Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Recept: New York Cheesecake

12-07-2024 20:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 8 punten

New York Cheesecake

Ik waarschuw bij dit recept alvast: hij is waanzinnig lekker, maar heel erg calorierijk. Niet te vaak maken dus, maar als je het probeert: geniet er dan ook volop van.

Ingrediënten:

  • 5 pakjes Philadelphia à 200 gram 
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 5 eieren
  • 250 gram crème fraîche
  • 1 tl vanille extract
  • 20 degestive koekjes, in stukjes gebroken
  • 100 gram boter, gesmolten
  • 60 gram bruine suiker
  • 1 tl fijn geraspte citroenschil
  • 1 el citroensap
  • 1 tl zout

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Doe de koekstukjes in een keukenmachine of de hakmolen van je staafmixer en maal ze fijn. Roer de gesmolten boter, bruine suiker, een halve theelepel zout en citroenrasp erdoor. 
  2. Vet een springvorm in en bekleed de bodem met een stukje bakpapier. Doe het koekmengsel in de vorm, verdeel het over de bodem en druk het goed stevig aan met de achterkant van een lepel. Druk de bodem bij de randen iets omhoog tegen de zijkanten zodat je een opstaand randje hebt.
  3. Bak de bodem 10 tot 12 minuten in de voorverwarmde oven en laat hem vervolgens afkoelen in de vorm. Draai de temperatuur van de oven terug naar 160°C en maak vervolgens de vulling.
  4. Doe alle roomkaas in een ruime kom en klop het met een elektrische mixer op de middelhoge snelheid los. Voeg dan terwijl je blijft kloppen beetje voor beetje de suiker toe. Als alle suiker is opgenomen mix je nog een paar minuten op hoge snelheid. Roer dan het citroensap en de andere halve theelepel zout erdoor.
  5. Zet de mixer er weer in en mix op halve snelheid een voor een de eieren, de crème fraîche en het vanille extract erdoor tot je een gladde massa hebt. 
  6. Giet het beslag nu op de afgekoelde bodem. Een cheesecake moet langzaam garen, dus hij moet ongeveer een uur en drie kwartier op 160°C bakken. Hij komt flink omhoog (bij mij wel zo'n 5 cm boven de springvorm uit) en zakt daarna ook weer behoorlijk in. Dat is normaal. Om te voorkomen dat alleen het midden inzakt, kun je meteen na het bakken de zijkanten alvast lossnijden zodat de vulling wat gelijkmatiger inzakt en niet aan de zijkanten blijft 'plakken'. 
  7. Laat de cheesecake volledig afkoelen en laat hem vervolgens goed koud en stevig worden in de koelkast. 

New York cheesecake

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Review [43] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Oma's Bakboek →

Waan je aan oma's koffietafel met chocoladesoezen, appelbeignets en kletskoppen.

Recensie: Heilig Boontje →

Peulvruchten zijn zeer gezond en in dit boek vind je veel originele recepten om ze te bereiden.

Recensie: Het Vega Slowcooker Boek →

Dé grote vraag na het verschijnen van Het Slowcookerboek: kan slowcooken ook vegetarisch? Ja dus!

Recept [42] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Monchoutaart met aardbeien →

De zoete en frisse smaak van de aardbeien vormt de perfecte aanvulling op de romige laag eronder.

Recept: Speculaasbrokken →

Heerlijke speculaasbrokken van Oma Anneke

Recept: Rocky Road →

Chocola met knapperige vulling van dubbel geroosterde kikkererwten.

Getest [145] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Kletskoppen →

Een hard, dun en knapperig koekje. Erg lekker bij een kopje stevige koffie of een warme kopje thee.

Getest: Fries Suikerbrood →

Zoet brood eten we niet veel in Nederland. Fries suikerbrood moet je absoluut wel een keer proberen. Zelfgemaakt uiteraard het allerlekkerst.

Getest: Geroosterde rode kool met edamame-wasabipuree →

Een hele bijzondere smaakcombinatie en de rode kool is echt top op deze manier.

Lijstjes [1] →