Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Recept: Franse uiensoep à la Cookboogle

26-12-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 6 flinke kommen soep:

Franse Uiensoep

Ingrediënten:

  • 1 kilo uien, in halve ringen gesneden
  • 25 g boter
  • verse tijmblaadjes van 2 à 3 takjes
  • 1,5 eetlepel bloem
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1 liter water
  • zout en peper naar smaak
  • scheutje sojasaus
  • scheutje worcestershiresauce
  • 6 plakjes stokbrood
  • Gruyère, geraspt (of een andere kaas naar keuze, op de foto heb ik plakjes brie gebruikt)

Bereidingswijze:

Smelt de boter in een ruime pan (ik gebruik meestal mijn gietijzeren pan voor deze soep).  Als de boter niet meer bruist voeg je de uien toe en bak je ze aan tot ze beginnen te kleuren. Zet het vuur laag en laat ze karamelliseren. Dit duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier. Schep de uien regelmatig om.

Voeg dan de tijm en de bloem toe en bak dit even stevig mee. Verkruimel het bouillonblokje erover en roer erdoor. Giet vervolgens het water erbij en breng aan de kook. Laat een minuut of 10 tot 15 rustig pruttelen.

Breng op smaak met zout en peper.

Helemaal niet Frans, maar ik vind het lekker om een klein scheutje (zeker niet teveel!) sojasaus en een klein scheutje worcestershiresaus door de soep te doen. Goed roeren en proeven. Dit voegt echt een smaaklaag toe vind ik.

Verwarm intussen je grill voor op 200 graden.

Doe de soep in de kommen. Beleg de plakjes stokbrood met kaas en leg ze voorzichtig (ze mogen natuurlijk niet in de soep zinken) op de soep. Zet de kommen op je ovenplaat en schuif ze een paar minuten onder de grill zodat de kaas smelt en het broodje roostert.

Serveer meteen en pas op voor de hete kommen!

Categorieën: voorgerecht, soep, warm

Review [50] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Too Easy →

Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Recept [59] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Lijstjes [1] →

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?