Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Van de plank

Elize van Steen

Verschijning: 30-10-2024

Gottmer Uitgevers Groep b.v.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Perfect Pavlova Board

Uit: Van de plank

22-11-2024 08:30 naar notities Rubriek: Recept

Voor 6 tot 8 personen / Bereidingstijd 35 minuten / Wachttijd: 8 uur

Perfect Pavlova Board

Ingrediënten:

  • 6 eiwitten
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 2 el maizena
  • 2 el wittewijnazijn, plus een scheutje extra om de kom te ontvetten
  • snuf zout
  • 500 ml slagroom
  • 5 g munttakjes

Zomerfruit:

  • aardbeien, gehalveerd of in plakjes 
  • kersen
  • perziken of nectarines, in plakjes
  • abrikozen, gehalveerd
  • frambozen
  • passievrucht, gehalveerd
  • eetbare bloemen

Winterfruit:

  • bloedsinaasappel, in halve plakjes
  • vijgen, in plakjes of partjes
  • aalbessen
  • granaatappel
  • kaki, in halve plakjes
  • kumquats, in plakjes
  • bramen
  • Kaapse kruisbessen

Benodigdheden:

  • bakplaat
  • bakpapier
  • grote mengkom
  • handmixer

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor tot 100 °C (hete lucht) of 120 °C (elektrisch). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Schenk een scheutje wittewijnazijn op een vel keukenpapier en maak een grote mengkom hier extra goed mee schoon.
  3. Mix de eiwitten in de schone kom stijf met een handmixer. Voeg daarna terwijl je mixt langzaam schepje voor schepje de suiker toe. Mix tot de suiker helemaal in het mengsel is opgelost en je geen korrels meer voelt als je wat meringue tussen je vingers wrijft. Dit duurt 10-15 minuten.
  4. Voeg de maizena, een snuf zout en de wittewijnazijn bij het meringuemengsel, en mix kort door met de mixer.
  5. Verdeel de meringue in een gladde laag over de bakplaat, eventueel in de vorm van een serveerplank.
  6. Bak de meringue 2 uur in de oven. Zet de oven uit, doe de ovendeur niet open en laat de meringue volledig afkoelen in de oven.
  7. Klop de slagroom stijf met de handmixer en verdeel over de meringue.
  8. Verdeel het fruit over de meringue, begin met het grote fruit en eindig met het kleinste fruit. Maak af met takjes munt en serveer.

Uit: Van de Plank
ISBN: 978 90 230 1733 2

Prijs: 26,99 euro
Auteur, styling en food styling: Elize van Steen
Fotografie: Claudia Damen

Categorieën: nagerecht, bakken zoet

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Van de Plank →

'Van de Plank' speelt volop in op de 'Grazing Boards' trend: Hoe stel je precies een mooi en lekker Grazing Board samen?

Review [50] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Too Easy →

Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Recept [59] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Franse uiensoep à la Cookboogle →

Uiensoep is een hartige soep van gekaramelliseerde uien, bouillon en kruiden. Geserveerd met geroosterd brood en gesmolten kaas, is het een smaakvol en vullend gerecht uit de Franse keuken.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Lijstjes [1] →

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.