26-12-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept
Voor 6 flinke kommen soep:
Ingrediënten:
- 1 kilo uien, in halve ringen gesneden
- 25 g boter
- verse tijmblaadjes van 2 à 3 takjes
- 1,5 eetlepel bloem
- 1 runderbouillonblokje
- 1 liter water
- zout en peper naar smaak
- scheutje sojasaus
- scheutje worcestershiresauce
- 6 plakjes stokbrood
- Gruyère, geraspt (of een andere kaas naar keuze, op de foto heb ik plakjes brie gebruikt)
Bereidingswijze:
Smelt de boter in een ruime pan (ik gebruik meestal mijn gietijzeren pan voor deze soep). Als de boter niet meer bruist voeg je de uien toe en bak je ze aan tot ze beginnen te kleuren. Zet het vuur laag en laat ze karamelliseren. Dit duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier. Schep de uien regelmatig om.
Voeg dan de tijm en de bloem toe en bak dit even stevig mee. Verkruimel het bouillonblokje erover en roer erdoor. Giet vervolgens het water erbij en breng aan de kook. Laat een minuut of 10 tot 15 rustig pruttelen.
Breng op smaak met zout en peper.
Helemaal niet Frans, maar ik vind het lekker om een klein scheutje (zeker niet teveel!) sojasaus en een klein scheutje worcestershiresaus door de soep te doen. Goed roeren en proeven. Dit voegt echt een smaaklaag toe vind ik.
Verwarm intussen je grill voor op 200 graden.
Doe de soep in de kommen. Beleg de plakjes stokbrood met kaas en leg ze voorzichtig (ze mogen natuurlijk niet in de soep zinken) op de soep. Zet de kommen op je ovenplaat en schuif ze een paar minuten onder de grill zodat de kaas smelt en het broodje roostert.
Serveer meteen en pas op voor de hete kommen!
Categorieën: voorgerecht, soep, warm