Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Hokkaido

Tim Anderson

Verschijning: 03-04-2025

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Hokkaido

Uit: Hokkaido

25-05-2025 19:00 naar notities Rubriek: Review

HokkaidoHokkaido is het noordelijkste eiland van Japan en de thuisbasis van de Aino en andere inheemse volkeren. De keuken van Hokkaido is zo rijk en divers dat er door dit boek op geen enkele manier volledig recht aan wordt gedaan aldus auteur Tim Anderson. 

Tim Anderson is een geboren Amerikaan. Hij studeerde Japanse geschiedenis in Los Angeles. Na zijn afstuderen heeft hij een periode in Japan gewoond om zijn kennis van de Japanse keuken te vergroten. Daarna kwam hij in London terecht, met zijn Britse vrouw. In 2011 won hij de BBC versie van de Masterchefcompetitie. Hokkaido is zijn negende boek. 

Ik ben niet zo heel bekend met de Japanse keuken, maar wat ik ervan weet is dat ik het onzettend lekker vind. Ik houd erg van miso/sojasaus/teriyaki-achtige smaken. 

Hokkaido - wat kun je verwachten

Hokkaido is niet alleen een kookboek. Je leest ook meer over het Noordelijkste eiland van Japan, het thuisland van de Aino en over de inheemse bevolking en hun keuken. Hoewel ik dat leuk vind om te lezen, gaat het me uiteindelijk natuurlijk voornamelijk om de recepten.

In de inleiding tot de Aino-keuken lees je meer over de ingrediënten die in deze keuken veel worden gebruikt. Heb je zin om eens aan de slag te gaan met wat recepten uit Hokkaido dan vind je op Cookboogle een aantal voorbeelden: 

Laat me vooral weten wat je ervan vond!

Zelf maakte ik de heerlijke maissoep, de verrukkelijke jerky van zalm en de heerlijke gegrilde zalm met miso en gesmolten boter

Wat je vooral van dit boek kunt verwachten is de wetenschap dat Japans koken best heel goed te doen is met de recepten uit Hokkaido. En naast de recepten krijg je ook heel veel informatie over de Noord-Japanse keuken en de oorspronkelijke keuken en inwoners.

Hokkaido - de receptuur

De receptuur die ik heb uitgeprobeerd klopte en de omschrijving van de bereidingswijze is goed te volgen. Bij de meeste recepten staat ook nog kort uitgelegd wat de betekenis is van bepaalde woorden en wat een bepaald ingrediënt precies is. 

De recepten zijn gegroepeerd in verschillende hoofdstukken. 

  • Bijgerechten, kleine gerechten en snacks (voorbeelden: groentesoep met zalm, rijsthotdogs en gyoza's met wilde look).
  • Hoofdgerechten (voorbeelden: curry met varkensvlees uit Hakodate en hotpot met zalm, tofu en groenten).
  • Zoetigheden (voorbeelden: ijs van verse melk, roomsoes met meloen en chocoalde met knapperige maïs).
  • Basisgerechten (ramenbouillon, noedels en gehaktsaus).

Keuze genoeg dus.

Hokkaido - de ingrediënten

De meeste gebruikte ingrediënten kun je gewoon in de supermarkt vinden. Een bezoek aan de markt of aan de toko is in sommige gevallen aan te raden. Maar dat lijkt me voor geen enkele kookliefhebber een probleem. 

Hokkaido - conclusie

Hokkaido is zeker geen crowdpleaser. Je moet zin hebben in het ontdekken van een nieuwe keuken en nieuwe recepten durven uit te proberen. Zo had ik nog nooit een gerecht een halve dag in de oven laten staan. Houd je ervan om nieuwe smaken en smaakcombinaties te ontdekken, dan is dit boek zeker een aanrader. Zeker ook omdat de schrijver ook veel vertelt over de streek waar de recepten vandaan komen en de geschiedenis van het land. De gerechten gaan daardoor meer leven. 

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Getest: Gegrilde zalm en groenten met miso en gesmolten boter →

Een comfortfoodklassieker uit Hokkaido

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Recept: Boters met een smaakje →

Een aantal van de favoriete boters van de auteur van Hokkaido

Recept: Krab gegrild in zijn pantser →

Gebruik hiervoor een noordzeekrab of een spinkrab

Recept: Meloengeleipudding →

Zoetigheid uit het Noorden van Japan

Alle blogs in de rubriek Review [64]

Recensie: Het complete basisbakboek →

15-05-2025 Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

04-05-2025 Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Recept [95] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Recept: Griekse yoghurtijs uit de Ninja Creami →

Heerlijk romig ijs, zonder ei, uit de Ninja Creami

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Lijstjes [1] →

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?