Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Lekker Hollands

Rudolph van Veen

Verschijning: 05-11-2024

VBK Media

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Lekker Hollands

Uit: Lekker Hollands

05-12-2024 08:00 Rubriek: Review

Lekker HollandsRudolph van Veen ken je vast van TV. Hij was jarenlang vaste kok in het zondagmiddagprogramma van Carlo en Irene en was betrokken bij de start van 24Kitchen, het enige Nederlandse foodkanaal op televisie. Voor 24Kitchen maakte hij verschillende programma's, maar vooral het programma Rudolph's Bakery was een hit. 

Van Veen is opgeleid als patissier en hij is trotse winnaar van verschillende awards, medailles en prijzen en hij heeft al flink wat kookboeken op zijn naam staan. 

De nieuwste telg gaat niet (alleen) over bakken, maar is een ode aan de Nederlandse keuken.

"Op reis in het buitenland valt het mij altijd weer op hoe gemakkelijk bijvoorbeeld een Fransman, Italiaan of Oostenrijker kleurrijk kan vertellen over de nationale keuken. Daar kunnen wij Nederlanders nog iets van leren." 

Spoilers: de inhoud

Het boek telt negen hoofdstukken met recepten. De indeling is voordehandliggend ingedeeld naar soort gerecht. Soep, Voorgerecht, Groente, Vis, Vlees, Snack, Toetje, Gebak en Koek, Voor erbij. 

Soepen als groentesoep en kippensoep, Voorgerechten als Volendams pasteitje en Haringsalade en Groentegerechten als Asperges, Rode kool met appeltjes en Hutspot. Het klinkt allemaal niet heel origineel en verrassend, maar bij sommige recepten is wel een leuke twist bedacht. Zo is de hutspot gemaakt met pastinaak en wordt de witlofschotel geserveerd met gevulde eitjes

In het hoofdstuk Vis vind je Zeeuwse mosselen, Kibbeling met remouladesaus en in boter gebakken zeetong. In het deel over Vlees staat Rudulphs gehaktballen (met als twist een beetje sambal, gembersiroop en ketjap), lekkere Sukadelapjes en Hachee. Bij Snacks: het Brabantse worstenbroodje, Saucijzenbroodjes en bitterballen en bij de Toetjes staan de beschuittaartjes (die mijn oma vroeger ook altijd maakte), zelfgemaakte vla en wentelteefjes. Gevulde koeken en Kletskoppen bij het deel over Gebak en Koek en tot slot in 'Voor Erbij' allerlei gerechten als Appelmoes, Zoet-zure Komkommer, Piccalilly en Mayonaise. 

Cookboogle's visie

Hoewel het allemaal niet erg verrassend is, kun je er bij een auteur als Rudolph van Veen van uitgaan dat de receptuur deugt tot drie cijfers achter de komma. Het is daarom een mooie collectie recepten die we allemaal kennen van vroeger. Gerechten die onze moeders en grootmoeders maakten en die dreigen te verdwijnen uit de dagelijkse gewoonte omdat we nou eenmaal graag een pastaatje eten tegenwoordig. 

Dit boek is een mooie en waardevolle collectie van nostalgische recepten voor maaltijden met het hele gezin aan de eettafel. Het is een mooi boek ook, met een prachtige donkerblauwe cover. De receptuur klopt als een bus, daar kun je bij Rudolph van Veen wel van uitgaan en dat bleek ook bij het testkoken van een aantal recepten. 

Voor wie is dit boek?

Dit boek is perfect voor iemand die de Nederlandse keuken wil leren kennen. Een mooi cadeau voor nieuwe Nederlanders of buitenlandse vrienden en kenissen misschien? De receptuur is makkelijk te volgen en ik denk dat iedereen hier wel mee uit de voeten kan. Lekkere en eerlijke maaltijden voor vele uren gezelligheid aan tafel. 

Titel: Lekker Hollands
Uitgever: Kosmos
Foto's: Mitchell van Voorbergen
Prijs: 27,99 euro

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Tomatensoep met balletjes →

Voor de uiteindelijke smaak van de soep maakt het heel veel uit welke tomaten je kiest. Voorroosteren van de tomaten geeft extra smaak!

Recept: Sukadelapjes - draadjesvlees van oma →

Oma's draadjesvlees is een Hollands fenomeen. Sukade moet lang sudderen en het hele huis ruikt vervolgens naar vroeger.

Recept: Witlofschotel met gevulde eitjes →

Een klassieker met een twist: witlof, ham en kaas geserveerd met gevulde eitjes

Getest: Vanillevla →

Eén van de meest gegeten toetjes in Nederland: vanillevla! Maak het eens zelf, want dat is dubbellekker!

Getest: Stamppot rucola met gesmolten kaas →

Oerhollandse stammpot, maar niet met boerenkool of andijvie maar met rucola en dat maakt 'm lekker pittig.

Getest: Kippensoep →

Oerhollandse kippensoep naar recept van Rudolph van Veen.

Alle blogs in de rubriek Review [50]

Recensie: Too Easy →

19-12-2024 Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

11-12-2024 Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Lijstjes [1] →

Recept [59] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Franse uiensoep à la Cookboogle →

Uiensoep is een hartige soep van gekaramelliseerde uien, bouillon en kruiden. Geserveerd met geroosterd brood en gesmolten kaas, is het een smaakvol en vullend gerecht uit de Franse keuken.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.