Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Getest

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Ambachtelijk ijs in zeven lessen

Jan Boeren

Verschijning: 31-05-2024

20 Leafdesdichten BV Bornmeer

Eenvoudig te bestellen bij:

Getest: frambozensorbetijs

Uit: Ambachtelijk ijs in zeven lessen

18-07-2024 07:25 Rubriek: Getest

SorbetijsIJs maken is iets wat ik graag doe. Ik pluk een recept van internet, volg de stappen, giet het in mijn ijsdraaier (dit hulpstuk bij mijn KitchenAid) et voilá: ijs!

Maar nooit was het echt zo lekker als het ijs uit de ijssalon of ijs dat je in een restaurant krijgt. Of het werd zo hard als een baksteen in de vriezer. Of er vormden zich onaangename ijskristallen. 

Sorbetijs eet ik het liefst. Er gaat natuurlijk wel een shitload suiker in, maar roomijs vind ik vaak te zwaar, te vullend. 

Ambachtelijk ijs in zeven lessen

Jan Boeren schreef een boek over ambachtelijk ijs maken. In zeven lessen (bij elkaar zo'n 180 pagina's) leert hij je verschillende soorten ijs tot in perfectie te bereiden. Een van de eerste dingen die ik las was: "IJsjes die je op internet of in kookboeken vindt, voldoen zelden aan de criteria van ambachtelijk ijs." Goed, de toon is gezet.

Het boek begint met les 1: sorbets. Het niet moeilijk, maar er komt wel het één en ander bij kijken. En als je goed ijs wilt maken, dan moet je je daar even in verdiepen. We hebben het dan bijvoorbeeld over rekenmodellen. Ze zijn eenvoudig te downloaden op de website van Le Cuisinier. Verder heb je een startpakketje nodig dat ook te krijgen is op de website van Le Cuisinier. Voor sorbetijs heb je daarnaast een doosje diepvriesfruit en gewone kristalsuiker nodig.

Bij het startpakketje zitten drie bindmiddelen (Cortina, locust en guargom) een grammenweegschaaltje en een refractometer. En geloof me, dat klinkt allemaal veel enger dan het is. Met deze spullen kun je exact afmeten hoeveel je waarvan nodig hebt. De ene framboos blijkt namelijk de andere niet en de ene suikerstroop heeft een hoger Brix gehalte dan de andere. Het is gewoon een kwestie van aflezen, invullen en de spreadsheet rekent voor je uit hoeveel je nodig hebt van de verschillende ingrediënten. 

Mijn frambozensorbetijs was heerlijk, met een hele intense diepe smaak. Het ijs was mooi glad, zonder kristallen en het smolt niet te snel en niet te langzaam. Ik ga de komende tijd veel experimenteren met verschillende ijssoorten en ik zal de recepten daarvan delen. 

Sorbetijs

alle recepten →

Alle blogs in de rubriek Getest [124]

Getest: Dumplings met vis en garnalen →

07-09-2024 Dumplings met een vulling van witvis en garnalen.

Getest: Krokante gyoza met vis →

06-09-2024 Heerlijke krokante gyoza met witvis. Knutselen met eten en dan beloond worden met zoiets lekkers!

Getest: Vegetarische dumplings →

05-09-2024 Zeer smaakvolle hapjes, die een volwaardige maaltijd vormen.

Review [34] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: De Zilveren Lepel Pasta →

Als je één boek in je collectie zou moeten hebben, is het De Zilveren Lepel Pasta.

Recensie: Sebze - Vegetarische recepten uit het hart van Turkije →

De Turkse keuken is zoveel meer dan kebab en zeker de vegetarische Turkse keuken is zeer de moeite van het ontdekken waard.

Recensie: Lekker Caribisch Koken →

Ontdek meer dan zestig authentieke recepten uit de rijke culinaire traditie van de Caribische eilanden.

Aangekondigd [3] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Aangekondigd: augustus 2024 →

Interessante kookboektitels die in augustus 2024 verschijnen

Aangekondigd: juli 2024 →

Voor de komkommermaanden juli en augustus staan er toch nog 17 nieuwe kookboektitels aangekondigd. Hier lees je waar we bij Cookboogle naar uitkijken.

Recept [28] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Rigatoni met gehaktballetjes →

Een eenvoudig te bereiden Italiaanse smaakbom.

Recept: Spaghetti Carbonara →

Iedereen kent dit gerecht, maar hoe maak je het nou op Italiaanse authentieke wijze?

Recept: Patatesli Sodalı Börek - Börek met ui, aardappel en bruiswater van de bakplaat →

Börek gevuld met gekaramelliseerde uien en aardappelen bereid op de bakplaat.

Lijstjes [1] →