12-09-2024 07:00 naar notities Rubriek: Getest
Ik heb heel wat mensen in mijn omgeving die kleinschalig aan het moestuinieren zijn. Een tomatenplantje, wat kruiden, een komkommerplant, een paprikaplant, courgettes ... Ik heb me er zelf ook aan gewaagd.
Het eerste jaar lukte dat bijzonder goed en zat ik op een gegeven moment met het probleem dat alles tegelijk geoogst moest worden. Binnen één à twee weken moet dat dan ook gegeten worden. De tomaten deden het 't eerste jaar niet zo goed.
Afgelopen zomer is bijna alles opgegeten door de slakken. Ik heb er meer mensen over gehoord. Een ware plaag. De enige planten die het goed hebben doorstaan zijn een cherrytomatenplant, de komkommerplant en een wildgroei aan munt.
Het nadeel van moestuinieren is (hoe bescheiden je het ook aanpakt) dat je in korte tijd met een flinke oogst zit, die nogal bederfelijk is.
Dan loop je dus retetrots met je 10 geoogste komkommers rond, maar die moeten ook op binnen één à twee weken.
Voor een deel van mijn muntoverschot vond ik een oplossing in Oogsten en Bewaren, namelijk muntsiroop.
Muntsiroop is heel makkelijk te maken en op die manier kun je lang genieten van je oogst. Het bijzondere aan dit recept is dat je er bruine suiker in gebruikt. Dat geeft een hele mooie diepbruine, bijna zwarte kleur aan je siroop en het geeft je bubbelwater een prachtige amber/gouden kleur. De karamellige smaak van de bruine suiker voegt echt iets toe. Toprecept!
Categorieën: zonder alcohol, drankje