Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Broodjes van Sam & Joris

Joris Bijdendijk e.a.

Verschijning: 25-03-2025

Singel Uitgeverijen

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Broodjes van Sam en Joris

Uit: Broodjes van Sam & Joris

04-05-2025 08:00 naar notities Rubriek: Review

BroodjesSoms heb je een kookboek in handen waarvan je van tevoren weet: hier ga ik weinig op aan te merken hebben, dit kan alleen maar goed zijn. Dat is meestal bij mensen die hun sporen verdiend hebben als receptenschrijvers zoals Donna Hay, Jamie Oliver, Yvette van Boven en natuurlijk Joris Bijdendijk. Topchef, kookboekschrijver, columnist bij het Parool en nog zoveel meer. 

De samenwerking van Bijdendijk met Samuel Levie (onder andere worstenmaker bij Brandt en Levie, columnist bij het Parool en chef) heeft weer iets moois opgeleverd: Broodjes van Sam en Joris.

Na Soep en Snert leggen Bijdendijk en Levie nu in 52 recepten de kunst van goed beleggen uit. 

Broodjes van Sam en Joris - wat kun je verwachten?

Bladerend door het boek reis je de hele wereld over. Denk aan een Lobster roll, een Hotdog, en IJssandwich en een Croque Monsieur of Madame. Wil je voordat je het boek aanschaft wat testen: op Cookboogle vind je de volgende recepten uit Broodjes van Sam en Joris:

Zelf maakte ik het broodje kipkerrie, waar we van hebben gesmuld, puddingbroodjes, die belachelijk lekker waren en wat ik nog nooit eerder zelf had gemaakt: broodjes bakkeljauw. Het was zeker niet de laatste keer dat ik die heb gemaakt. 

Wat je dus kunt verwachten in dit boek zijn recepten die zeer goed te doen zijn en waar de meeste mensen wel mee uit de voeten zullen kunnen. Verder is het boek fijn en vrolijk vormgegeven. Kleurrijk, goed lettertype en prachtige foto's (van Saskia van Osnabrugge). Een boek waar je met plezier uit kookt, maar zeker ook met plezier doorheen bladert.

Broodjes van Sam en Joris - de receptuur

Met schrijvers als Joris Bijdendijk en Samuel Levie durf ik bijna niets te zeggen over de receptuur. Ik bedoel: wie ben ik nou helemaal om daar iets van te vinden? Wie ik ben? Nou: een gebruiker, een consument, iemand die graag kookt en het leuk vindt andere mensen te adviseren in de aanschaf van kookboeken. Kookboeken gemaakt door chefs zijn vaak wat hoogdravend en dat kan veel kopers van kookboeken (kopers die ook echt uit zo'n boek willen koken) afschrikken. Daar hoef je met dit boek geen zorgen over te hebben. De receptuur klopt natuurlijk als een bus en daarnaast zijn de te volgen stappen zo toegankelijk geschreven dat de meeste mensen hier heel goed mee uit de voeten kunnen. 

Broodjes van Sam en Joris - de ingrediënten

Voor veruit de meeste recepten kun je gewoon terecht in je locale supermarkt. Woon je in een gebied met wat minder goed gesorteerde supermarkten (zoals ik helaas) dan zul je voor een aantal gerechten een bezoekje moeten brengen aan een toko of wat ingrediënten online bestellen. Veel ingewikkelder wordt het niet.

Broodjes van Sam en Joris - conclusie

Dit boek is echt voor iedereen leuk, want de meeste broodjes zijn eenvoudig te maken, verrassend lekker en divers. Een perfect cadeautje om weg te geven of om voor jezelf te kopen. 

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Getest: Broodje Bakkeljauw →

Om je vingers bij af te likken: broodje bakkeljauw

Getest: Puddingbroodje uit Broodjes →

Met zoete smeuïge vanillepudding gevulde broodjes.

Getest: Kipkerrie uit Broodjes →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Recept: Sando Eiersalade →

Sando Eiersalade uit 'Broodjes' van Sam en Joris

Recept: Broodje Bal →

Broodje Bal met pindasaus uit 'Broodjes' van Sam en Joris

Recept: Clubsandwich →

De clubsandwich uit Broodjes van Sam en Joris

Alle blogs in de rubriek Review [64]

Recensie: Hokkaido →

25-05-2025 Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

15-05-2025 Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Lijstjes [1] →

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Recept [94] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Recept: Griekse yoghurtijs uit de Ninja Creami →

Heerlijk romig ijs, zonder ei, uit de Ninja Creami

Recept: Boters met een smaakje →

Een aantal van de favoriete boters van de auteur van Hokkaido