Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Lekker Hollands

Rudolph van Veen

Verschijning: 05-11-2024

VBK Media

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Sukadelapjes - draadjesvlees van oma

Uit: Lekker Hollands
Een cadeautje van: VBK Media

03-12-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 4 personen

Sukade - draadjesvlees

Ingrediënten: 

  • 4 sukadelapjes van 180 g elk
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 g winterwortel
  • 100 g knolselderij
  • 6 jeneverbessen
  • zout en peper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 el bloem
  • 25 ml zonnebloemolie
  • 25 g boter
  • 1 klein blikje (70 g) tomatenpuree
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 375  ml rode wijn
  • 300 ml water
  • 2 el worcestersaus
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el maïzena

Bereidingswijze:

  1. Laat de sukadelapjes even op temperatuur komen voordat je ze gaat braden.
  2. Pel de ui en knoflook. Schil de winterwortel en knolselderij. Snijd de ui, knoflook, winterwortel en knolselderij in niet te kleine stukjes. Plet de jeneverbessen zodat de smaak er makkelijk uit kan komen.
  3. Bestrooi het vlees met zout en peper. Meng het paprikapoeder door de bloem en wentel het vlees er aan beide kanten door. 
  4. Verhit de zonnebloemolie en boter in een braadpan met dikke bodem en bak de sukadelapjes aan beide kanten mooi bruin. Neem het vlees uit de pan en leg het even op een bordje.
  5. Bak de ui, knoflook, winterwortel en knolselderij even kort aan in het overgebleven bakvet. Voeg de tomatenpuree toe en laat dit rustig roerend 1 minuut meebakken.
  6. Voeg de laurierblaadjes, kruidnagels en jeneverbessen toe en giet de rode wijn, het water en de worcestersaus erbij. Leg het vlees terug in de pan en breng het geheel tegen de kook aan. Zet het vuur nu zo laag mogelijk zodat de vloeistof nog net heel zachtjes pruttelt. Leg het deksel op de pan en laat het vlees 3 uur zachtjes garen. Je kunt er ook voor kiezen je braadpan 3 uur in de oven op 90 °C te zetten, dat werkt perfect en heerlijk rustig.
  7. Schep het vlees voorzichtig uit de pan op een bord. Giet de heerlijke jus door een zeef in een schone pan en breng opnieuw aan de kook. Wat achterblijft in de zeef mag weg. Proef de jus en breng eventueel op smaak met zout en peper. Voeg de bruine basterdsuiker toe om de smaak iets ‘ronder’ te maken. Maak de maïzena aan met een scheutje koud water en giet dit al roerend bij de jus. Hiermee krijgt de jus net iets meer binding waardoor hij lekkerder op de tong ligt en beter om het vlees blijft hangen.
  8. Leg het vlees terug in de jus om even op te warmen en serveer met aardappelkroketjes en je favoriete groenten.

Uit: Lekker Hollands van Rudolph van Veen
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Prijs: 27,99 euro

Categorieën: hoofdgerecht, vlees, warm

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Recept: Tomatensoep met balletjes →

Voor de uiteindelijke smaak van de soep maakt het heel veel uit welke tomaten je kiest. Voorroosteren van de tomaten geeft extra smaak!

Recept: Witlofschotel met gevulde eitjes →

Een klassieker met een twist: witlof, ham en kaas geserveerd met gevulde eitjes

Getest: Vanillevla →

Eén van de meest gegeten toetjes in Nederland: vanillevla! Maak het eens zelf, want dat is dubbellekker!

Getest: Stamppot rucola met gesmolten kaas →

Oerhollandse stammpot, maar niet met boerenkool of andijvie maar met rucola en dat maakt 'm lekker pittig.

Getest: Kippensoep →

Oerhollandse kippensoep naar recept van Rudolph van Veen.

Alle blogs in de rubriek Recept [59]

Recept: Franse uiensoep à la Cookboogle →

26-12-2024 Uiensoep is een hartige soep van gekaramelliseerde uien, bouillon en kruiden. Geserveerd met geroosterd brood en gesmolten kaas, is het een smaakvol en vullend gerecht uit de Franse keuken.

Recept: Snackbrownie →

18-12-2024 Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

17-12-2024 Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Lijstjes [1] →

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Review [50] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Too Easy →

Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.