25-05-2025 19:00 naar notities Rubriek: Review
Hokkaido is het noordelijkste eiland van Japan en de thuisbasis van de Aino en andere inheemse volkeren. De keuken van Hokkaido is zo rijk en divers dat er door dit boek op geen enkele manier volledig recht aan wordt gedaan aldus auteur Tim Anderson.
Tim Anderson is een geboren Amerikaan. Hij studeerde Japanse geschiedenis in Los Angeles. Na zijn afstuderen heeft hij een periode in Japan gewoond om zijn kennis van de Japanse keuken te vergroten. Daarna kwam hij in London terecht, met zijn Britse vrouw. In 2011 won hij de BBC versie van de Masterchefcompetitie. Hokkaido is zijn negende boek.
Ik ben niet zo heel bekend met de Japanse keuken, maar wat ik ervan weet is dat ik het onzettend lekker vind. Ik houd erg van miso/sojasaus/teriyaki-achtige smaken.
Hokkaido - wat kun je verwachten
Hokkaido is niet alleen een kookboek. Je leest ook meer over het Noordelijkste eiland van Japan, het thuisland van de Aino en over de inheemse bevolking en hun keuken. Hoewel ik dat leuk vind om te lezen, gaat het me uiteindelijk natuurlijk voornamelijk om de recepten.
In de inleiding tot de Aino-keuken lees je meer over de ingrediënten die in deze keuken veel worden gebruikt. Heb je zin om eens aan de slag te gaan met wat recepten uit Hokkaido dan vind je op Cookboogle een aantal voorbeelden:
- meloengeleipudding;
- krab gegrild in zijn pantser;
- boters met een smaakje (sojasausboter, miso-knoflookboter en lavendelboter).
Laat me vooral weten wat je ervan vond!
Zelf maakte ik de heerlijke maissoep, de verrukkelijke jerky van zalm en de heerlijke gegrilde zalm met miso en gesmolten boter.
Wat je vooral van dit boek kunt verwachten is de wetenschap dat Japans koken best heel goed te doen is met de recepten uit Hokkaido. En naast de recepten krijg je ook heel veel informatie over de Noord-Japanse keuken en de oorspronkelijke keuken en inwoners.
Hokkaido - de receptuur
De receptuur die ik heb uitgeprobeerd klopte en de omschrijving van de bereidingswijze is goed te volgen. Bij de meeste recepten staat ook nog kort uitgelegd wat de betekenis is van bepaalde woorden en wat een bepaald ingrediënt precies is.
De recepten zijn gegroepeerd in verschillende hoofdstukken.
- Bijgerechten, kleine gerechten en snacks (voorbeelden: groentesoep met zalm, rijsthotdogs en gyoza's met wilde look).
- Hoofdgerechten (voorbeelden: curry met varkensvlees uit Hakodate en hotpot met zalm, tofu en groenten).
- Zoetigheden (voorbeelden: ijs van verse melk, roomsoes met meloen en chocoalde met knapperige maïs).
- Basisgerechten (ramenbouillon, noedels en gehaktsaus).
Keuze genoeg dus.
Hokkaido - de ingrediënten
De meeste gebruikte ingrediënten kun je gewoon in de supermarkt vinden. Een bezoek aan de markt of aan de toko is in sommige gevallen aan te raden. Maar dat lijkt me voor geen enkele kookliefhebber een probleem.
Hokkaido - conclusie
Hokkaido is zeker geen crowdpleaser. Je moet zin hebben in het ontdekken van een nieuwe keuken en nieuwe recepten durven uit te proberen. Zo had ik nog nooit een gerecht een halve dag in de oven laten staan. Houd je ervan om nieuwe smaken en smaakcombinaties te ontdekken, dan is dit boek zeker een aanrader. Zeker ook omdat de schrijver ook veel vertelt over de streek waar de recepten vandaan komen en de geschiedenis van het land. De gerechten gaan daardoor meer leven.
Bekijk het inkijkexemplaar bij...