21-01-2025 08:00 Rubriek: Review
Sanne van Lierop heeft het ondanks haar nog jonge leeftijd, qua gezondheid al flink voor de kiezen gehad. Ze heeft namelijk reuma. Reuma gaat gepaard met onstekingen in gewrichten, veel pijn en ongemak en als direct gevolg daarvan: veel medicatie en dus ook veel bijwerkingen.
De juiste voeding voor jouw specifieke lijf en gezondheid kan een rol spelen in het verminderen van allerlei kwalen, het onstaan van onstekingen, pijn en ongemak en je algehele gevoel van welbevinden. Ik ben niet van de school dat je alles kunt voorkomen of alles dragelijker kunt maken met voeding, maar de juiste dingen eten voor jouw lijf kan wel helpen.
En zo denkt Sanne er ook over als ik het goed lees. Vooral in het geval van ontsteking remmende voeding:
"Het blijft wel de vraag hoeveel je van iets binnen moet krijgen voor het echt werkt. Maar in mijn ogen is het een kwestie van 'alle beetjes helpen'."
En zo is het maar net. En dat geldt natuurlijk net zo voor een gezonde leefstijl met voeding die iets voor je doet en voldoende beweging. Het is niet zaligmakend voor geen gezond lijf, maar het helpt natuurlijk allemaal wel.
De inhoud
In het boek staat een handige lijst met groente en fruit en wanneer ze in het seizoen zijn. Handig omdat ze dan het goedkoopst zijn en omdat ze dan optimaal zijn.
Verder legt Sanne het verschil tussen glutenvrij en niet glutenvrij en lactosevrij en niet lactosevrij nog even uit. Daarna volgen een aantal handige vervangingstips.
De recepten zijn verdeeld in een aantal hoofdstukken. Basisrecepten, Sausjes, dressings en toppings, Borrel o'clock, All day soups, Salades en bijgerechten, voorgerechten, It's dinner time en dessert. Een mooi gevarieerd geheel met voor ieder wat wils.
Zo vind je bij de basis recepten bijvoorbeeld een recept voor zelfgemaakte harissa, dit ik absoluut een keer ga proberen. In het volgende hoofdstuk vind je bijvoorbeeld hummus, pesto en tzatziki staat in dit hoofdstuk. De borrelhapjes in het hoofdstuk Borrel o'clock zie er stuk voor stuk heerlijk uit. Complimenten voor de fotografie van Mitchell van Voorbergen.
Van de voorgerechten klinken Whipped tahin met geroosterde za'atar-pompoen en tonijntartaar met avocado mij als muziek in de oren. Ik had al wat meer willen testen uit dit boek, maar tot op heden ben ik er nog niet aan toegekomen. Wél maakte ik al de Zalm in citroen-dillesaus. En die was heerlijk!
Ook de Pittige kip-cashew ga ik zeker nog eens maken en de Melanzane ga ik absoluut nog een keertje maken.
Voor wie is dit boek?
Het boek van Sanne is een boek dat je eigenlijk iedereen gunt. Er staan namelijk heel veel smakelijke gerechten in, die ook nog heel gezond zijn. Wat ik leuk vind is dat alle recepten zijn geschreven voor twee personen, wat het een heel geschikt boek maakt voor mensen zonder (thuiswonende) kinderen.
Titel: Simpel en Puur voor elke dag
Auteur en foodstyling: Sanne van Lierop
Fotografie: Mitchell van Voorbergen
Uitgever: Unieboek | Het Spectrum
Bekijk het inkijkexemplaar op bol.com: