04-12-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept
Voor 4 porties
Ingrediënten voor de soep:
- 1 kg trostomaten
- scheut olijfolie
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 1 cm gemberwortel, geschild
- 1 el suiker
- 1 klein blikje (70 g) tomatenpuree
- 100 ml vers sinaasappelsap
- 1 liter groentebouillon
- 50 g gebroken rijst
- zout en peper
Ingrediënten voor de balletjes
- 1 zoete aardappel, (ca.300 g)
- 1 teentje knoflook
- 100 g cashewnoten
- 100 g geraspte Goudse kaas
- zout en peper
- 2 el paneermeel
- verse groene tuinkruiden, bijv. bladpeterselie, kervel of bieslook
Ook nodig:
- bakpapier
- staafmixer
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor tot 220 °C. Verwijder van alle trostomaten de kroontjes en kroonaanzet en snijd de trostomaten in vieren. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de tomaten over de met bakpapier beklede bakplaat, druppel er wat olijfolie over en rooster de tomaten 15 minuten in de oven.
- Pel en snipper de uien en knoflook. Bak de ui en knoflook in een scheutje olie in een soeppan even aan. Rasp de gember boven de pan en voeg de suiker en tomatenpuree toe. Laat dit even kort meebakken en blus af met sinaasappelsap en groentebouillon.
- Breng de soep aan de kook. Voeg de geroosterde tomaten en rijst toe en laat 20 minuten zachtjes koken tot de rijst gaar is.
- Maak de balletjes. Schil de zoete aardappel en snijd hem in grove stukken. Plet het teentje knoflook en kook de zoete aardappel met het knoflookteentje in 15 minuten gaar. Laat de aardappel na het koken even uitdampen en stamp hem fijn.
- Hak de cashewnoten grof en meng deze samen met de geraspte Goudse kaas, zout en peper door de puree. Draai van deze massa kleine balletjes en rol ze lichtjes door het paneermeel.
- Pureer de soep met een staafmixer, breng op smaak met zout en peper en laat de balletjes even warm worden in de soep. Garneer de soep eventueel met verse groene tuinkruiden zoals bladpeterselie, kervel of bieslook.
Uit: Lekker Hollands
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Prijs: 27,99
Foto: Mitchell van Voorbergen
Categorieën: hoofdgerecht, voorgerecht, soep, warm