augustus staan er toch nog 17 nieuwe kookboektitels aangekondigd. Hier lees je waar we bij Cookboogle naar uitkijken.

Lijstjes [1] →