Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Van de plank

Elize van Steen

Verschijning: 30-10-2024

HarperCollins Holland

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Perfect Pavlova Board

Uit: Van de plank

22-11-2024 08:30 naar notities Rubriek: Recept

Voor 6 tot 8 personen / Bereidingstijd 35 minuten / Wachttijd: 8 uur

Perfect Pavlova Board

Ingrediënten:

  • 6 eiwitten
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 2 el maizena
  • 2 el wittewijnazijn, plus een scheutje extra om de kom te ontvetten
  • snuf zout
  • 500 ml slagroom
  • 5 g munttakjes

Zomerfruit:

  • aardbeien, gehalveerd of in plakjes 
  • kersen
  • perziken of nectarines, in plakjes
  • abrikozen, gehalveerd
  • frambozen
  • passievrucht, gehalveerd
  • eetbare bloemen

Winterfruit:

  • bloedsinaasappel, in halve plakjes
  • vijgen, in plakjes of partjes
  • aalbessen
  • granaatappel
  • kaki, in halve plakjes
  • kumquats, in plakjes
  • bramen
  • Kaapse kruisbessen

Benodigdheden:

  • bakplaat
  • bakpapier
  • grote mengkom
  • handmixer

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor tot 100 °C (hete lucht) of 120 °C (elektrisch). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Schenk een scheutje wittewijnazijn op een vel keukenpapier en maak een grote mengkom hier extra goed mee schoon.
  3. Mix de eiwitten in de schone kom stijf met een handmixer. Voeg daarna terwijl je mixt langzaam schepje voor schepje de suiker toe. Mix tot de suiker helemaal in het mengsel is opgelost en je geen korrels meer voelt als je wat meringue tussen je vingers wrijft. Dit duurt 10-15 minuten.
  4. Voeg de maizena, een snuf zout en de wittewijnazijn bij het meringuemengsel, en mix kort door met de mixer.
  5. Verdeel de meringue in een gladde laag over de bakplaat, eventueel in de vorm van een serveerplank.
  6. Bak de meringue 2 uur in de oven. Zet de oven uit, doe de ovendeur niet open en laat de meringue volledig afkoelen in de oven.
  7. Klop de slagroom stijf met de handmixer en verdeel over de meringue.
  8. Verdeel het fruit over de meringue, begin met het grote fruit en eindig met het kleinste fruit. Maak af met takjes munt en serveer.

Uit: Van de Plank
ISBN: 978 90 230 1733 2

Prijs: 26,99 euro
Auteur, styling en food styling: Elize van Steen
Fotografie: Claudia Damen

Categorieën: nagerecht, bakken zoet

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Van de Plank →

'Van de Plank' speelt volop in op de 'Grazing Boards' trend: Hoe stel je precies een mooi en lekker Grazing Board samen?

Alle blogs in de rubriek Recept [96]

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

13-08-2025 Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

21-06-2025 Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

02-06-2025 Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Lijstjes [1] →

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep