22-04-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept
Het koken van witte asperges schrikt veel mensen af omdat het zo'n gedoe lijkt. Ze moeten heel blijven, dus je hebt er een flinke pan voor nodig. Niet iedereen heeft een geschikte pan in huis. En om er nou eentje aan te schaffen voor die paar keer per jaar dat je asperges kookt ...
Het kan veel makkelijker.
Reken ongeveer een halve kilo asperges per persoon. Verder heb je aluminiumfolie, boter, wat zout en eventueel wat kruiden nodig.
Onder het schillen van asperges kom je niet uit helaas. Dat moet nou eenmaal. Neem een scherpe dunschiller en haal het mesje langs de asperge terwijl je 'm rustig ronddraait. Appeltje eitje.
De onderste twee centimeter (het houtige deel) snijd je eraf. Bewaar alle schillen en uiteindjes nog wel even!
Verwarm je oven voor op 220˚C.
Pak nu een rol aluminiumfolie en scheur zoveel velletjes af als er personen mee-eten. Heb je van dat hele dunne folie, neem dan twee vellen per pakketje. De velletjes moeten groot genoeg zijn om de asperges in 'in te pakken'. Leg op ieder velletje een portie geschilde asperges (waarschijnlijk zijn dit er een stuk of 6 tot 8). Strooi er wat zout over en eventueel een klein beetje verse kruiden (ik vind tijm altijd erg lekker erbij).
Snijd van een blok roomboter wat stukjes boter af ter grootte van ongeveer een vingertopje en leg er een stuk of 4 per pakketje op de asperges. Vouw de pakketjes nu zorgvuldig dicht. De boter mag er niet uit kunnen lopen.
Leg de pakketjes 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal ze er na 20 minuten uit en laat even nagaren (wat zoveel wil zeggen als: laat de pakketjes even liggen voordat je ze openmaakt). Maak de pakketjes vervolgens voorzichtig open (pas op de hete boter!) en verdeel de asperges over de borden.
Je hebt nu meteen een botersaus. Schenk een beetje boter over de asperges en serveer ze meteen. Lekker met een gekookt eitje, wat plakjes ham en deze fondant-aardappelen.
Optioneel:
Doe alle schillen en uiteinden van de asperges in een pan en giet er water bij. Breng aan de kook en laat even pruttelen. Zet het vuur uit en laat helemaal afkoelen. Giet het koude vocht door een zeef, gooi de schillen weg en nu heb je een heerlijke zelfgemaakt aspergebouillon. Ik vries het altijd in voor later gebruik.
Categorieën: hoofdgerecht, bijgerecht, vegetarisch, warm