04-05-2025 08:00 naar notities Rubriek: Review
Soms heb je een kookboek in handen waarvan je van tevoren weet: hier ga ik weinig op aan te merken hebben, dit kan alleen maar goed zijn. Dat is meestal bij mensen die hun sporen verdiend hebben als receptenschrijvers zoals Donna Hay, Jamie Oliver, Yvette van Boven en natuurlijk Joris Bijdendijk. Topchef, kookboekschrijver, columnist bij het Parool en nog zoveel meer.
De samenwerking van Bijdendijk met Samuel Levie (onder andere worstenmaker bij Brandt en Levie, columnist bij het Parool en chef) heeft weer iets moois opgeleverd: Broodjes van Sam en Joris.
Na Soep en Snert leggen Bijdendijk en Levie nu in 52 recepten de kunst van goed beleggen uit.
Broodjes van Sam en Joris - wat kun je verwachten?
Bladerend door het boek reis je de hele wereld over. Denk aan een Lobster roll, een Hotdog, en IJssandwich en een Croque Monsieur of Madame. Wil je voordat je het boek aanschaft wat testen: op Cookboogle vind je de volgende recepten uit Broodjes van Sam en Joris:
Zelf maakte ik het broodje kipkerrie, waar we van hebben gesmuld, puddingbroodjes, die belachelijk lekker waren en wat ik nog nooit eerder zelf had gemaakt: broodjes bakkeljauw. Het was zeker niet de laatste keer dat ik die heb gemaakt.
Wat je dus kunt verwachten in dit boek zijn recepten die zeer goed te doen zijn en waar de meeste mensen wel mee uit de voeten zullen kunnen. Verder is het boek fijn en vrolijk vormgegeven. Kleurrijk, goed lettertype en prachtige foto's (van Saskia van Osnabrugge). Een boek waar je met plezier uit kookt, maar zeker ook met plezier doorheen bladert.
Broodjes van Sam en Joris - de receptuur
Met schrijvers als Joris Bijdendijk en Samuel Levie durf ik bijna niets te zeggen over de receptuur. Ik bedoel: wie ben ik nou helemaal om daar iets van te vinden? Wie ik ben? Nou: een gebruiker, een consument, iemand die graag kookt en het leuk vindt andere mensen te adviseren in de aanschaf van kookboeken. Kookboeken gemaakt door chefs zijn vaak wat hoogdravend en dat kan veel kopers van kookboeken (kopers die ook echt uit zo'n boek willen koken) afschrikken. Daar hoef je met dit boek geen zorgen over te hebben. De receptuur klopt natuurlijk als een bus en daarnaast zijn de te volgen stappen zo toegankelijk geschreven dat de meeste mensen hier heel goed mee uit de voeten kunnen.
Broodjes van Sam en Joris - de ingrediënten
Voor veruit de meeste recepten kun je gewoon terecht in je locale supermarkt. Woon je in een gebied met wat minder goed gesorteerde supermarkten (zoals ik helaas) dan zul je voor een aantal gerechten een bezoekje moeten brengen aan een toko of wat ingrediënten online bestellen. Veel ingewikkelder wordt het niet.
Broodjes van Sam en Joris - conclusie
Dit boek is echt voor iedereen leuk, want de meeste broodjes zijn eenvoudig te maken, verrassend lekker en divers. Een perfect cadeautje om weg te geven of om voor jezelf te kopen.
Bekijk het inkijkexemplaar bij...