Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Getest

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Ambachtelijk ijs in zeven lessen

Jan Boeren

Verschijning: 31-05-2024

20 Leafdesdichten BV Bornmeer

Eenvoudig te bestellen bij:

Getest: frambozensorbetijs

Uit: Ambachtelijk ijs in zeven lessen

18-07-2024 07:25 Rubriek: Getest

SorbetijsIJs maken is iets wat ik graag doe. Ik pluk een recept van internet, volg de stappen, giet het in mijn ijsdraaier (dit hulpstuk bij mijn KitchenAid) et voilá: ijs!

Maar nooit was het echt zo lekker als het ijs uit de ijssalon of ijs dat je in een restaurant krijgt. Of het werd zo hard als een baksteen in de vriezer. Of er vormden zich onaangename ijskristallen. 

Sorbetijs eet ik het liefst. Er gaat natuurlijk wel een shitload suiker in, maar roomijs vind ik vaak te zwaar, te vullend. 

Ambachtelijk ijs in zeven lessen

Jan Boeren schreef een boek over ambachtelijk ijs maken. In zeven lessen (bij elkaar zo'n 180 pagina's) leert hij je verschillende soorten ijs tot in perfectie te bereiden. Een van de eerste dingen die ik las was: "IJsjes die je op internet of in kookboeken vindt, voldoen zelden aan de criteria van ambachtelijk ijs." Goed, de toon is gezet.

Het boek begint met les 1: sorbets. Het niet moeilijk, maar er komt wel het één en ander bij kijken. En als je goed ijs wilt maken, dan moet je je daar even in verdiepen. We hebben het dan bijvoorbeeld over rekenmodellen. Ze zijn eenvoudig te downloaden op de website van Le Cuisinier. Verder heb je een startpakketje nodig dat ook te krijgen is op de website van Le Cuisinier. Voor sorbetijs heb je daarnaast een doosje diepvriesfruit en gewone kristalsuiker nodig.

Bij het startpakketje zitten drie bindmiddelen (Cortina, locust en guargom) een grammenweegschaaltje en een refractometer. En geloof me, dat klinkt allemaal veel enger dan het is. Met deze spullen kun je exact afmeten hoeveel je waarvan nodig hebt. De ene framboos blijkt namelijk de andere niet en de ene suikerstroop heeft een hoger Brix gehalte dan de andere. Het is gewoon een kwestie van aflezen, invullen en de spreadsheet rekent voor je uit hoeveel je nodig hebt van de verschillende ingrediënten. 

Mijn frambozensorbetijs was heerlijk, met een hele intense diepe smaak. Het ijs was mooi glad, zonder kristallen en het smolt niet te snel en niet te langzaam. Ik ga de komende tijd veel experimenteren met verschillende ijssoorten en ik zal de recepten daarvan delen. 

Sorbetijs

alle recepten →

Alle blogs in de rubriek Getest [158]

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

15-12-2024 Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

13-12-2024 Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

12-12-2024 Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Recept [61] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Curry met kip en aardappel →

Lekkere pittige (aan te passen naar smaak) curry met aardappel en kip

Recept: Tagliatelle met truffel →

Een verrukkelijke en zeer eenvoudige pasta met zwarte truffel

Recept: Franse uiensoep à la Cookboogle →

Uiensoep is een hartige soep van gekaramelliseerde uien, bouillon en kruiden. Geserveerd met geroosterd brood en gesmolten kaas, is het een smaakvol en vullend gerecht uit de Franse keuken.

Lijstjes [1] →

Review [52] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Feest →

Een culinair feest voor elke gelegenheid

Recensie: Simpel en Puur voor elke dag →

Wat je dagelijks in je mond stopt, heeft zijn uitwerking op hoe je je voelt en hoe gezond je lijf is.

Recensie: Too Easy →

Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.