Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Hokkaido

Tim Anderson

Verschijning: 03-04-2025

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Hokkaido

Uit: Hokkaido

25-05-2025 19:00 naar notities Rubriek: Review

HokkaidoHokkaido is het noordelijkste eiland van Japan en de thuisbasis van de Aino en andere inheemse volkeren. De keuken van Hokkaido is zo rijk en divers dat er door dit boek op geen enkele manier volledig recht aan wordt gedaan aldus auteur Tim Anderson. 

Tim Anderson is een geboren Amerikaan. Hij studeerde Japanse geschiedenis in Los Angeles. Na zijn afstuderen heeft hij een periode in Japan gewoond om zijn kennis van de Japanse keuken te vergroten. Daarna kwam hij in London terecht, met zijn Britse vrouw. In 2011 won hij de BBC versie van de Masterchefcompetitie. Hokkaido is zijn negende boek. 

Ik ben niet zo heel bekend met de Japanse keuken, maar wat ik ervan weet is dat ik het onzettend lekker vind. Ik houd erg van miso/sojasaus/teriyaki-achtige smaken. 

Hokkaido - wat kun je verwachten

Hokkaido is niet alleen een kookboek. Je leest ook meer over het Noordelijkste eiland van Japan, het thuisland van de Aino en over de inheemse bevolking en hun keuken. Hoewel ik dat leuk vind om te lezen, gaat het me uiteindelijk natuurlijk voornamelijk om de recepten.

In de inleiding tot de Aino-keuken lees je meer over de ingrediënten die in deze keuken veel worden gebruikt. Heb je zin om eens aan de slag te gaan met wat recepten uit Hokkaido dan vind je op Cookboogle een aantal voorbeelden: 

Laat me vooral weten wat je ervan vond!

Zelf maakte ik de heerlijke maissoep, de verrukkelijke jerky van zalm en de heerlijke gegrilde zalm met miso en gesmolten boter

Wat je vooral van dit boek kunt verwachten is de wetenschap dat Japans koken best heel goed te doen is met de recepten uit Hokkaido. En naast de recepten krijg je ook heel veel informatie over de Noord-Japanse keuken en de oorspronkelijke keuken en inwoners.

Hokkaido - de receptuur

De receptuur die ik heb uitgeprobeerd klopte en de omschrijving van de bereidingswijze is goed te volgen. Bij de meeste recepten staat ook nog kort uitgelegd wat de betekenis is van bepaalde woorden en wat een bepaald ingrediënt precies is. 

De recepten zijn gegroepeerd in verschillende hoofdstukken. 

  • Bijgerechten, kleine gerechten en snacks (voorbeelden: groentesoep met zalm, rijsthotdogs en gyoza's met wilde look).
  • Hoofdgerechten (voorbeelden: curry met varkensvlees uit Hakodate en hotpot met zalm, tofu en groenten).
  • Zoetigheden (voorbeelden: ijs van verse melk, roomsoes met meloen en chocoalde met knapperige maïs).
  • Basisgerechten (ramenbouillon, noedels en gehaktsaus).

Keuze genoeg dus.

Hokkaido - de ingrediënten

De meeste gebruikte ingrediënten kun je gewoon in de supermarkt vinden. Een bezoek aan de markt of aan de toko is in sommige gevallen aan te raden. Maar dat lijkt me voor geen enkele kookliefhebber een probleem. 

Hokkaido - conclusie

Hokkaido is zeker geen crowdpleaser. Je moet zin hebben in het ontdekken van een nieuwe keuken en nieuwe recepten durven uit te proberen. Zo had ik nog nooit een gerecht een halve dag in de oven laten staan. Houd je ervan om nieuwe smaken en smaakcombinaties te ontdekken, dan is dit boek zeker een aanrader. Zeker ook omdat de schrijver ook veel vertelt over de streek waar de recepten vandaan komen en de geschiedenis van het land. De gerechten gaan daardoor meer leven. 

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Getest: Gegrilde zalm en groenten met miso en gesmolten boter →

Een comfortfoodklassieker uit Hokkaido

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Recept: Boters met een smaakje →

Een aantal van de favoriete boters van de auteur van Hokkaido

Recept: Krab gegrild in zijn pantser →

Gebruik hiervoor een noordzeekrab of een spinkrab

Recept: Meloengeleipudding →

Zoetigheid uit het Noorden van Japan

Alle blogs in de rubriek Review [64]

Recensie: Het complete basisbakboek →

15-05-2025 Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

04-05-2025 Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Recensie: De bijbel van de Vietnamese Keuken →

26-04-2025 "In Vietnam worden recepten mondeling en van generatie op generatie doorgegeven tijdens het koken, terwijl je erbij staat"

Recensie: Een ode aan salades →

19-04-2025

Recensie: Bakken in de Airfryer →

12-04-2025 Hoe het bakken in de airfryer mij beviel? Lees vooral even mee.

Recensie: Bij Meera aan Tafel →

05-04-2025 Eten met de seizoenen, zonder vlees maar bomvol smaak.

