Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Getest

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Ambachtelijk ijs in zeven lessen

Jan Boeren

Verschijning: 31-05-2024

20 Leafdesdichten BV Bornmeer

Eenvoudig te bestellen bij:

Getest: frambozensorbetijs

Uit: Ambachtelijk ijs in zeven lessen

18-07-2024 07:25 naar notities Rubriek: Getest

SorbetijsIJs maken is iets wat ik graag doe. Ik pluk een recept van internet, volg de stappen, giet het in mijn ijsdraaier (dit hulpstuk bij mijn KitchenAid) et voilá: ijs!

Maar nooit was het echt zo lekker als het ijs uit de ijssalon of ijs dat je in een restaurant krijgt. Of het werd zo hard als een baksteen in de vriezer. Of er vormden zich onaangename ijskristallen. 

Sorbetijs eet ik het liefst. Er gaat natuurlijk wel een shitload suiker in, maar roomijs vind ik vaak te zwaar, te vullend. 

Ambachtelijk ijs in zeven lessen

Jan Boeren schreef een boek over ambachtelijk ijs maken. In zeven lessen (bij elkaar zo'n 180 pagina's) leert hij je verschillende soorten ijs tot in perfectie te bereiden. Een van de eerste dingen die ik las was: "IJsjes die je op internet of in kookboeken vindt, voldoen zelden aan de criteria van ambachtelijk ijs." Goed, de toon is gezet.

Het boek begint met les 1: sorbets. Het niet moeilijk, maar er komt wel het één en ander bij kijken. En als je goed ijs wilt maken, dan moet je je daar even in verdiepen. We hebben het dan bijvoorbeeld over rekenmodellen. Ze zijn eenvoudig te downloaden op de website van Le Cuisinier. Verder heb je een startpakketje nodig dat ook te krijgen is op de website van Le Cuisinier. Voor sorbetijs heb je daarnaast een doosje diepvriesfruit en gewone kristalsuiker nodig.

Bij het startpakketje zitten drie bindmiddelen (Cortina, locust en guargom) een grammenweegschaaltje en een refractometer. En geloof me, dat klinkt allemaal veel enger dan het is. Met deze spullen kun je exact afmeten hoeveel je waarvan nodig hebt. De ene framboos blijkt namelijk de andere niet en de ene suikerstroop heeft een hoger Brix gehalte dan de andere. Het is gewoon een kwestie van aflezen, invullen en de spreadsheet rekent voor je uit hoeveel je nodig hebt van de verschillende ingrediënten. 

Mijn frambozensorbetijs was heerlijk, met een hele intense diepe smaak. Het ijs was mooi glad, zonder kristallen en het smolt niet te snel en niet te langzaam. Ik ga de komende tijd veel experimenteren met verschillende ijssoorten en ik zal de recepten daarvan delen. 

Sorbetijs

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Alle blogs in de rubriek Getest [189]

Getest: Gegrilde zalm en groenten met miso en gesmolten boter →

21-05-2025 Een comfortfoodklassieker uit Hokkaido

Getest: Jerky van zalm →

20-05-2025 Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

19-05-2025 Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Recept [96] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Lijstjes [1] →

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.