18-05-2025 08:00 naar notities Rubriek: Recept
Voor 3 maal ong. 100 gram
Sojasausboter
Ingrediënten:
- 2 el shōyu (Japanse sojasaus, o.a. toko)
- 75 gram boter, op kamertemperatuur
Bereidingswijze:
Klop de shōyu beetje bij beetje door de zachte boter, tot de sojasaus volledig is opgenomen.
Toepassingen:
Laat smelten op maïs, coquilles, aardappels, biefstuk, kool of noedels. Hij kan eigenlijk overal bij.
Miso-knoflookboter
Ingrediënten:
- 50 gram miso
- 50 gram boter, op kamertemperatuur
- 1 teentje knoflook, geraspt (optioneel)
Bereidingswijze:
Prak de miso met de boter (en eventueel de knoflook) glad.
Toepassingen:
Verrukkelijk op gegrilde zeevruchten, met name coquilles, garnalen of witvis; ook lekker met lamsvlees, maïs, asperges of rijst.
Lavendelboter
Ingrediënten:
- 100 gram gezouten boter
- 1 el lavendelknoppen (o.a. online)
- lavendelkleurige voedingskleurstof op oliebasis, zoveel als nodig (optioneel)
Bereidingswijze:
Voeg de helft van de boter met de lavendelknoppen toe aan een pan op laag vuur. Laat de boter smelten en laat de smaak van de lavendel 10 minuten in de boter trekken; doe dit op laag vuur zodat de boter niet bruin wordt. Schenk de gesmolten boter door een zeef en meng met de rest van de boter. Roer er eventueel voldoende voedingskleurstof door om de boter lichtpaars te maken. Laat opstijven in de koelkast.
Toepassingen:
Laat smelten op aardappels met veel zeezout of sprenkel over geroosterd lamsvlees of kip. Ook heerlijk op geroosterd brood met honing.
Bekijk het inkijkexemplaar bij...
Categorieën: bijgerecht