Recensie: Maaltijdsoep →

31-03-2025 Dit boek laat zien hoe je die groenten uit elk jaargetijde het beste kunt gebruiken.

Recensie: Puur Aardappel →

24-03-2025 Aardappels met aardappels op een bedje van aardappels met een bijgerecht van aardappels.

Recensie: The Curry Guy Kip →

17-03-2025 Smaakvolle gerechten uit India en Zuidoost-Azië

Review: Tweed Time →

10-03-2025 Feelgood recepten en inspiratie uit Schotland

Recensie: Etenstijd! →

11-02-2025 Hapklare culinaire zaken met Yvette van Boven en Teun van de Keuken

Recensie: Feest →

27-01-2025 Een culinair feest voor elke gelegenheid

Recensie: Simpel en Puur voor elke dag →

21-01-2025 Wat je dagelijks in je mond stopt, heeft zijn uitwerking op hoe je je voelt en hoe gezond je lijf is.

Recensie: Too Easy →

19-12-2024 Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

11-12-2024 Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

05-12-2024 Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Recensie: Makkelijke Kerst →

27-11-2024 Sneller je favoriete feestgerechten op tafel: Makkelijke Kerst

Recensie: Van de Plank →

23-11-2024 'Van de Plank' speelt volop in op de 'Grazing Boards' trend: Hoe stel je precies een mooi en lekker Grazing Board samen?

Recensie: A Very Vegan Christmas →

21-11-2024 Steeds meer mensen willen helemaal of deels plantaardig eten. De feestdagen zijn dan vaak een uitdaging. Dit boek lost dat op.

Recensie: Tinned Tomatoes →

16-11-2024 Een heel boek over een product dat iedereen altijd in zijn voorraadkast zou moeten hebben.

Recensie: Oma's Bakboek →

01-11-2024 Waan je aan oma's koffietafel met chocoladesoezen, appelbeignets en kletskoppen.

Recensie: Heilig Boontje →

27-10-2024 Peulvruchten zijn zeer gezond en in dit boek vind je veel originele recepten om ze te bereiden.

Recensie: Het Vega Slowcooker Boek →

21-10-2024 Dé grote vraag na het verschijnen van Het Slowcookerboek: kan slowcooken ook vegetarisch? Ja dus!

Recensie: Simply Jamie - Jamie Oliver →

16-10-2024 Een nieuwe Jamie is altijd goed nieuws. Eenvoud is wat mensen willen, Simply Jamie is wat ze krijgen.

Recensie: Paddenstoelen →

10-10-2024 Een boek vol met alleen maar plantaardige recepten met paddenstoelen.

Recensie: Last Minute Dinners →

05-10-2024 Zie je er ook wel eens tegenop om voor een groep te koken die een feestelijke en goed etentje verwacht? Dan is dit jou boek.

Recensie: Budget Vegan →

26-09-2024 De vegan lifestyle is niet de meest goedkope manier van leven. Dit boek helpt je de kosten onder controle te houden.

Recensie: Eén pan, één portie →

20-09-2024 Recepten zijn bijna altijd voor 4 of meer eters. Eén pan, één portie is er voor de solokoks.

Recensie: Oogsten en Bewaren →

13-09-2024 Er wordt best veel 'gemoestuind' in Nederland. Maar wat doe je vervolgens met die overvloed aan komkommers, tomaten en kuiden?

Recensie: Maak Soep →

11-09-2024 Soep is lekker, eenvoudig en gezond. Dit boek bevat 50 zeer smakelijke soeprecepten.

Recensie: Dumplings →

08-09-2024 'Dumplings' is een nieuw deel uit de serie Chef het zelf. Zelf dumplings maken is leuk om te doen!

Recensie: De Zilveren Lepel Pasta →

04-09-2024 Als je één boek in je collectie zou moeten hebben, is het De Zilveren Lepel Pasta.

Recensie: Sebze - Vegetarische recepten uit het hart van Turkije →

24-08-2024 De Turkse keuken is zoveel meer dan kebab en zeker de vegetarische Turkse keuken is zeer de moeite van het ontdekken waard.

Recensie: Lekker Caribisch Koken →

16-07-2024 Ontdek meer dan zestig authentieke recepten uit de rijke culinaire traditie van de Caribische eilanden.

Recensie: De Syrische Keuken van Imad →

10-07-2024 Eten brengt mensen samen. Imad Alarnab is een Syrische chef-kok, ondernemer en vluchteling. In 2021 opende hij 'Imad's Syrian Kitchen' in Londen.

Recensie: Het Groene Kookboek →

28-06-2024 Minimale inspanning, maximaal resultaat. Dit boek maakt het waar!

Recensie: Zonnige Zomercocktails →

20-06-2024 60 kleurrijke drankjes voor vrolijke en relaxte zomervibes.

Recensie: Ăn Cơm - Ga je mee op ontdekkingstocht door de Vietnamese keuken? →

15-06-2024 Ăn Cơm is een familiekookboek dat bomvol staat met lekkere Vietnamese recepten en prachtige verhalen.

