11-02-2025 08:00 naar notities Rubriek: Review
Pas kort geleden ontdekte ik de bijzonder gezellige en een tikkie rommelige podcast van Yvette van Boven en Teun van de Keuken: Etenstijd! Twee mensen, die ik los van elkaar ontzettend waardeer, praten samen over alles wat te maken heeft met eten en koken, op een manier zoals mensen thuis aan de keukentafel met elkaar praten over eten, maar dan met kennis van zaken. Niets meer aan doen.
Ik ben in sneltreinvaart alle afleveringen aan het luisteren (tijdens het koken, hond uitlaten of was vouwen) en dat zou eigenlijk iedere eet- en/of kookliefhebber moeten doen. Dikke aanrader, met als waarschuwing: pas op, want de begintune blijft in je hoofd hangen. Gelukkig is het een vrolijk deuntje.
Naast veel gezelligheid, bespreken Yvette en Teun zaken als vleesvervangers, zout, snelkookpannen, wat is goede boter, de verschillende pastavormen, wat maakt een restaurant een leuk restaurant .... enzovoort. Alles komt aan bod en de tips van Yvette en Teun zijn bijzonder nuttig en bruikbaar. Luisteren dus!
En toen: een boek
De logische volgende stap is dan natuurlijk een boek. Veel van de in de podcast besproken onderwerpen komen terug in het boek. Het is niet zozeer een kookboek (hoewel er wel wat recepten instaan) maar een informatief boek dat van cover tot cover gevuld is met informatie over allerlei eetgerelateerde zaken. Dit alles op alphabetische volgorde, dus van aardappel tot en met zout.
Je leest hoe je bonen moet bereiden, wat het verschil is tussen baking soda en bakpoeder, een omrekentabel voor engelstalige recepten, tips voor een goede kaasplank, hoe je het kookproces kunt versnellen, hoe je ruikt en proeft of een wijn 'kurk' heeft en wat dat betekent, wat miso is en natuurlijk een rijtje onmisbare pannen. En dan heb ik slechts het topje van de ijsberg genoemd.
Er staan ook wat handige (basis)recepten in het boek. Denk aan staafmixermayo, pizzabodems, home made frikandel en Yvette's sodabrood. Dat sodabrood heb ik hier in mijn tijdelijke Franse huurhuis gemaakt en dat ging heel goed. Karnemelk is in Frankrijk lastig te krijgen, maar dat heb ik vervangen door gewone melk met een lepeltje citroensap. Een heerlijk brood dat supereenvoudig te maken is. Heerlijk bij een soepje.
Etenstijd! is geen kookboek. Er staan een paar recepten in, maar het is geen kookboek. Het is een boek met tips, weetjes en meningen over allerlei culinaire zaken van twee mensen die verstand van zaken hebben. Leuk, leerzaam en lekker bladeren.
Bekijk het inkijkexemplaar bij...