23-11-2024 08:30 Rubriek: Review
Elize van Steen maakte een aantal jaar geleden iets heftigs mee, waardoor haar leven op z'n kop stond en alles tot stilstand kwam. In de tijd dat ze weinig kon doen begon ze met het delen van recepten op haar instagramaccount (@deli_zabeth).
Toen Elize weer wat meer energie kreeg, is het idee ontstaan om iets te gaan doen met het fenomeen 'Grazing Boards', een Australisch concept dat langzaamaan over de hele wereld populairder werd/wordt. Een grazing board is een plank vol lekkers, mooi opgemaakt, waarvan iedereen zelf zijn eigen 'hapjes' samenstelt. Een grazing board kan overal voor ingezet worden: de borrelplank, een lunch- of dinerboard of een plank vol lekkere desserthapjes.
Inmiddels heeft Elize een cateringbedrijf en serveert ze mooie, grote planken vol lekkers van lokale bedrijven en seizoensgebonden producten die mensen kunnen bestellen bij haar om samen van te genieten.
Spoilers: de inhoud
Na de persoonlijke introductie van de auteur, legt ze uitgebreid uit welke ingrediënten ze zelf gebruikt voor haar planken. Ze geeft aan wat je in de voorraadkast, je koelkast en je vriezer zou moeten hebben om mooie en lekkere grazing boards te kunnen maken. Daarna een hoofdstuk met benodigdheden (planken, pannen, kommetjes, messen e.d.) en een hoofdstuk met hostingstips en tafelaankleding.
Dan de verschillende recepten/boards. In het eerste hoofdstuk staan een aantal ontbijt- en brunchboards met tot de verbeelding sprekende namen als Rise and Shine Board (met pancakes, Griekse yoghurt en veel fruit) en Scandinavian Salmon Sunday Board (met Gravad Lax, groentes en Blini's).
In het tweede hoofdstuk vind je de Borrelboards, zoals bijvoorbeeld het klassieke kaasbord, een Bloody Mary's Bar en een Kaasfondue Board. Daarna volgt een hoofdstuk met Diner Boards zoals het Fajita Fiesta Board of het Seafood Boil Board.
Als laaste presenteert Elize Dessert Boards. Hier vind je het Juicy Fruity Board, het Perfect Pavlova Board en het I-Scream Board.
Cookboogle's visie
Van de Plank is een erg leuk en origineel boek, dat slim inspringt op de Food Sharing trend. Speciale complimenten voor de maker(s) voor de fotografie van Claudia Damen, want de borden staan er prachtig op. Ook erg leuk is dat de schrijfster uitgebreid uitlegt hoe de verschillende borden worden opgemaakt.
De recepten voor de verschillende gerechtjes die op de planken worden gepresenteerd zijn goed te doen voor de meeste thuiskoks. Ook qua ingrediënten wordt het niet heel ingewikkeld. De meeste ingrediënten zijn prima in elke supermarkt te krijgen. Iedereen kan hier lekker mee aan de slag.
Voor wie is dit boek?
Dit boek is perfect voor gezelligheidsdieren. Zit je graag met vrienden en/of familie niet al te formeel aan tafel dan is het delen van allerlei lekkers op een mooie grote plank ontzettend leuk. Daarnaast is dit boek een heel leuk cadeauboek om weg te geven, gratis tip voor de komende feestdagen!
Titel: Van de Plank
Auteur: Elize van Steen
Fotografie: Claudia Damen
Uitgever: Becht
Prijs: 26,99 euro