13-11-2024 08:30 naar notities Rubriek: Recept
Voor ongeveer 375 ml
Ingrediënten:
- 2 tl zonnebloemolie (of een andere olie)
- 1 kleine ui, gesnipperd
- 1 stengel bleekselderij, in stukken
- 1 teen knoflook, geperst of fijngehakt
- 1/4 tl kruidnagelpoeder
- 1/2 tl gemalen piment
- 1/2 tl kaneel
- 1 blik à 400 g tomatenblokjes of pruimtomaten
- 1 el tomatenpuree
- 75 ml rodewijnazijn
- 2 el moutazijn of appelciderazijn
- 50 g lichtbruine basterdsuiker
- 1/4 tl Engelse mosterd
- 1 laurierblad
- zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding:
Verhit de zonnebloemolie in een steelpan op laag vuur. Bak de ui en bleekselderij 10 tot 12 minuten tot ze zacht zijn. Roer de knoflook erdoor, bak 1 minuut mee, roer het kruidnagelpoeder, de piment en kaneel erdoor en bak 30 seconden mee.
Voeg de tomaten uit blik en de tomatenpuree toe, schenk de rodewijnazijn en de moutazijn/appelciderazijn erbij en breng het tomatenmengsel goed op smaak met zout en peper. Roer de basterdsuiker, mosterd en het laurierblad erdoor. Breng het tomatenmengsel aan de kook en kook het 15 tot 20 minuten, of tot het veel dikker is.
Verwijder het laurierblad en pureer het tomatenmengsel glad. Als je van een zeer gladde ketchup houdt, kun je hem zeven in een fijnmazige zeef boven een kom. Kook de ketchup nog maximaal 20 minuten langer als hij te dun is na het zeven, om hem verder in te koken. Je hebt als je dit doet minder dan de hierboven vermelde hoeveelheid.
Schenk de ketchup in een gesterilliseerde pot of fles en bewaar hem maximaal 3 maanden in de koelkast.
Uit: Tinned Tomatoes
Uitgever: Good Cook
Prijs: 19,95 euro
Categorieën: bijgerecht, koud