02-12-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- 8 stronken witlof
- 16 plakken dungesneden gekookte ham
- 25 g boter
- 250 g jonge Goudse kaas, geraspt
- 8 eieren
- aromat
- 2 el mayonaise
- paprikapoeder
- enkele takjes verse kervel of bladpeterselie
Verder nodig:
- Spuitzak met kartelmondje (maar het kan ook zonder)
Bereidingswijze:
- Kook de witlof in ruim water in 20 minuten gaar. Laat ze in een zeef goed uitlekken. Snijd een stukje van de onderkant af en snijd de stronken in de lengte doormidden.
- Verwarm de oven voor tot 180 °C. Rol elke strok witlof in een plakje ham en leg hem in een met boter ingevette ovenschaal. Leg de witlofrolletjes strak naast elkaar. Strooi geraspte jonge Goudse kaas over de witlofrolletjes en leg er hier en daar een klontje boter op.
- Zet de schaal 20 minuten in de oven, zodat de witlof flink heet wordt en de kaas lekker gesmolten is.
- Maak de gevulde eitjes. Kook de eieren 8 minuten, laat ze schrikken in koud water en pel ze voorzichtig. Spoel de gepelde eieren nog even in koud water, snijd ze in de lengte doormidden en wip voorzichtig de dooiers eruit. Spoel de eiwitten weer even schoon met koud water en laat ze op hun kop uitlekken op keukenpapier.
- Leg de dooiers in een bolzeef en zet deze boven een passende kom. Wrijf met een juslepel de eidooiers door de zeef zodat ze mooi fijn zijn. Schraap de onderkant van de zeef goed schoon. Breng de dooiers op smaak met een beetje aromat en voeg hieraan de mayonaise toe. Roer alles met een lepel door elkaar zodat je een gladde smeuïge eiercrème krijgt.
- Zet de eiwitten op een schaal met de opening naar boven en vul deze met de eidooiercrème. Je kunt hiervoor een spuitzak met kartelmondje gebruiken, maar het kan ook gewoon met een theelepeltje. Garneer de gevulde eitjes met een vleugje paprikapoeder en een takje verse kervel of bladpeterselie.
Uit: Lekker Hollands van Rudolph van Veen
Uitgever: Kosmos
Prijs: 27,99 euro
Categorieën: hoofdgerecht, warm