Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

A Very Vegan Christmas

Sam Dixon

Verschijning: 03-10-2024

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: A Very Vegan Christmas

Uit: A Very Vegan Christmas

21-11-2024 08:30 Rubriek: Review

AveryveganchristmasOp het moment dat de zomervakantie voorbij is, is het voor mijn gevoel altijd weer heel snel kerst. Hebben jullie dat ook?

In oktober en november verschijnen dan ook de meeste kerstkookboeken. Dit jaar verscheen bij Good Cook A Very Vegan Christmas. Een mooie ontwikkeling, want steeds meer mensen willen volledig plantaardig eten. Rond de feestdagen levert dat nog wel eens problemen op, want een volledig plantaardig maar toch een beetje traditioneel kerstdiner? Ga er maar aanstaan.

De Engelse Foodstyliste Sam Dixon heeft dé oplossing van dit probleem geschreven in de vorm van een kookboek met ruim 170 pagina's feestelijke vegan inspriatie. Zowel variaties op allerlei klassiekers als originele nieuwe ideeën.

Spoilers: de inhoud

Het boek is opgedeeld in 6 hoofdstukken. We beginnen met een hoofdstuk over feestelijke snacks. Hierin vind je onder andere Granaatappel-negroni, Artisjokken-citroenpaté,  Watermeloentartaar met knapperige wontons en Pastinaakkroketten.

In het tweede hoofdstuk vind je de hoofdgerechten. Als voorbeelden noem ik hier de Spinazie-abrikozenkrans, een Gekaramelliseerde uientaart, Christmas crackers gevuld met cranberry en linzen, de door mij uitgeprobeerde Omgekeerde prei-walnotentaart of een Notengehaktbrood.

In het derde hoofdstuk staan feestelijke bijgerechten als Romige spitskool, Prei-havermoutcrumble, de door mij uitgeprobeerde Knapperige spruitjes met salie en knoflook, een Paddenstoelen-uienjus of Aardperen met rozemarijn en knoflook uit de oven. 

In hoofdstuk 4 lees je wat je kunt doen met 'leftovers' en in hoofdstuk 5 en 6 vind je gebak en desserts. Bijvoorbeeld een Kerstbreekbrood met pesto, Hartige scones, een Kerstcake, Dubbele gemberkoekjes met roomijs of een Bloedsinaasappelpavlova

Cookboogle's visie 

De eerste indruk van een boek komt natuurlijk altijd van de kaft en die vind ik prachtig. Mooi kerstig donkergroen met illustraties in de vorm van een kerstboom. Ook de illustraties bij de verschillende hoofdstukken zijn mooi, met eenvoudige belijning en heldere sprekende kleuren. En groen schreeuwt natuurlijk niet alleen kerst, maar ook plantaardig.

De recepten zijn variaties op klassiekers om ze vegan te maken of leuke originele ideeën voor feestelijke plantaardige maaltijden. De vegan lifestyle is niet iets dat ik aanhang, maar ik vind het wel belangrijk dat we voor onze eigen gezondheid en de gezondheid van de aarde letten op onze vleesconsumptie. Ik zou de vegan recepten daarom comineren met andere gerechten die vegatarisch (maar niet volledig plantaardig) of die wel vlees bevatten. 

Vegan ingrediënten zijn niet overal even goed te krijgen. In de grote steden zal het niet zo'n probleem zijn, maar in een klein provinciestadje kan het nog wel eens ingewikkeld zijn om de juiste spullen te vinden. Online is natuurlijk altijd wel (bijna) alles te krijgen. 

De recepten zijn in het algemeen goed te doen. Niet alles is even makkelijk maar met kerst mag dat, toch? Een tip die ik altijd geef: maak alles een keer van tevoren zodat je weet wat je te wachten staat. 

Voor wie is dit boek?

Natuurlijk is dit een zeer geschikt boek voor vegetariërs en veganisten die uit willen pakken met de kerstdagen, maar ook voor vleeseters staat in dit boek heel veel lekkers... alleen zonder vlees. Je moet wel een beetje van koken houden en wat nieuwe dingen durven proberen. Leuk boek!

Titel: A Very Vegan Christmas
Tekst en foto's: Octopus Publishing Group
Uitgever: Good Cook
Prijs: 17,50 euro

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Granaatappel-negroni →

Een eenvoudige cocktail die in grote hoeveelheden te maken is.

Recept: Bloedsinaasappelpavlova →

Een meringue met een karamelachtige smaak, die het goed doet bij fris, scherp smakende bloedsinaasappels en lobbig geklopte room.

Getest: Knapperige spruitjes met salie en knoflook →

Spruitjes worden vaak bij de kerstdis gegeten. Deze manier van bereiden is snel en ze blijven lekker knapperig.

Getest: Omgekeerde prei-walnotentaart →

Een knapperig hartig, maar ook zoet taartje. Volledig plantaardig en lekker als bijgerecht bij een feestelijke maaltijd.

Alle blogs in de rubriek Review [45]

Recensie: Tinned Tomatoes →

16-11-2024 Een heel boek over een product dat iedereen altijd in zijn voorraadkast zou moeten hebben.

Recensie: Oma's Bakboek →

01-11-2024 Waan je aan oma's koffietafel met chocoladesoezen, appelbeignets en kletskoppen.

Recensie: Heilig Boontje →

27-10-2024 Peulvruchten zijn zeer gezond en in dit boek vind je veel originele recepten om ze te bereiden.

Recensie: Het Vega Slowcooker Boek →

21-10-2024 Dé grote vraag na het verschijnen van Het Slowcookerboek: kan slowcooken ook vegetarisch? Ja dus!

Recensie: Simply Jamie - Jamie Oliver →

16-10-2024 Een nieuwe Jamie is altijd goed nieuws. Eenvoud is wat mensen willen, Simply Jamie is wat ze krijgen.

Recensie: Paddenstoelen →

10-10-2024 Een boek vol met alleen maar plantaardige recepten met paddenstoelen.

Recensie: Last Minute Dinners →

05-10-2024 Zie je er ook wel eens tegenop om voor een groep te koken die een feestelijke en goed etentje verwacht? Dan is dit jou boek.

Recensie: Budget Vegan →

26-09-2024 De vegan lifestyle is niet de meest goedkope manier van leven. Dit boek helpt je de kosten onder controle te houden.

Recensie: Eén pan, één portie →

20-09-2024 Recepten zijn bijna altijd voor 4 of meer eters. Eén pan, één portie is er voor de solokoks.

Recensie: Oogsten en Bewaren →

13-09-2024 Er wordt best veel 'gemoestuind' in Nederland. Maar wat doe je vervolgens met die overvloed aan komkommers, tomaten en kuiden?

Recensie: Maak Soep →

11-09-2024 Soep is lekker, eenvoudig en gezond. Dit boek bevat 50 zeer smakelijke soeprecepten.

Recensie: Dumplings →

08-09-2024 'Dumplings' is een nieuw deel uit de serie Chef het zelf. Zelf dumplings maken is leuk om te doen!

Recensie: De Zilveren Lepel Pasta →

04-09-2024 Als je één boek in je collectie zou moeten hebben, is het De Zilveren Lepel Pasta.

Recensie: Sebze - Vegetarische recepten uit het hart van Turkije →

24-08-2024 De Turkse keuken is zoveel meer dan kebab en zeker de vegetarische Turkse keuken is zeer de moeite van het ontdekken waard.

Recensie: Lekker Caribisch Koken →

16-07-2024 Ontdek meer dan zestig authentieke recepten uit de rijke culinaire traditie van de Caribische eilanden.

Recensie: De Syrische Keuken van Imad →

10-07-2024 Eten brengt mensen samen. Imad Alarnab is een Syrische chef-kok, ondernemer en vluchteling. In 2021 opende hij 'Imad's Syrian Kitchen' in Londen.

Recensie: Het Groene Kookboek →

28-06-2024 Minimale inspanning, maximaal resultaat. Dit boek maakt het waar!

Recensie: Zonnige Zomercocktails →

20-06-2024 60 kleurrijke drankjes voor vrolijke en relaxte zomervibes.

Recensie: Ăn Cơm - Ga je mee op ontdekkingstocht door de Vietnamese keuken? →

15-06-2024 Ăn Cơm is een familiekookboek dat bomvol staat met lekkere Vietnamese recepten en prachtige verhalen.

Recensie: Tasty Asia →

11-06-2024 Het is pittig, het is zuur, zoet en meestal tjokvol umami. Men kookt steeds vaker recepten uit de veelzijdige Aziatische keuken.

Het Bakmanifest - 65 kleurige en fleurige bakrecepten →

06-06-2024 Een eigenzinnig, vrolijk en kleurrijk bakboek van kunstenares en finalist in het zesde seizoen van Bake Off Vlaanderen.

Recensie: Grieks! Recepten voor elke dag →

03-06-2024 In dit boek vind je de gerechten die Georgina Hayden het liefst elke dag kookt. Ongecompliceerd en gewoon lekker.

Je koopt een Kamado en dan ...? →

27-05-2024 Een kamado werkt weer net even anders dan een 'gewone' barbecue. In dit boek lees je hoe alles uit je kamado haalt.

Easy en relaxt Chillen en Grillen →

23-05-2024 Barbecueliefhebber Ilona de Wit schreef een BBQ-boek voor iedere dag. Geen ingewikkeld gedoe, maar chill aan de grill.

De meest slurpable noodles ooit →

18-05-2024 Een perfect boek voor noodleliefhebbers, jonge mensen die het koken ontdekken en liefhebbers van een snelle smakelijke hap.

90 Vegetarische klassiekers met een twist →

13-05-2024 Een boek vol recepten waarin groenten schitteren en vleesvervangers schitteren door afwezigheid.

Midden-Oosterse gerechten bomvol smaak →

09-05-2024 Het zevende boek van auteur Sabrina Ghayour gaat over Smaak met een hoofdletter S. En Flavour bevat recepten voor iedereen.

Het Chocoladezusje van De Zilveren Lepel serie →

02-05-2024 Prachtig boek zonder veel opsmuk, zoals we van de hele Zilveren Lepel serie gewend zijn.

Recepten uit de stad van caffè en cappuccino →

27-04-2024 Rome heeft een unieke charme. Het is het het grootse openluchtmuseum van de wereld, maar tegelijk bruisend tot diep in de nacht. En je kunt er fantastisch eten.

Taco's: het gerecht met een eigen feestdag →

21-04-2024 Zelf taco's maken is ontzettend leuk om te doen en het is een perfect gerecht om samen met je kinderen te maken.

Kroketten in alle soorten en maten →

17-04-2024 Toegegeven: ik moest even een drempel over, maar toen ik eenmaal was begonnen maakte ik de lekkerste kroketten.

Hulde voor een goed geslaagde eigen uitgave →

12-04-2024 Een zeer gevarieerd en goed geslaagd kookboek, met de favorieten van Marijn Koesen.

Een boek dat ik vaak uit de kast pak: Risotto! Risotto! →

07-04-2024 Risotto! Risotto! Als je deze tweedehands nog op de kop kunt tikken: doen!

Ultieme thuisrecepten van twintig klassiekers →

03-04-2024 Chef on a Mission Jeroen van Oijen stelde van twintig populaire gerechten het ultieme thuisrecept samen.

Levert Donna Hay opnieuw? →

30-03-2024 Het is geen geheim: Donna Hay en ik zijn een match made in heaven. Voldoet 'Even more Basics tot Brilliance' ook weer aan de hoge verwachtingen?

Ontdek de magische wereld van het mixen →

26-03-2024 In 'Masterclass Cocktails' geeft Tess Posthumus je een kijkje in haar keuken met heerlijke recepten voor thuis.

Kleurrijke en smaakvolle Creools-Caribische gerechten →

22-03-2024 Het tweede kookboek van Judith Cyrus brengt ons ruim honderd Creools- Caribische gerechten om je vingers bij af te likken

De Zweedse keuken: eenvoudig, maar niet saai →

15-03-2024 Het lekkerste uit Zweden van Ingrid Hofstra - Ingemaakte groenten, gefermenteerde vis en eenvoudige gerechten.

De Indiase keuken is zoveel meer dan curry →

04-03-2024 Vega India van Paulami Joshi. Voedzame en vegetarische maaltijden, perfect voor de thuiskok

De eerste uit een nieuwe landenserie: Turkije →

26-02-2024 Het lekkerste uit Turkije van Hilal Kayis Sungur - Een boek vol leuke Turkse recepten maar wel met wat slordigheidjes en foutjes

Erie Recepten voor het leven →

18-02-2024 Heerlijk Indisch koken zonder veel poespas en het meeste is voor iedere thuiskok te doen.

Tofu: blanco canvas voor alle smaken →

15-01-2024 Tofu van Emma de Thouars - Een heel boek over tofu en echt niet alleen voor vegetariërs. Tofu is zoveel meer dan een vleesvervanger.

Lekker en gezond gaan hand in hand →

10-01-2024 Hartstikke Mediterraan van Jansen & Jansen - Gezond koken uit de mediterrane keuken.

Meer dan 100 groenterecepten op 1 plek →

07-01-2024 1 Groente in de Hoofdrol van Georgina Fuggle - groente, groente en nog eens groente.

Getest [149] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Knapperige spruitjes met salie en knoflook →

Spruitjes worden vaak bij de kerstdis gegeten. Deze manier van bereiden is snel en ze blijven lekker knapperig.

Getest: Omgekeerde prei-walnotentaart →

Een knapperig hartig, maar ook zoet taartje. Volledig plantaardig en lekker als bijgerecht bij een feestelijke maaltijd.

Getest: Plaattaart met tomaat, kaas en pesto →

Voor plaattaarten kun je mij wakker maken. Deze is eenvoudig te maken en zeer smaakvol.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Lijstjes [1] →

Recept [47] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Granaatappel-negroni →

Een eenvoudige cocktail die in grote hoeveelheden te maken is.

Recept: Bloedsinaasappelpavlova →

Een meringue met een karamelachtige smaak, die het goed doet bij fris, scherp smakende bloedsinaasappels en lobbig geklopte room.

Recept: Doordeweekse chili con carne →

Dé studentenhap van schrijver Samuel Goldsmith