07-07-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept
Voor 4 flinke ballen gehakt
Ingrediënten:
- 500 gram rundergehakt
- potje runderfond
- paneermeel
- 2 el ketjap manis
- 1 tl cayennepeper
- flinke klont roomboter
- 2 eieren
- 2 el grove mosterd
- 1 tl zout
Bereiden
Kneed het gehakt samen met de ketjap, cayennepeper, eieren, mosterd en zout goed door elkaar. Dat gaat het beste met je handen. Voeg dan beetje bij beetje paneermeel toe tot je een mooie stevige massa hebt waarvan je ballen kunt rollen. Verdeel het gehakt vervolgens in vier gelijke delen. Draai van elk deel een mooie gladde bal. Dit gaat het beste als je je handen nat maakt.
Als je er de tijd voor hebt kun je de ballen nu nog even in de koelkast doen. Ze houden dan bij het bakken wat beter hun vorm, maar dit hoeft uiteraard niet.
Smelt een klont roomboter in een koekenpan waarop een deksel kan (ik gebruik meestal een hapjespan). Bak de ballen hierin rondom aan. Schenk dan de fond erbij, breng aan de kook en zet het vuur laag. De deksel gaat nu op de pan. Laat de ballen in een half uur tot drie kwartier rustig gaar worden en draai ze af en toe in het vocht. Bereid intussen de rest van je maaltijd.
Deze ballen zijn trouwens ook fantastisch op een broodje. Serveer met een klodder mosterd.