Recensie: Tasty Asia →

11-06-2024 Het is pittig, het is zuur, zoet en meestal tjokvol umami. Men kookt steeds vaker recepten uit de veelzijdige Aziatische keuken.

Het Bakmanifest - 65 kleurige en fleurige bakrecepten →

06-06-2024 Een eigenzinnig, vrolijk en kleurrijk bakboek van kunstenares en finalist in het zesde seizoen van Bake Off Vlaanderen.

Recensie: Grieks! Recepten voor elke dag →

03-06-2024 In dit boek vind je de gerechten die Georgina Hayden het liefst elke dag kookt. Ongecompliceerd en gewoon lekker.

Je koopt een Kamado en dan ...? →

27-05-2024 Een kamado werkt weer net even anders dan een 'gewone' barbecue. In dit boek lees je hoe alles uit je kamado haalt.

Easy en relaxt Chillen en Grillen →

23-05-2024 Barbecueliefhebber Ilona de Wit schreef een BBQ-boek voor iedere dag. Geen ingewikkeld gedoe, maar chill aan de grill.

De meest slurpable noodles ooit →

18-05-2024 Een perfect boek voor noodleliefhebbers, jonge mensen die het koken ontdekken en liefhebbers van een snelle smakelijke hap.

90 Vegetarische klassiekers met een twist →

13-05-2024 Een boek vol recepten waarin groenten schitteren en vleesvervangers schitteren door afwezigheid.

Midden-Oosterse gerechten bomvol smaak →

09-05-2024 Het zevende boek van auteur Sabrina Ghayour gaat over Smaak met een hoofdletter S. En Flavour bevat recepten voor iedereen.

Het Chocoladezusje van De Zilveren Lepel serie →

02-05-2024 Prachtig boek zonder veel opsmuk, zoals we van de hele Zilveren Lepel serie gewend zijn.

Recepten uit de stad van caffè en cappuccino →

27-04-2024 Rome heeft een unieke charme. Het is het het grootse openluchtmuseum van de wereld, maar tegelijk bruisend tot diep in de nacht. En je kunt er fantastisch eten.

Taco's: het gerecht met een eigen feestdag →

21-04-2024 Zelf taco's maken is ontzettend leuk om te doen en het is een perfect gerecht om samen met je kinderen te maken.

Kroketten in alle soorten en maten →

17-04-2024 Toegegeven: ik moest even een drempel over, maar toen ik eenmaal was begonnen maakte ik de lekkerste kroketten.

Hulde voor een goed geslaagde eigen uitgave →

12-04-2024 Een zeer gevarieerd en goed geslaagd kookboek, met de favorieten van Marijn Koesen.

Een boek dat ik vaak uit de kast pak: Risotto! Risotto! →

07-04-2024 Risotto! Risotto! Als je deze tweedehands nog op de kop kunt tikken: doen!

Ultieme thuisrecepten van twintig klassiekers →

03-04-2024 Chef on a Mission Jeroen van Oijen stelde van twintig populaire gerechten het ultieme thuisrecept samen.

Levert Donna Hay opnieuw? →

30-03-2024 Het is geen geheim: Donna Hay en ik zijn een match made in heaven. Voldoet 'Even more Basics tot Brilliance' ook weer aan de hoge verwachtingen?

Ontdek de magische wereld van het mixen →

26-03-2024 In 'Masterclass Cocktails' geeft Tess Posthumus je een kijkje in haar keuken met heerlijke recepten voor thuis.

Kleurrijke en smaakvolle Creools-Caribische gerechten →

22-03-2024 Het tweede kookboek van Judith Cyrus brengt ons ruim honderd Creools- Caribische gerechten om je vingers bij af te likken

De Zweedse keuken: eenvoudig, maar niet saai →

15-03-2024 Het lekkerste uit Zweden van Ingrid Hofstra - Ingemaakte groenten, gefermenteerde vis en eenvoudige gerechten.

De Indiase keuken is zoveel meer dan curry →

04-03-2024 Vega India van Paulami Joshi. Voedzame en vegetarische maaltijden, perfect voor de thuiskok

De eerste uit een nieuwe landenserie: Turkije →

26-02-2024 Het lekkerste uit Turkije van Hilal Kayis Sungur - Een boek vol leuke Turkse recepten maar wel met wat slordigheidjes en foutjes

Erie Recepten voor het leven →

18-02-2024 Heerlijk Indisch koken zonder veel poespas en het meeste is voor iedere thuiskok te doen.

Tofu: blanco canvas voor alle smaken →

15-01-2024 Tofu van Emma de Thouars - Een heel boek over tofu en echt niet alleen voor vegetariërs. Tofu is zoveel meer dan een vleesvervanger.

Lekker en gezond gaan hand in hand →

10-01-2024 Hartstikke Mediterraan van Jansen & Jansen - Gezond koken uit de mediterrane keuken.

Meer dan 100 groenterecepten op 1 plek →

07-01-2024 1 Groente in de Hoofdrol van Georgina Fuggle - groente, groente en nog eens groente.

Lijstjes [1] →

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Recept [96] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer