Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Recept: New York Cheesecake

12-07-2024 20:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 8 punten

New York Cheesecake

Ik waarschuw bij dit recept alvast: hij is waanzinnig lekker, maar heel erg calorierijk. Niet te vaak maken dus, maar als je het probeert: geniet er dan ook volop van.

Ingrediënten:

  • 5 pakjes Philadelphia à 200 gram 
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 5 eieren
  • 250 gram crème fraîche
  • 1 tl vanille extract
  • 20 degestive koekjes, in stukjes gebroken
  • 100 gram boter, gesmolten
  • 60 gram bruine suiker
  • 1 tl fijn geraspte citroenschil
  • 1 el citroensap
  • 1 tl zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Doe de koekstukjes in een keukenmachine of de hakmolen van je staafmixer en maal ze fijn. Roer de gesmolten boter, bruine suiker, een halve theelepel zout en citroenrasp erdoor. 
  2. Vet een springvorm in en bekleed de bodem met een stukje bakpapier. Doe het koekmengsel in de vorm, verdeel het over de bodem en druk het goed stevig aan met de achterkant van een lepel. Druk de bodem bij de randen iets omhoog tegen de zijkanten zodat je een opstaand randje hebt.
  3. Bak de bodem 10 tot 12 minuten in de voorverwarmde oven en laat hem vervolgens afkoelen in de vorm. Draai de temperatuur van de oven terug naar 160°C en maak vervolgens de vulling.
  4. Doe alle roomkaas in een ruime kom en klop het met een elektrische mixer op de middelhoge snelheid los. Voeg dan terwijl je blijft kloppen beetje voor beetje de suiker toe. Als alle suiker is opgenomen mix je nog een paar minuten op hoge snelheid. Roer dan het citroensap en de andere halve theelepel zout erdoor.
  5. Zet de mixer er weer in en mix op halve snelheid een voor een de eieren, de crème fraîche en het vanille extract erdoor tot je een gladde massa hebt. 
  6. Giet het beslag nu op de afgekoelde bodem. Een cheesecake moet langzaam garen, dus hij moet ongeveer een uur en drie kwartier op 160°C bakken. Hij komt flink omhoog (bij mij wel zo'n 5 cm boven de springvorm uit) en zakt daarna ook weer behoorlijk in. Dat is normaal. Om te voorkomen dat alleen het midden inzakt, kun je meteen na het bakken de zijkanten alvast lossnijden zodat de vulling wat gelijkmatiger inzakt en niet aan de zijkanten blijft 'plakken'. 
  7. Laat de cheesecake volledig afkoelen en laat hem vervolgens goed koud en stevig worden in de koelkast. 

New York cheesecake

Alle blogs in de rubriek Recept [17]

Recept: de allerlekkerste ballen gehakt →

07-07-2024 Gehaktballen naar recept van Jonnie Boer. Dan kan niet anders dan lekker zijn. Ik maak ze al jaren op deze manier.

Recept: Makkelijk Tropisch Perziktoetje →

29-06-2024 Een heerlijk friszoet dessert, voor warme dagen of na een spicy maaltijd. Ook zeer geschikt om te maken met mango.

Recept: Krokant gebakken ravioli met zure room dip →

27-06-2024 Een makkelijk maar zeer smaakvol hapje. Let op: niet voor zelfmaakpuristen!

Recept: Koude noedelsalade met gegrild varkensvlees →

22-06-2024 Gegrild vlees op een bedje van verse groenten en koude rijstnoedels is de perfecte combinatie voor een hete zomerdag.

Recept: Korean Fried Chicken →

16-06-2024 Heerlijke, knapperige, malse kip met een goddelijke pittige en zoetzure saus - deze mag je echt niet overslaan!

Recept: Kokosblokjes →

07-06-2024 Deze kokosblokjes kreeg de schrijfster van Het Bakmanifest vroeger op haar verjaardag van haar moeder.

Recept: Baklava Cheesecake →

04-06-2024

Recept: Snelle BBQ-salade →

24-05-2024 Een verrassend lekkere salade voor bij de barbecue, als lunch of als bijgerecht. Zo klaar en heel smaakvol.

Recept: Cheesecakepotjes met gezouten honing →

19-05-2024 Het enige wat je hoeft te doen om deze potjes te serveren, is een laagje overheerlijke gezouten roomkaas over de crumb van gekaramelliseerde gemberkoekjes en gerookte amandelen over 4 glaasjes verdelen.

Recept: Verticale Chocolade-Pistachetaart →

03-05-2024 Wat een plaatje is deze taart. Ga met die recept aan de slag? Ik ben benieuwd naar je creatie. Stuur je me een foto?

Recept: Crostata con Cassis / Italiaanse vlaai met cassisvulling →

28-04-2024 Vlaaien worden in Italië al sinds de vijftiende eeuw gebakken, knapperig deeg met een zoete vruchtenvulling. Deze variant wordt gevuld met zwartebessenjam.

Recept: Asperges - de makkelijkste manier van koken →

22-04-2024 Witte asperges bereiden kan op een hele makkelijke manier, in de oven!

Recept: Fondant-aardappelen →

22-04-2024 Een ontzettend lekkere bereiding van aardappelen. Je bakt de aardappelen goudbruin en daarna laat je ze garen in bouillon.

Recept: Zelf taco's maken →

18-04-2024 Zelf taco's maken is niet moeilijk en leuk om te doen. Een tacopers is handig, maar beslist niet nodig. Zonder gaat het ook prima.

Recept: Kip Marengo - uit 'Recepten uit de Lisztstraat' →

13-04-2024 Hét familierecept van de familie Koesen. Tekst en foto van: Marijn Koesen

Recept: Mijn favoriete risotto: Risotto met porcini →

08-04-2024 Een Cookboogle favoriet

Getest [110] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: In folie gebakken garnalen in curry →

Een Caribische draai aan vis 'en papillote', garnalen in curry gebakken in de oven in folie.

Getest: Wortel-walnotencake →

Een heerlijke smeuïge wortelcake met een tropische botercrème.

Getest: Klassieke kipcurry →

Voor een goede curry kun je ons wakker maken. En deze kunnen we weer aan het lijstje toevoegen.

Aangekondigd [1] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: juli 2024 →

Voor de komkommermaanden juli en augustus staan er toch nog 17 nieuwe kookboektitels aangekondigd. Hier lees je waar we bij Cookboogle naar uitkijken.

Lijstjes [1] →

Review [30] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: De Syrische Keuken van Imad →

Eten brengt mensen samen. Imad Alarnab is een Syrische chef-kok, ondernemer en vluchteling. In 2021 opende hij 'Imad's Syrian Kitchen' in Londen.

Recensie: Het Groene Kookboek →

Minimale inspanning, maximaal resultaat. Dit boek maakt het waar!

Recensie: Zonnige Zomercocktails →

60 kleurrijke drankjes voor vrolijke en relaxte zomervibes.