Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Recept: Knoflooksoep van gerookte knoflook

07-10-2024 13:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 4 personen (ruime liter soep) - ongeveer drie kwartier bereidingstijd

Knoflooksoep

Ingrediënten:

  • 4 hele bollen (gerookte) knoflook
  • 1 aardappel, geschild en in kleine blokjes (voor de binding)
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • het wit van 1 prei, in ringen
  • groentebouillonblokje of poeder
  • 100 gram chorizo, in kleine blokjes gesneden
  • klontje roomboter
  • 1 liter water
  • 100 ml kookroom
  • verse peterselie of ander groen kruid om te decoreren.

Bereiding:

Doe de bollen knoflook (met schil) in een pan samen met de liter water en breng aan de kook. Laat een minuut of 20 pruttelen. 

Bak intussen in een ruime soeppan in de boter, de aardappel, de prei en de ui. Doe dit zo'n vijf minuten op laag vuur, zodat de groenten niet verkleuren. 

Bak in een aparte koekenpan, zonder vet toe te voegen, de blokjes chorizo uit. Let hierbij goed op, want chorizo verbrandt snel. Giet af door een zeef en vang de chorizo-olie op. De stukjes worst laten uitlekken op een stukje keukenpapier.

Vis de bollen knoflook uit het water (dit gaat handig met een schuimspaan). Je kunt de knoflook nu eenvoudig uit de schillen drukken. De pasta vang je op, de schillen kunnen weg. 

Doe de uitgeknepen knoflookpasta bij de groenten, meng goed en voeg het water waarin je de knoflook hebt gekook toe, samen met het bouillonblokje of poeder. Breng aan de kook. 

Laat even pruttelen en pureer vervolgens met een staafmixer tot een gladde soep. Voeg de chorizo en de room toe. Roer en proef. Breng op smaak met zout en peper. 

Schep de soep in kommen en druppel er wat van de chorizo-olie over. Maak het af met een takje peterselie of een ander groen kruid dat bij knoflook past. Gedroogde kruiden kan uiteraard ook.

Knoflooksoep gerookte knoflook

Als we in Frankrijk zijn struinen wij graag de lokale marktjes af. Deze streng gerookte knoflook namen we mee uit Bretagne, van de markt van Hennebont. Heerlijke markt, dus als je eens in de buurt bent: gaan!

Knoflook gerookte

Alle blogs in de rubriek Recept [42]

Recept: Rucolastamppot met zongedroogde tomaat →

20-10-2024 Een heerlijke stamppot combinatie uit de slowcooker

Recept: Dan Dan Noedelsoep →

19-10-2024 Je slowcooker leent zich uitstekend voor het maken van soep. Probeer vooral deze Dan Dan Noedelsoep eens.

Recept: Megamakkelijk maisbrood →

15-10-2024 Dit brood bak en serveer je in een pan. Veel smaak, weinig gedoe.

Aangekondigd [4] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Aangekondigd: augustus 2024 →

Interessante kookboektitels die in augustus 2024 verschijnen

Lijstjes [1] →

Review [41] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Het Vega Slowcooker Boek →

Dé grote vraag na het verschijnen van Het Slowcookerboek: kan slowcooken ook vegetarisch? Ja dus!

Recensie: Simply Jamie - Jamie Oliver →

Een nieuwe Jamie is altijd goed nieuws. Eenvoud is wat mensen willen, Simply Jamie is wat ze krijgen.

Recensie: Paddenstoelen →

Een boek vol met alleen maar plantaardige recepten met paddenstoelen.

Getest [145] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Orzo met romige spinaziesaus →

Makkelijk en snel voor doordeweek en nog voedzaam en gezond ook.

Getest: Jackfruit rendang →

Goede rendang is onvervangbaar. Rendang van Jackfruit moet je dan ook zien als een op zichzelf staand gerecht.

Getest: Appelmoes met kaneel en vanille →

Wie heeft er nog een slowcooker in de kast staan? Haal hem maar tevoorschijn want er zijn heel veel nieuwe recepten bedacht.