Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Recept: de allerlekkerste ballen gehakt

07-07-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 4 flinke ballen gehakt

Gehaktballen

Ingrediënten:

  • 500 gram rundergehakt
  • potje runderfond
  • paneermeel
  • 2 el ketjap manis
  • 1 tl cayennepeper
  • flinke klont roomboter
  • 2 eieren
  • 2 el grove mosterd
  • 1 tl zout

Bereiden

Kneed het gehakt samen met de ketjap, cayennepeper, eieren, mosterd en zout goed door elkaar. Dat gaat het beste met je handen. Voeg dan beetje bij beetje paneermeel toe tot je een mooie stevige massa hebt waarvan je ballen kunt rollen. Verdeel het gehakt vervolgens in vier gelijke delen. Draai van elk deel een mooie gladde bal. Dit gaat het beste als je je handen nat maakt. 

Als je er de tijd voor hebt kun je de ballen nu nog even in de koelkast doen. Ze houden dan bij het bakken wat beter hun vorm, maar dit hoeft uiteraard niet. 

Smelt een klont roomboter in een koekenpan waarop een deksel kan (ik gebruik meestal een hapjespan). Bak de ballen hierin rondom aan. Schenk dan de fond erbij, breng aan de kook en zet het vuur laag. De deksel gaat nu op de pan. Laat de ballen in een half uur tot drie kwartier rustig gaar worden en draai ze af en toe in het vocht. Bereid intussen de rest van je maaltijd. 

Deze ballen zijn trouwens ook fantastisch op een broodje. Serveer met een klodder mosterd. 

Lijstjes [1] →

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Aangekondigd: augustus 2024 →

Interessante kookboektitels die in augustus 2024 verschijnen

Recept [42] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Speculaasbrokken →

Heerlijke speculaasbrokken van Oma Anneke

Recept: Rocky Road →

Chocola met knapperige vulling van dubbel geroosterde kikkererwten.

Recept: Groene krieltjessalade met frisse dilledressing →

In deze maaltijdsalade speelt zijdezachte tofu een hoofdrol. De salade wordt hierdoor luchtig en niet te zwaar.

Review [43] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Heilig Boontje →

Peulvruchten zijn zeer gezond en in dit boek vind je veel originele recepten om ze te bereiden.

Recensie: Het Vega Slowcooker Boek →

Dé grote vraag na het verschijnen van Het Slowcookerboek: kan slowcooken ook vegetarisch? Ja dus!

Recensie: Simply Jamie - Jamie Oliver →

Een nieuwe Jamie is altijd goed nieuws. Eenvoud is wat mensen willen, Simply Jamie is wat ze krijgen.

Getest [145] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Kletskoppen →

Een hard, dun en knapperig koekje. Erg lekker bij een kopje stevige koffie of een warme kopje thee.

Getest: Fries Suikerbrood →

Zoet brood eten we niet veel in Nederland. Fries suikerbrood moet je absoluut wel een keer proberen. Zelfgemaakt uiteraard het allerlekkerst.

Getest: Geroosterde rode kool met edamame-wasabipuree →

Een hele bijzondere smaakcombinatie en de rode kool is echt top op deze manier.