Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Getest

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Oogsten en bewaren

Rian Nix e.a.

Verschijning: 30-08-2024

52

Eenvoudig te bestellen bij:

Getest: muntsiroop

Uit: Oogsten en bewaren

12-09-2024 07:00 naar notities Rubriek: Getest

MuntIk heb heel wat mensen in mijn omgeving die kleinschalig aan het moestuinieren zijn. Een tomatenplantje, wat kruiden, een komkommerplant, een paprikaplant, courgettes ... Ik heb me er zelf ook aan gewaagd. 

Het eerste jaar lukte dat bijzonder goed en zat ik op een gegeven moment met het probleem dat alles tegelijk geoogst moest worden. Binnen één à twee weken moet dat dan ook gegeten worden. De tomaten deden het 't eerste jaar niet zo goed.

Afgelopen zomer is bijna alles opgegeten door de slakken. Ik heb er meer mensen over gehoord. Een ware plaag. De enige planten die het goed hebben doorstaan zijn een cherrytomatenplant, de komkommerplant en een wildgroei aan munt.

Het nadeel van moestuinieren is (hoe bescheiden je het ook aanpakt) dat je in korte tijd met een flinke oogst zit, die nogal bederfelijk is. 

Dan loop je dus retetrots met je 10 geoogste komkommers rond, maar die moeten ook op binnen één à twee weken. 

Voor een deel van mijn muntoverschot vond ik een oplossing in Oogsten en Bewaren, namelijk muntsiroop. 

Muntsiroop is heel makkelijk te maken en op die manier kun je lang genieten van je oogst. Het bijzondere aan dit recept is dat je er bruine suiker in gebruikt. Dat geeft een hele mooie diepbruine, bijna zwarte kleur aan je siroop en het geeft je bubbelwater een prachtige amber/gouden kleur. De karamellige smaak van de bruine suiker voegt echt iets toe. Toprecept!

Muntsiroop

Categorieën: zonder alcohol, drankje

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Oogsten en Bewaren →

Er wordt best veel 'gemoestuind' in Nederland. Maar wat doe je vervolgens met die overvloed aan komkommers, tomaten en kuiden?

Alle blogs in de rubriek Getest [145]

Getest: Kletskoppen →

29-10-2024 Een hard, dun en knapperig koekje. Erg lekker bij een kopje stevige koffie of een warme kopje thee.

Getest: Fries Suikerbrood →

28-10-2024 Zoet brood eten we niet veel in Nederland. Fries suikerbrood moet je absoluut wel een keer proberen. Zelfgemaakt uiteraard het allerlekkerst.

Getest: Geroosterde rode kool met edamame-wasabipuree →

24-10-2024 Een hele bijzondere smaakcombinatie en de rode kool is echt top op deze manier.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Recept [42] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Monchoutaart met aardbeien →

De zoete en frisse smaak van de aardbeien vormt de perfecte aanvulling op de romige laag eronder.

Recept: Speculaasbrokken →

Heerlijke speculaasbrokken van Oma Anneke

Recept: Rocky Road →

Chocola met knapperige vulling van dubbel geroosterde kikkererwten.

Lijstjes [1] →

Review [43] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Oma's Bakboek →

Waan je aan oma's koffietafel met chocoladesoezen, appelbeignets en kletskoppen.

Recensie: Heilig Boontje →

Peulvruchten zijn zeer gezond en in dit boek vind je veel originele recepten om ze te bereiden.

Recensie: Het Vega Slowcooker Boek →

Dé grote vraag na het verschijnen van Het Slowcookerboek: kan slowcooken ook vegetarisch? Ja dus!