Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Lijstjes

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

3 Favoriete Kookboek Klassiekers van Esther

21-06-2024 07:25 Rubriek: Lijstjes

Mensen vragen mij vaak naar mijn favoriete kookboeken. Ik vind dat altijd een lastige vraag, want ik heb minimaal 200 kookboeken die ik niet zou willen missen. Ik denk dat ik er alles bij elkaar zo'n 1000 heb verzameld in de loop der jaren en dan tel ik de kooktijdschriften nog niet eens mee.

Maar als ik echt zou moeten kiezen en ik mag er maar drie meenemen, dan zijn dit ze (in willekeurige volgorde):

De Kunst van het KokenDe Kunst van het Koken van Julia Child.

Dit is hét standaardwerk voor de Franse keuken, oorspronkelijk bedoeld voor de Amerikaanse markt, maar wereldwijd een succes. Julia Child schreef het boek samen met twee Franse vriendinnen tijdens haar verblijf in Parijs met haar man, die op de Amerikaanse ambassade werkte. 

Het boek is heel toegankelijk geschreven en bedoeld om Amerikaanse huisvrouwen met meer smaak te laten koken. De recepten zijn goed te volgen en ik heb er al vaak uit gekookt. Het boek wordt volgens mij nog steeds nieuw uitgegeven, maar tweedehands is hij ook nog wel op te kop te tikken. 

Bekijk en/of bestel hier de nieuwste uitgave van De Kunst van het Koken. 

Bekijk en/of bestel hier de versie die ik heb, tweedehands.

 

De Zilveren Lepel PastaDe Zilveren Lepel Pasta

Mijn tweede favoriet is De Zilveren Lepel Pasta. Dat is het boek dat ik eigenlijk altijd meeneem op vakantie. Dit boek staat boordevol hele eenvoudige en smaakvolle pastarecepten. Houd je van pasta, dan is dit eigenlijk het enige boek dat je nodig hebt. 

De Zilveren Lepel is een beroemde serie Italiaanse standaardwerken die over de hele wereld gebruikt worden. Er zijn al vele uitgaven verschenen. Ik heb deze witte, maar in juli verschijnt er een nieuwe uitgave, met een mooie rode cover. Deze witte is tweedehands overigens vaak nog wel te krijgen. 

Bekijk en/of reserveer hier de nieuwe uitgave.

Bekijk en/of bestel hier wat tweedehands exemplaren.

 

Nieuwe klassiekersNieuwe klassiekers van Donna Hay

Iedereen die mij al een tijdje volgt op Instagram (@esthers_cookboogle) weet dat ik een groot fan ben van Donna Hay. Haar recepten passen heel goed bij mijn smaakvoorkeuren en haar recepten kloppen als een bus, altijd. 

Ik leerde haar kennen door de vroege jaren van Masterchef Australia, waar ze regelmatig als gast aanwezig was. Ze heeft ook eigen kookshows (gehad) die te zien waren op 24Kitchen. Ik kan je al haar boeken altijd aanbevelen, maar deze is echt één van mijn favorieten. 

Ik geloof dat deze titel niet meer nieuw wordt gedrukt, maar kom je 'm tweedehands tegen, dan zou ik niet twijfelen als ik jou was. 

Bekijk en/of bestel hier een tweedehandsexemplaar 

Recept [31] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Rijstkom met gemberkip →

Een soep met de vurige frisheid van gember die in een mum van tijd op tafel staat.

Recept: Toscaanse kip met aardappel →

De combinatie van zongedroogde tomaten, verse basilicum en olijven zorgen voor een mediterraan gevoel.

Recept: Risotto Carbonara →

Het is natuurlijk een beetje verboden omdat het helemaal niet zo 'hoort' maar als je boze Italianen durft te riskeren, maak dan deze risotto!

Aangekondigd [4] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Aangekondigd: augustus 2024 →

Interessante kookboektitels die in augustus 2024 verschijnen

Review [37] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Budget Vegan →

De vegan lifestyle is niet de meest goedkope manier van leven. Dit boek helpt je de kosten onder controle te houden.

Recensie: Eén pan, één portie →

Recepten zijn bijna altijd voor 4 of meer eters. Eén pan, één portie is er voor de solokoks.

Recensie: Oogsten en Bewaren →

Er wordt best veel 'gemoestuind' in Nederland. Maar wat doe je vervolgens met die overvloed aan komkommers, tomaten en kuiden?

Getest [134] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gebakken saffraan-erwtenrisotto →

Op zoek naar een snelle en makkelijke manier om een lekkere risotto te maken? Gebruik je oven!

Getest: Opgeklopte fetadip met 3 ingrediënten →

De geklopte fetadip hype van een paar jaar geleden had ik een gemist, maar het blijkt een perfect dipje voor een feestje!

Getest: Zalm met kruidige crème fraîche en gezouten komkommer →

Een prachtig hoofdgerecht voor een etentje. Makkelijk te maken en snel klaar.