Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Recept: de allerlekkerste ballen gehakt

07-07-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 4 flinke ballen gehakt

Gehaktballen

Ingrediënten:

  • 500 gram rundergehakt
  • potje runderfond
  • paneermeel
  • 2 el ketjap manis
  • 1 tl cayennepeper
  • flinke klont roomboter
  • 2 eieren
  • 2 el grove mosterd
  • 1 tl zout

Bereiden

Kneed het gehakt samen met de ketjap, cayennepeper, eieren, mosterd en zout goed door elkaar. Dat gaat het beste met je handen. Voeg dan beetje bij beetje paneermeel toe tot je een mooie stevige massa hebt waarvan je ballen kunt rollen. Verdeel het gehakt vervolgens in vier gelijke delen. Draai van elk deel een mooie gladde bal. Dit gaat het beste als je je handen nat maakt. 

Als je er de tijd voor hebt kun je de ballen nu nog even in de koelkast doen. Ze houden dan bij het bakken wat beter hun vorm, maar dit hoeft uiteraard niet. 

Smelt een klont roomboter in een koekenpan waarop een deksel kan (ik gebruik meestal een hapjespan). Bak de ballen hierin rondom aan. Schenk dan de fond erbij, breng aan de kook en zet het vuur laag. De deksel gaat nu op de pan. Laat de ballen in een half uur tot drie kwartier rustig gaar worden en draai ze af en toe in het vocht. Bereid intussen de rest van je maaltijd. 

Deze ballen zijn trouwens ook fantastisch op een broodje. Serveer met een klodder mosterd. 

Review [50] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Too Easy →

Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Recept [59] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Franse uiensoep à la Cookboogle →

Uiensoep is een hartige soep van gekaramelliseerde uien, bouillon en kruiden. Geserveerd met geroosterd brood en gesmolten kaas, is het een smaakvol en vullend gerecht uit de Franse keuken.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Lijstjes [1] →