07-10-2024 13:00 naar notities Rubriek: Recept
Voor 4 personen (ruime liter soep) - ongeveer drie kwartier bereidingstijd
Ingrediënten:
- 4 hele bollen (gerookte) knoflook
- 1 aardappel, geschild en in kleine blokjes (voor de binding)
- 2 sjalotjes, gesnipperd
- het wit van 1 prei, in ringen
- groentebouillonblokje of poeder
- 100 gram chorizo, in kleine blokjes gesneden
- klontje roomboter
- 1 liter water
- 100 ml kookroom
- verse peterselie of ander groen kruid om te decoreren.
Bereiding:
Doe de bollen knoflook (met schil) in een pan samen met de liter water en breng aan de kook. Laat een minuut of 20 pruttelen.
Bak intussen in een ruime soeppan in de boter, de aardappel, de prei en de ui. Doe dit zo'n vijf minuten op laag vuur, zodat de groenten niet verkleuren.
Bak in een aparte koekenpan, zonder vet toe te voegen, de blokjes chorizo uit. Let hierbij goed op, want chorizo verbrandt snel. Giet af door een zeef en vang de chorizo-olie op. De stukjes worst laten uitlekken op een stukje keukenpapier.
Vis de bollen knoflook uit het water (dit gaat handig met een schuimspaan). Je kunt de knoflook nu eenvoudig uit de schillen drukken. De pasta vang je op, de schillen kunnen weg.
Doe de uitgeknepen knoflookpasta bij de groenten, meng goed en voeg het water waarin je de knoflook hebt gekook toe, samen met het bouillonblokje of poeder. Breng aan de kook.
Laat even pruttelen en pureer vervolgens met een staafmixer tot een gladde soep. Voeg de chorizo en de room toe. Roer en proef. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de soep in kommen en druppel er wat van de chorizo-olie over. Maak het af met een takje peterselie of een ander groen kruid dat bij knoflook past. Gedroogde kruiden kan uiteraard ook.
Als we in Frankrijk zijn struinen wij graag de lokale marktjes af. Deze streng gerookte knoflook namen we mee uit Bretagne, van de markt van Hennebont. Heerlijke markt, dus als je eens in de buurt bent: gaan!