03-08-2024 16:00 naar notities Rubriek: Recept
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- 1 hele kip. Ik gebruik graag maïskip, maar een andere kan ook prima
- Een barbecue rub geschikt voor kip (smaak naar eigen voorkeur)
- olijfolie
- een bosje bospeen (wortels schoongemaakt en in ongeveer gelijke stukken gesneden van zo'n 5 cm)
- een prei, schoongemaakt en in grove stukken gesneden
- ongeveer 800 gram krieltjes, geschild in in tweeën gesneden of met schil (goed schoongeboend) en in tweeën gesneden
- ongeveer 800 ml goede bouillon (kip- of groentebouillon)
Bereiden:
Bereid je BBQ voor (voor direct grillen) en probeer een constante temperatuur te bereiken van ongeveer 180 °C.
Smeer de kip in met een dun laagje olijfolie en smeer vervolgens de kip in met de rub.
Heb je een chickensitter dan schenk je het binnenste deel vol met bier. Vervolgens schuif je de hele kip over het middelste deel en verdeel je de groente rondom het middelste deel (zie foto).
Heb je geen chickensitter dan gebruik je het bierblikje. Drink de helft uit het blikje en laat de andere helft erin zitten. Schuif de kip over het bierblikje en ze in het midden van een gietijzeren pan of een wegwerpschaal. Verdeel de groentes rondom het bierblikje en giet de bouillon erbij.
Zet het geheel op je barbecue en sluit het deksel. Houd de temperatuur een beetje in de gaten en probeer 'm op 180 °C te houden. Kijk na een uurtje even. Afhankelijk van de grootte van de kip kan het zijn dat je kip al mooi gaar is of dat hij nog even moet. Ik ga meestal uit van een uur en een kwartier. Dan is de bouillon vrijwel verdampt, zijn je groenten mooi gaar en is de kip ook door en door gaar.