Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Hokkaido

Tim Anderson

Verschijning: 03-04-2025

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Krab gegrild in zijn pantser

Uit: Hokkaido
Een cadeautje van: Good Cook B.V.

17-05-2025 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 2 personen of voor 4 als onderdeel van een grotere maaltijd

Krab

Ingrediënten:

  • 1 hele krab, ca. 1 kg. vers of bevroren
  • 1 el shōyu (Japanse sojasaus, o.a. toko)
  • 1 el witte miso
  • 1 el sake
  • 1 el mirin (Japanse zoete rijstwijn, o.a. toko)
  • 1 tl geraspte wasabi (o.a. toko)
  • 10 g boter (optioneel)
  • een paar sprietjes bieslook, fijngesneden
  • 0,25 citroen

Bereiding:

Als je een levende krab hebt gekocht: maak hem dan snel dood: til de driehoekige flap aan de buikzijde op en steek een metalen spies of een dun mes diep in het duidelijk zichtbare kuiltje eronder. Hierdoor maak je de centrale zenuwknopen van de krab stuk, waarna hij binnen enkele seconden dood is. Als je een bevroren krab hebt gekocht, dan is hij al dood en kun je deze stap uiteraard overslaan. Breng een grote pan water aan de kook en laat de krab erin zakken. Laat 15 minuten koken, haal de krab uit het water en laat afkoelen.

Trek de poten van het lijf. Splijt de poten en scharen open en haal het vlees er in stevige stukken uit. Pluk met een eetstokje of een kleine spies het witte vlees uit de onderkant van het pantser waaraan de poten vastzaten.

Trek het buikschild van de krab eraf, verwijder de veerachtige kieuwen en gooi deze weg. Schep het bruine krabvlees eruit en hak de grote, stevige stukken grof. meng dit bruine krabvlees goed met het witte krabvlees dat je uit de onderkant van het pantser hebt gehaald, de shōyu, miso, sake, mirin en wasabi. Spoel het pantser af, dep droog en schep op een bakplaat en zet onder een hete grill tot het krabvleesmengsel borrelt en bruin is. Leg het krabvlees uit de poten en scharen en eventueel de boter erop en zet nog 1 minuut onder de grill, zodat het krabvlees warm wordt en de boter kan smelten. Bestrooi met de bieslook en serveer met het partje citroen ernaast.

Bekijk het inkijkexemplaar bij...

Categorieën: hoofdgerecht

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Getest: Gegrilde zalm en groenten met miso en gesmolten boter →

Een comfortfoodklassieker uit Hokkaido

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Recept: Boters met een smaakje →

Een aantal van de favoriete boters van de auteur van Hokkaido

Recept: Meloengeleipudding →

Zoetigheid uit het Noorden van Japan

Alle blogs in de rubriek Recept [96]

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

13-08-2025 Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

21-06-2025 Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

02-06-2025 Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Lijstjes [1] →

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.