Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Recept: Knoflooksoep van gerookte knoflook

07-10-2024 13:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 4 personen (ruime liter soep) - ongeveer drie kwartier bereidingstijd

Knoflooksoep

Ingrediënten:

  • 4 hele bollen (gerookte) knoflook
  • 1 aardappel, geschild en in kleine blokjes (voor de binding)
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • het wit van 1 prei, in ringen
  • groentebouillonblokje of poeder
  • 100 gram chorizo, in kleine blokjes gesneden
  • klontje roomboter
  • 1 liter water
  • 100 ml kookroom
  • verse peterselie of ander groen kruid om te decoreren.

Bereiding:

Doe de bollen knoflook (met schil) in een pan samen met de liter water en breng aan de kook. Laat een minuut of 20 pruttelen. 

Bak intussen in een ruime soeppan in de boter, de aardappel, de prei en de ui. Doe dit zo'n vijf minuten op laag vuur, zodat de groenten niet verkleuren. 

Bak in een aparte koekenpan, zonder vet toe te voegen, de blokjes chorizo uit. Let hierbij goed op, want chorizo verbrandt snel. Giet af door een zeef en vang de chorizo-olie op. De stukjes worst laten uitlekken op een stukje keukenpapier.

Vis de bollen knoflook uit het water (dit gaat handig met een schuimspaan). Je kunt de knoflook nu eenvoudig uit de schillen drukken. De pasta vang je op, de schillen kunnen weg. 

Doe de uitgeknepen knoflookpasta bij de groenten, meng goed en voeg het water waarin je de knoflook hebt gekook toe, samen met het bouillonblokje of poeder. Breng aan de kook. 

Laat even pruttelen en pureer vervolgens met een staafmixer tot een gladde soep. Voeg de chorizo en de room toe. Roer en proef. Breng op smaak met zout en peper. 

Schep de soep in kommen en druppel er wat van de chorizo-olie over. Maak het af met een takje peterselie of een ander groen kruid dat bij knoflook past. Gedroogde kruiden kan uiteraard ook.

Knoflooksoep gerookte knoflook

Als we in Frankrijk zijn struinen wij graag de lokale marktjes af. Deze streng gerookte knoflook namen we mee uit Bretagne, van de markt van Hennebont. Heerlijke markt, dus als je eens in de buurt bent: gaan!

Knoflook gerookte

Alle blogs in de rubriek Recept [61]

Recept: Curry met kip en aardappel →

28-01-2025 Lekkere pittige (aan te passen naar smaak) curry met aardappel en kip

Recept: Tagliatelle met truffel →

23-01-2025 Een verrukkelijke en zeer eenvoudige pasta met zwarte truffel

Recept: Franse uiensoep à la Cookboogle →

26-12-2024 Uiensoep is een hartige soep van gekaramelliseerde uien, bouillon en kruiden. Geserveerd met geroosterd brood en gesmolten kaas, is het een smaakvol en vullend gerecht uit de Franse keuken.

Lijstjes [1] →

Review [52] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Feest →

Een culinair feest voor elke gelegenheid

Recensie: Simpel en Puur voor elke dag →

Wat je dagelijks in je mond stopt, heeft zijn uitwerking op hoe je je voelt en hoe gezond je lijf is.

Recensie: Too Easy →

Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.