22-11-2024 08:30 naar notities Rubriek: Recept
Voor 6 tot 8 personen / Bereidingstijd 35 minuten / Wachttijd: 8 uur
Ingrediënten:
- 6 eiwitten
- 300 g fijne kristalsuiker
- 2 el maizena
- 2 el wittewijnazijn, plus een scheutje extra om de kom te ontvetten
- snuf zout
- 500 ml slagroom
- 5 g munttakjes
Zomerfruit:
- aardbeien, gehalveerd of in plakjes
- kersen
- perziken of nectarines, in plakjes
- abrikozen, gehalveerd
- frambozen
- passievrucht, gehalveerd
- eetbare bloemen
Winterfruit:
- bloedsinaasappel, in halve plakjes
- vijgen, in plakjes of partjes
- aalbessen
- granaatappel
- kaki, in halve plakjes
- kumquats, in plakjes
- bramen
- Kaapse kruisbessen
Benodigdheden:
- bakplaat
- bakpapier
- grote mengkom
- handmixer
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor tot 100 °C (hete lucht) of 120 °C (elektrisch). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Schenk een scheutje wittewijnazijn op een vel keukenpapier en maak een grote mengkom hier extra goed mee schoon.
- Mix de eiwitten in de schone kom stijf met een handmixer. Voeg daarna terwijl je mixt langzaam schepje voor schepje de suiker toe. Mix tot de suiker helemaal in het mengsel is opgelost en je geen korrels meer voelt als je wat meringue tussen je vingers wrijft. Dit duurt 10-15 minuten.
- Voeg de maizena, een snuf zout en de wittewijnazijn bij het meringuemengsel, en mix kort door met de mixer.
- Verdeel de meringue in een gladde laag over de bakplaat, eventueel in de vorm van een serveerplank.
- Bak de meringue 2 uur in de oven. Zet de oven uit, doe de ovendeur niet open en laat de meringue volledig afkoelen in de oven.
- Klop de slagroom stijf met de handmixer en verdeel over de meringue.
- Verdeel het fruit over de meringue, begin met het grote fruit en eindig met het kleinste fruit. Maak af met takjes munt en serveer.
Uit: Van de Plank
ISBN: 978 90 230 1733 2
Prijs: 26,99 euro
Auteur, styling en food styling: Elize van Steen
Fotografie: Claudia Damen
Categorieën: nagerecht, bakken zoet