Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Oogsten en bewaren

Rian Nix e.a.

Verschijning: 30-08-2024

52

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Oogsten en Bewaren

Uit: Oogsten en bewaren

13-09-2024 08:00 naar notities Rubriek: Review

Oogsten en bewarenEen probleem waar iedere grote en kleine moestuinder onherroepelijk tegenaan loopt: wat doe je met die overvloedige oogst? Alles is zo'n beetje tegelijk rijp om te oogsten je wilt natuurlijk niet een groot deel moeten weggooien of weggeven.

Dé manier om het hele jaar door van je oogst te kunnen genieten is je verse producten verwerken tot houdbare producten. En laat dat nou ook nog heel leuk zijn om te doen!

Rian Nix veegde de in de loop der jaren door haar verzamelde recepten, smaakcombinaties en bereidingswijzen bij elkaar en stelde uit al die ideeën dit ontzettend leuke boek samen.

Het boek

Het boek bevat zowel foto's (van Alexander van Berge) als vrolijke, kleurrijke illustraties (van Studio Boot) die echt recht doen aan het soort boek dat dit is. Ik heb er met veel plezier doorheen gebladerd. Je kunt het zo gek niet uit je moestuin toveren, of Nix heeft er een verwerkingsrecept voor bedacht. 

De opbrengst uit mijn zeer bescheiden moestuin is afgelopen zomer helaas grotendeels opgegeten door de slakken, dus ik heb nog niet heel veel uit kunnen proberen, maar voor volgende zomer leg ik dit boek alvast klaar. 

Van mijn peterselieoverschot maak ik dan peterseliepesto (p. 103), van mijn tijmoverschot maak ik tijmsiroop (p. 77), de knoflook, bloemkool en aubergine ga ik fermenteren en met de munt maak ik opnieuw een paar flessen van die heerlijke muntsiroop.

Conclusie

Vind je het leuk om zelf (op kleine of grotere schaal) groentes en fruit te kweken, dan is dit een ontzettend leuk en toegankelijk boek om je te helpen je oogst te verwerken. 

Oogsten en Bewaren is verschenen bij Uitgeverij Snor
Prijs: 20 euro

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Getest: muntsiroop →

Wat kun je doen met de wildgroei aan munt uit de tuin.

Alle blogs in de rubriek Review [64]

Recensie: Hokkaido →

25-05-2025 Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

15-05-2025 Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

04-05-2025 Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Recept [96] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Lijstjes [1] →

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep