27-05-2024 08:00 Rubriek: Review
Een aantal weken geleden kochten wij een kamado barbecue en tot nu toe zijn we er erg tevreden over. Het is een loodzwaar monster, maar hij staat prachtig in onze tuin en hij fungeert als een ware buitenkeuken.
Het Complete Kamado Barbecueboek van Oliver Sievers helpt ons om onze kamado te leren kennen. Het boek begint namelijk met maar liefst 60 pagina's informatie over keramisch koken op de kamado.
Het loopt uiteen van hoe kies je een kamado die bij je past en welke accessoires heb je nodig tot de geschiedenis van de kamado en de exacte werking ervan. Hoe steek je 'm aan? Hoe regel je de temperatuur? Welke verschillende onderdelen zijn er en hoe ga je ermee om? Alles komt aan bod.
De recepten
En dan de recepten. Alle recepten zijn voorzien van aan afbeelding zoals je hiernaast ziet. Daarmee geeft de schrijver aan hoe je je kamado precies op moet bouwen voor dit specifieke recept en dat is super handig.
Je vindt in het boek een hele gevarieerde voorraad recepten. Het receptendeel begint met een aantal vegetarische recepten waarvan ik in ieder geval het abrikozen pannetje nog eens wil maken.
Het volgende hoofdstuk gaat over varkensvlees. Als ik onze kamado wat beter heb leren kennen ga ik me absoluut nog eens wagen aan de Pork Belly Burnt Ends. Verder is er een hoofdstuk over rund- en kalfsvlees en een hoofdstuk over gevogelte (de chickenwings staan op mijn to cook lijstje!). Het laatste hoofdstuk gaat over allerlei ander lekkers zoals vis, lam en pizza. En ook nog wat recepten voor rubs, dips en sauzen.
Conclusie
Voor de beginnende kamado barbecuer is dit een heel informatief boek. Je leert goed omgaan met je buitenvriend. Sommige recepten zijn ook goed geschikt voor de beginner, maar andere recepten zijn voor mij nog wat te hoog gegrepen. Topboek dus, want je blijft er wat aan hebben.