Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Lekker Hollands

Rudolph van Veen

Verschijning: 05-11-2024

VBK Media

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Witlofschotel met gevulde eitjes

Uit: Lekker Hollands
Een cadeautje van: VBK Media

02-12-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 4 personen

Witlofschotel

Ingrediënten:

  • 8 stronken witlof
  • 16 plakken dungesneden gekookte ham
  • 25 g boter
  • 250 g jonge Goudse kaas, geraspt
  • 8 eieren
  • aromat
  • 2 el mayonaise
  • paprikapoeder
  • enkele takjes verse kervel of bladpeterselie

Verder nodig: 

  • Spuitzak met kartelmondje (maar het kan ook zonder)

Bereidingswijze:

  1. Kook de witlof in ruim water in 20 minuten gaar. Laat ze in een zeef goed uitlekken. Snijd een stukje van de onderkant af en snijd de stronken in de lengte doormidden.
  2. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Rol elke strok witlof in een plakje ham en leg hem in een met boter ingevette ovenschaal. Leg de witlofrolletjes strak naast elkaar. Strooi geraspte jonge Goudse kaas over de witlofrolletjes en leg er hier en daar een klontje boter op.
  3. Zet de schaal 20 minuten in de oven, zodat de witlof flink heet wordt en de kaas lekker gesmolten is. 
  4. Maak de gevulde eitjes. Kook de eieren 8 minuten, laat ze schrikken in koud water en pel ze voorzichtig. Spoel de gepelde eieren nog even in koud water, snijd ze in de lengte doormidden en wip voorzichtig de dooiers eruit.  Spoel de eiwitten weer even schoon met koud water en laat ze op hun kop uitlekken op keukenpapier.
  5. Leg de dooiers in een bolzeef en zet deze boven een passende kom. Wrijf met een juslepel de eidooiers door de zeef zodat ze mooi fijn zijn. Schraap de onderkant van de zeef goed schoon. Breng de dooiers op smaak met een beetje aromat en voeg hieraan de mayonaise toe. Roer alles met een lepel door elkaar zodat je een gladde smeuïge eiercrème krijgt.
  6. Zet de eiwitten op een schaal met de opening naar boven en vul deze met de eidooiercrème. Je kunt hiervoor een spuitzak met kartelmondje gebruiken, maar het kan ook gewoon met een theelepeltje. Garneer de gevulde eitjes met een vleugje paprikapoeder en een takje verse kervel of bladpeterselie.

Uit: Lekker Hollands van Rudolph van Veen
Uitgever: Kosmos
Prijs: 27,99 euro

Categorieën: hoofdgerecht, warm

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Tomatensoep met balletjes →

Voor de uiteindelijke smaak van de soep maakt het heel veel uit welke tomaten je kiest. Voorroosteren van de tomaten geeft extra smaak!

Recept: Sukadelapjes - draadjesvlees van oma →

Oma's draadjesvlees is een Hollands fenomeen. Sukade moet lang sudderen en het hele huis ruikt vervolgens naar vroeger.

Getest: Vanillevla →

Eén van de meest gegeten toetjes in Nederland: vanillevla! Maak het eens zelf, want dat is dubbellekker!

Getest: Stamppot rucola met gesmolten kaas →

Oerhollandse stammpot, maar niet met boerenkool of andijvie maar met rucola en dat maakt 'm lekker pittig.

Getest: Kippensoep →

Oerhollandse kippensoep naar recept van Rudolph van Veen.

Alle blogs in de rubriek Recept [52]

Recept: Tomatensoep met balletjes →

04-12-2024 Voor de uiteindelijke smaak van de soep maakt het heel veel uit welke tomaten je kiest. Voorroosteren van de tomaten geeft extra smaak!

Recept: Sukadelapjes - draadjesvlees van oma →

03-12-2024 Oma's draadjesvlees is een Hollands fenomeen. Sukade moet lang sudderen en het hele huis ruikt vervolgens naar vroeger.

Lijstjes [1] →

Getest [155] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Vanillevla →

Eén van de meest gegeten toetjes in Nederland: vanillevla! Maak het eens zelf, want dat is dubbellekker!

Getest: Stamppot rucola met gesmolten kaas →

Oerhollandse stammpot, maar niet met boerenkool of andijvie maar met rucola en dat maakt 'm lekker pittig.

Getest: Kippensoep →

Oerhollandse kippensoep naar recept van Rudolph van Veen.

Review [47] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Makkelijke Kerst →

Sneller je favoriete feestgerechten op tafel: Makkelijke Kerst

Recensie: Van de Plank →

'Van de Plank' speelt volop in op de 'Grazing Boards' trend: Hoe stel je precies een mooi en lekker Grazing Board samen?

Recensie: A Very Vegan Christmas →

Steeds meer mensen willen helemaal of deels plantaardig eten. De feestdagen zijn dan vaak een uitdaging. Dit boek lost dat op.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?