Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Budget Vegan

Saskia Sidey

Verschijning: 10-09-2024

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Budget Vegan

Uit: Budget Vegan

26-09-2024 07:00 Rubriek: Review

Budget Vegan coverVooropgesteld: ik ben niet de doelgroep van dit boek. Ik eet af en toe vegan, af en toe vegetarisch en af en toe vlees en/of vis. Ook leeft bij mij gelukkig niet de financiele noodzaak om erg op te moeten letten op wat ik aan eten uitgeef. 

Misschien ben ik juist daarom wel de aangewezen persoon om het boek uit te proberen en onder de loep te nemen.

Allereerst vraag ik me altijd af of mensen die weinig te besteden hebben een dergelijk kookboek zouden kopen. Zoek je dan niet gewoon online naar (gratis) recepten? En ik heb daarnaast ook het vooroordeel (ja, ik geef het ruiterlijk toe) dat er niet zo heel veel mensen zijn die weinig te besteden hebben vegan zijn/eten. Ik kan er natuurlijk volledig naastzitten en ik hoor het graag als dit het geval is. 

Slimme tips

De inleiding bevat een aantal slimme tips, zoals: gebruik je vriezer. Ga op de koopjes af en wat je niet meteen gebruikt vries je in. Een tweede tip: shop slim. Koop bijvoorbeeld seizoensproducten en geen producten die van ver gehaald worden. Zoek ik supermarkten naar de 'buitenbeentjes' en ga eens kijken bij een Turkse of Marokkaanse supermarkt, waar groenten vaak goedkoper zijn. Nog een tip: plannen, plannen, plannen en houd je er vervolgens ook aan (iets waar ik heel erg slecht in ben).

De recepten

Het eerste hoofdstuk met recepten bevat Ontbijt en Brunch recepten. In dit hoofdstuk vind je bijvoorbeeld een recept voor een net-echt-zuurdesembrood, havermoutpap en een smoothiebowl.

Vervolgens wordt er veel aandacht besteed aan meal preppen. In dit hoofdstuk vind je bijvoorbeeld een vegan spaghetti Bolognese, een budgetvriendelijke dahl en de groentepilav en DIY-gebakken bonen die ik uittestte. 

Vervolgens een hoofdstuk met gerechten die in 20 minuten klaar zijn. Ik heb de meeste recepten gelezen en ondanks dat ik het niet heb uitgeprobeerd denk ik dat je het in 20 minuten niet redt. Misschien 20 minuten nadat je alles hebt gesneden en klaargezet, dat zou kunnen. 

Vervolgens een hoofdstuk met recepten die iets bijzonderder zijn en dus ook wat meer tijd kosten. Hier staan bijvoorbeeld een paar pizza's tussen en ook pasta's, taco's en hartige taarten. 

Tot slot een hoofdstuk met zoetigheden, die er heerlijk uitzien.

Voor wie is dit boek?

Ik vind het wat lastig vast te stellen. Natuurlijk voor vegans en natuurlijk voor vegans die bewust met hun geld omgaan. Maar echt budget vind ik dit boek niet. Ik heb verschillende mensen gevraagd hoeveel een avondmaaltijd mag kosten als het een budgetmaaltijd moet zijn. De meeste mensen geven dan een antwoord van rond de vijf euro per persoon. Ik denk dat je bij veel van de recepten uit dit boek meer kwijt bent. En zoals eerder gezegd vraag ik me af of de mensen die echt weinig te besteden hebben een kookboek als dit zouden kopen. 

Misschien is de doelgroep dus meer vegans in het algemeen. Niet zozeer voor mensen die leven met een strikt budget, maar mensen die het belangrijk vinden goed op te letten wat ze uitgeven. 

Conclusie

Budget Vegan is niet voor mij geschreven, maar het is een mooi verzorgde productie met prachtige foto's en duidelijke, goed maakbare recepten. Ben je (deeltijd) vegan? Dan vind je in dit boek hele lekkere inspiratie voor iedere dag. 

 

 

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Getest: DIY-gebakken bonen →

Wie is er niet zijn studententijd mee doorgekomen ... witte bonen in tomatensaus, maar dan lekker.

Getest: Groentepilav →

Een heerlijke en eenvoudig pilav die zich ook goed leent voor variatie en restverwerking.

Alle blogs in de rubriek Review [50]

Recensie: Too Easy →

19-12-2024 Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

11-12-2024 Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

05-12-2024 Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Recept [58] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Recept: Tiramisu met limoncello →

Tiramisu met limoncello is een frisse variant van het klassieke dessert. Het resultaat is een romig, verfrissend en licht zuur dessert met een kleine limoncellokick.

Lijstjes [1] →

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.