Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Getest

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Oogsten en bewaren

Rian Nix e.a.

Verschijning: 30-08-2024

52

Eenvoudig te bestellen bij:

Getest: muntsiroop

Uit: Oogsten en bewaren

12-09-2024 07:00 naar notities Rubriek: Getest

MuntIk heb heel wat mensen in mijn omgeving die kleinschalig aan het moestuinieren zijn. Een tomatenplantje, wat kruiden, een komkommerplant, een paprikaplant, courgettes ... Ik heb me er zelf ook aan gewaagd. 

Het eerste jaar lukte dat bijzonder goed en zat ik op een gegeven moment met het probleem dat alles tegelijk geoogst moest worden. Binnen één à twee weken moet dat dan ook gegeten worden. De tomaten deden het 't eerste jaar niet zo goed.

Afgelopen zomer is bijna alles opgegeten door de slakken. Ik heb er meer mensen over gehoord. Een ware plaag. De enige planten die het goed hebben doorstaan zijn een cherrytomatenplant, de komkommerplant en een wildgroei aan munt.

Het nadeel van moestuinieren is (hoe bescheiden je het ook aanpakt) dat je in korte tijd met een flinke oogst zit, die nogal bederfelijk is. 

Dan loop je dus retetrots met je 10 geoogste komkommers rond, maar die moeten ook op binnen één à twee weken. 

Voor een deel van mijn muntoverschot vond ik een oplossing in Oogsten en Bewaren, namelijk muntsiroop. 

Muntsiroop is heel makkelijk te maken en op die manier kun je lang genieten van je oogst. Het bijzondere aan dit recept is dat je er bruine suiker in gebruikt. Dat geeft een hele mooie diepbruine, bijna zwarte kleur aan je siroop en het geeft je bubbelwater een prachtige amber/gouden kleur. De karamellige smaak van de bruine suiker voegt echt iets toe. Toprecept!

Muntsiroop

Categorieën: zonder alcohol, drankje

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Oogsten en Bewaren →

Er wordt best veel 'gemoestuind' in Nederland. Maar wat doe je vervolgens met die overvloed aan komkommers, tomaten en kuiden?

Alle blogs in de rubriek Getest [189]

Getest: Gegrilde zalm en groenten met miso en gesmolten boter →

21-05-2025 Een comfortfoodklassieker uit Hokkaido

Getest: Jerky van zalm →

20-05-2025 Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

19-05-2025 Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Lijstjes [1] →

Recept [96] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.