26-09-2024 07:00 Rubriek: Review
Vooropgesteld: ik ben niet de doelgroep van dit boek. Ik eet af en toe vegan, af en toe vegetarisch en af en toe vlees en/of vis. Ook leeft bij mij gelukkig niet de financiele noodzaak om erg op te moeten letten op wat ik aan eten uitgeef.
Misschien ben ik juist daarom wel de aangewezen persoon om het boek uit te proberen en onder de loep te nemen.
Allereerst vraag ik me altijd af of mensen die weinig te besteden hebben een dergelijk kookboek zouden kopen. Zoek je dan niet gewoon online naar (gratis) recepten? En ik heb daarnaast ook het vooroordeel (ja, ik geef het ruiterlijk toe) dat er niet zo heel veel mensen zijn die weinig te besteden hebben vegan zijn/eten. Ik kan er natuurlijk volledig naastzitten en ik hoor het graag als dit het geval is.
Slimme tips
De inleiding bevat een aantal slimme tips, zoals: gebruik je vriezer. Ga op de koopjes af en wat je niet meteen gebruikt vries je in. Een tweede tip: shop slim. Koop bijvoorbeeld seizoensproducten en geen producten die van ver gehaald worden. Zoek ik supermarkten naar de 'buitenbeentjes' en ga eens kijken bij een Turkse of Marokkaanse supermarkt, waar groenten vaak goedkoper zijn. Nog een tip: plannen, plannen, plannen en houd je er vervolgens ook aan (iets waar ik heel erg slecht in ben).
De recepten
Het eerste hoofdstuk met recepten bevat Ontbijt en Brunch recepten. In dit hoofdstuk vind je bijvoorbeeld een recept voor een net-echt-zuurdesembrood, havermoutpap en een smoothiebowl.
Vervolgens wordt er veel aandacht besteed aan meal preppen. In dit hoofdstuk vind je bijvoorbeeld een vegan spaghetti Bolognese, een budgetvriendelijke dahl en de groentepilav en DIY-gebakken bonen die ik uittestte.
Vervolgens een hoofdstuk met gerechten die in 20 minuten klaar zijn. Ik heb de meeste recepten gelezen en ondanks dat ik het niet heb uitgeprobeerd denk ik dat je het in 20 minuten niet redt. Misschien 20 minuten nadat je alles hebt gesneden en klaargezet, dat zou kunnen.
Vervolgens een hoofdstuk met recepten die iets bijzonderder zijn en dus ook wat meer tijd kosten. Hier staan bijvoorbeeld een paar pizza's tussen en ook pasta's, taco's en hartige taarten.
Tot slot een hoofdstuk met zoetigheden, die er heerlijk uitzien.
Voor wie is dit boek?
Ik vind het wat lastig vast te stellen. Natuurlijk voor vegans en natuurlijk voor vegans die bewust met hun geld omgaan. Maar echt budget vind ik dit boek niet. Ik heb verschillende mensen gevraagd hoeveel een avondmaaltijd mag kosten als het een budgetmaaltijd moet zijn. De meeste mensen geven dan een antwoord van rond de vijf euro per persoon. Ik denk dat je bij veel van de recepten uit dit boek meer kwijt bent. En zoals eerder gezegd vraag ik me af of de mensen die echt weinig te besteden hebben een kookboek als dit zouden kopen.
Misschien is de doelgroep dus meer vegans in het algemeen. Niet zozeer voor mensen die leven met een strikt budget, maar mensen die het belangrijk vinden goed op te letten wat ze uitgeven.
Conclusie
Budget Vegan is niet voor mij geschreven, maar het is een mooi verzorgde productie met prachtige foto's en duidelijke, goed maakbare recepten. Ben je (deeltijd) vegan? Dan vind je in dit boek hele lekkere inspiratie voor iedere dag.