Wat kan ik hier? Toelichting tonen →

Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Simpel & Puur voor elke dag

Sanne van Lierop

Verschijning: 26-11-2024

Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Simpel en Puur voor elke dag

Uit: Simpel & Puur voor elke dag

21-01-2025 08:00 naar notities Rubriek: Review

Puur en simpelSanne van Lierop heeft het ondanks haar nog jonge leeftijd, qua gezondheid al flink voor de kiezen gehad. Ze heeft namelijk reuma. Reuma gaat gepaard met onstekingen in gewrichten, veel pijn en ongemak en als direct gevolg daarvan: veel medicatie en dus ook veel bijwerkingen. 

De juiste voeding voor jouw specifieke lijf en gezondheid kan een rol spelen in het verminderen van allerlei kwalen, het onstaan van onstekingen, pijn en ongemak en je algehele gevoel van welbevinden. Ik ben niet van de school dat je alles kunt voorkomen of alles dragelijker kunt maken met voeding, maar de juiste dingen eten voor jouw lijf kan wel helpen. 

En zo denkt Sanne er ook over als ik het goed lees. Vooral in het geval van ontsteking remmende voeding:

"Het blijft wel de vraag hoeveel je van iets binnen moet krijgen voor het echt werkt. Maar in mijn ogen is het een kwestie van 'alle beetjes helpen'." 

En zo is het maar net. En dat geldt natuurlijk net zo voor een gezonde leefstijl met voeding die iets voor je doet en voldoende beweging. Het is niet zaligmakend voor geen gezond lijf, maar het helpt natuurlijk allemaal wel. 

De inhoud

In het boek staat een handige lijst met groente en fruit en wanneer ze in het seizoen zijn. Handig omdat ze dan het goedkoopst zijn en omdat ze dan optimaal zijn.

Verder legt Sanne het verschil tussen glutenvrij en niet glutenvrij en lactosevrij en niet lactosevrij nog even uit. Daarna volgen een aantal handige vervangingstips. 

De recepten zijn verdeeld in een aantal hoofdstukken. Basisrecepten, Sausjes, dressings en toppings, Borrel o'clock, All day soups, Salades en bijgerechten, voorgerechten, It's dinner time en dessert. Een mooi gevarieerd geheel met voor ieder wat wils. 

Zo vind je bij de basis recepten bijvoorbeeld een recept voor zelfgemaakte harissa, dit ik absoluut een keer ga proberen. In het volgende hoofdstuk vind je bijvoorbeeld hummus, pesto en tzatziki staat in dit hoofdstuk. De borrelhapjes in het hoofdstuk Borrel o'clock zie er stuk voor stuk heerlijk uit. Complimenten voor de fotografie van Mitchell van Voorbergen.

Van de voorgerechten klinken Whipped tahin met geroosterde za'atar-pompoen en tonijntartaar met avocado mij als muziek in de oren. Ik had al wat meer willen testen uit dit boek, maar tot op heden ben ik er nog niet aan toegekomen. Wél maakte ik al de Zalm in citroen-dillesaus. En die was heerlijk!

Zalm in citroen-dillesaus

Ook de Pittige kip-cashew ga ik zeker nog eens maken en de Melanzane ga ik absoluut nog een keertje maken. 

Voor wie is dit boek?

Het boek van Sanne is een boek dat je eigenlijk iedereen gunt. Er staan namelijk heel veel smakelijke gerechten in, die ook nog heel gezond zijn. Wat ik leuk vind is dat alle recepten zijn geschreven voor twee personen, wat het een heel geschikt boek maakt voor mensen zonder (thuiswonende) kinderen.

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Alle blogs in de rubriek Review [61]

Recensie: De bijbel van de Vietnamese Keuken →

26-04-2025 "In Vietnam worden recepten mondeling en van generatie op generatie doorgegeven tijdens het koken, terwijl je erbij staat"

Recensie: Een ode aan salades →

19-04-2025

Recensie: Bakken in de Airfryer →

12-04-2025 Hoe het bakken in de airfryer mij beviel? Lees vooral even mee.

Lijstjes [1] →

Getest [182] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Geroosterde kip met Chinees vijfkruidenpoeder →

De Vietnamese variant op de geroosterde kip uit de Franse keuken, op smaak gebracht met Chinese vijfkruidenpoeder.

Getest: Gekaramelliseerde garnalen →

De zoutige zoetigheid van de saus combineert fantastisch met de smaak van garnalen

Getest: Kormabloemkool met kardemomrijst →

Een volwaardige maaltijd, deze verrukkelijke salade

Recept [86] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Sinaasappelsorbetijs uit de Ninja Creami →

Pure sinaasappelsmaak in de vorm van sorbetijs

Recept: Oosterse Komkommersalade →

Komkommersalade met een Oosterse twist. Lekker bij vrijwel alles!

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?