17-05-2025 08:00 naar notities Rubriek: Recept
Voor 2 personen of voor 4 als onderdeel van een grotere maaltijd

Ingrediënten:
- 1 hele krab, ca. 1 kg. vers of bevroren
- 1 el shōyu (Japanse sojasaus, o.a. toko)
- 1 el witte miso
- 1 el sake
- 1 el mirin (Japanse zoete rijstwijn, o.a. toko)
- 1 tl geraspte wasabi (o.a. toko)
- 10 g boter (optioneel)
- een paar sprietjes bieslook, fijngesneden
- 0,25 citroen
Bereiding:
Als je een levende krab hebt gekocht: maak hem dan snel dood: til de driehoekige flap aan de buikzijde op en steek een metalen spies of een dun mes diep in het duidelijk zichtbare kuiltje eronder. Hierdoor maak je de centrale zenuwknopen van de krab stuk, waarna hij binnen enkele seconden dood is. Als je een bevroren krab hebt gekocht, dan is hij al dood en kun je deze stap uiteraard overslaan. Breng een grote pan water aan de kook en laat de krab erin zakken. Laat 15 minuten koken, haal de krab uit het water en laat afkoelen.
Trek de poten van het lijf. Splijt de poten en scharen open en haal het vlees er in stevige stukken uit. Pluk met een eetstokje of een kleine spies het witte vlees uit de onderkant van het pantser waaraan de poten vastzaten.
Trek het buikschild van de krab eraf, verwijder de veerachtige kieuwen en gooi deze weg. Schep het bruine krabvlees eruit en hak de grote, stevige stukken grof. meng dit bruine krabvlees goed met het witte krabvlees dat je uit de onderkant van het pantser hebt gehaald, de shōyu, miso, sake, mirin en wasabi. Spoel het pantser af, dep droog en schep op een bakplaat en zet onder een hete grill tot het krabvleesmengsel borrelt en bruin is. Leg het krabvlees uit de poten en scharen en eventueel de boter erop en zet nog 1 minuut onder de grill, zodat het krabvlees warm wordt en de boter kan smelten. Bestrooi met de bieslook en serveer met het partje citroen ernaast.
Bekijk het inkijkexemplaar bij...
Categorieën: hoofdgerecht