Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Recept: de allerlekkerste ballen gehakt

07-07-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 4 flinke ballen gehakt

Gehaktballen

Ingrediënten:

  • 500 gram rundergehakt
  • potje runderfond
  • paneermeel
  • 2 el ketjap manis
  • 1 tl cayennepeper
  • flinke klont roomboter
  • 2 eieren
  • 2 el grove mosterd
  • 1 tl zout

Bereiden

Kneed het gehakt samen met de ketjap, cayennepeper, eieren, mosterd en zout goed door elkaar. Dat gaat het beste met je handen. Voeg dan beetje bij beetje paneermeel toe tot je een mooie stevige massa hebt waarvan je ballen kunt rollen. Verdeel het gehakt vervolgens in vier gelijke delen. Draai van elk deel een mooie gladde bal. Dit gaat het beste als je je handen nat maakt. 

Als je er de tijd voor hebt kun je de ballen nu nog even in de koelkast doen. Ze houden dan bij het bakken wat beter hun vorm, maar dit hoeft uiteraard niet. 

Smelt een klont roomboter in een koekenpan waarop een deksel kan (ik gebruik meestal een hapjespan). Bak de ballen hierin rondom aan. Schenk dan de fond erbij, breng aan de kook en zet het vuur laag. De deksel gaat nu op de pan. Laat de ballen in een half uur tot drie kwartier rustig gaar worden en draai ze af en toe in het vocht. Bereid intussen de rest van je maaltijd. 

Deze ballen zijn trouwens ook fantastisch op een broodje. Serveer met een klodder mosterd. 

Alle blogs in de rubriek Recept [96]

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

13-08-2025 Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

21-06-2025 Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

02-06-2025 Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Lijstjes [1] →

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.