Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Laura's Bakery Het complete Basisbakboek

Laura Kieft

Verschijning: 08-04-2025

Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Het complete basisbakboek

Uit: Laura's Bakery Het complete Basisbakboek

15-05-2025 08:00 naar notities Rubriek: Review

HetCompleteBasisbakboekLaura's Bakery is al jaren dé plek op internet voor goede bakrecepten en baktips. Ga vooral eens op de website rondstruinen voor heel veel lekkers. 

Het Complete Basisbakboek is alweer het achtste boek over bakken dat Laura Kieft op de markt brengt. 

Mensen die mij al een tijdje volgen weten dat ik niet zo'n bakker ben. Het is me vaak te precies. Ik houd van een snufje zus en een mespuntje zo en minder van precies wegen. En dat moet nou eenmaal als je bakt. Dat maakt het testen van een bakboek natuurlijk wel extra interessant, want ik ben er gewoon niet zo goed in en dan heb je goede receptuur nodig. 

Het complete basisbakboek - wat kun je verwachten?

Als eerste treft je in het boek een overzicht aan van ongeschreven regels bij het bakken, waarvan de belangrijkste is: lees het hele recept voor je begint. Vervolgens een overzicht van de belangrijkste ingrediënten. Denk aan boter, (soorten) suiker, ei en (soorten) bloem. Daarna een korte uitleg van verschillende baktermen en bakvormen.

De recepten beginnen met een hoofdstuk over vullingen en toppings en vervolgens 40 basisrecepten met bij elk basisrecept 2 variaties. Wil je zelf wat recepten proberen voordat je het boek aanschaft dan vind je op Cookboogle de volgende recepten:

Zelf probeerde ik de variatie op de crème brûlée, die met blauwe bessen en de vanille kwarktaart en mijn zoon bakje de havermoutkoekjes

Verder vind je in dit boek bijvoorbeeld basis brownies en de variaties kersen cheesecake brownies en karamel pretzel brownies. Een basis mug cake met de variaties red velvet mug cake en nutella mug cake. Een basis panna cotta met als variaties chocolade panna cotta en vanille-perzik kwark panna cotta. En een tiramisu die er verrukkelijk uitziet, met als variatie een tiramisu met chocolade en eentje met citroen. Genoeg om uit te kiezen dus.

Het complete basisbakboek - de receptuur

De havermoutkoekjes pakten niet helemaal uit zoals op de foto. Deze zijn dan ook gemaakt door een beginnende thuisbakker. Of we daaruit moeten concluderen dat de recepten niet geschikt zijn voor beginnende bakkers gaat wat ver, maar reken erop dat het eindresultaat niet meteen zo mooi is als op de foto. Logisch ook. De smaken van de door Cookboogle geteste recepten waren echt goed.

Het complete basisbakboek - de ingrediënten

Alle ingrediënten die worden gebruikt in dit boek zijn redelijk eenvoudig in elke supermarkt te vinden. Je hoeft daar niet veel moeite voor te doen.

Het complete basisbakboek - de conclusie

Het is een mooi vormgegeven boek, waar duidelijk aandacht en zorg aan is besteed. De recepten zijn toegankelijk, laagdrempelig en er zit genoeg eenvoudigs en genoeg uitdagends in. Een step up voor de beginnende bakker en een fijn boek vol met basisrecepten en variaties voor de gevorderde bakker. 

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Getest: havermoutkoekjes →

Getest door mijn zoon, 21 jaar oud en geen bakliefhebber

Getest: Blueberry-lemon crème brûlée →

Een heerlijke variatie op het basis crème brûlée recept

Getest: Vanille kwarktaart →

Met een goed basisrecept voor een vanillekwarktaart kun je eindeloos variëren.

Recept: Madeleines →

Het basisrecept voor heerlijke madeleines (kleine schelpvormige cakejes)

Recept: No Bake Cheesecake →

Het basisrecept voor een Cheesecake die je niet hoeft te bakken.

Recept: Crème Brûlée →

Zachte custard met een knapperig suikerlaagje dat wegsmelt op je tong.

Alle blogs in de rubriek Review [64]

Recensie: Hokkaido →

25-05-2025 Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

04-05-2025 Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Recept [95] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Recept: Griekse yoghurtijs uit de Ninja Creami →

Heerlijk romig ijs, zonder ei, uit de Ninja Creami

Lijstjes [1] →

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?