Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Recept: Asperges - de makkelijkste manier van koken

22-04-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Het koken van witte asperges schrikt veel mensen af omdat het zo'n gedoe lijkt. Ze moeten heel blijven, dus je hebt er een flinke pan voor nodig. Niet iedereen heeft een geschikte pan in huis. En om er nou eentje aan te schaffen voor die paar keer per jaar dat je asperges kookt ... 

Het kan veel makkelijker.

Reken ongeveer een halve kilo asperges per persoon. Verder heb je aluminiumfolie, boter, wat zout en eventueel wat kruiden nodig.  

Onder het schillen van asperges kom je niet uit helaas. Dat moet nou eenmaal. Neem een scherpe dunschiller en haal het mesje langs de asperge terwijl je 'm rustig ronddraait. Appeltje eitje. 

Asperges schillen

De onderste twee centimeter (het houtige deel) snijd je eraf. Bewaar alle schillen en uiteindjes nog wel even! 

Verwarm je oven voor op 220˚C.

Pak nu een rol aluminiumfolie en scheur zoveel velletjes af als er personen mee-eten. Heb je van dat hele dunne folie, neem dan twee vellen per pakketje. De velletjes moeten groot genoeg zijn om de asperges in 'in te pakken'. Leg op ieder velletje een portie geschilde asperges (waarschijnlijk zijn dit er een stuk of 6 tot 8). Strooi er wat zout over en eventueel een klein beetje verse kruiden (ik vind tijm altijd erg lekker erbij). 

Snijd van een blok roomboter wat stukjes boter af ter grootte van ongeveer een vingertopje en leg er een stuk of 4 per pakketje op de asperges. Vouw de pakketjes nu zorgvuldig dicht. De boter mag er niet uit kunnen lopen. 

asperges bereiden in de oven

Leg de pakketjes 20 minuten in de voorverwarmde oven. Haal ze er na 20 minuten uit en laat even nagaren (wat zoveel wil zeggen als: laat de pakketjes even liggen voordat je ze openmaakt). Maak de pakketjes vervolgens voorzichtig open (pas op de hete boter!) en verdeel de asperges over de borden. 

Je hebt nu meteen een botersaus. Schenk een beetje boter over de asperges en serveer ze meteen. Lekker met een gekookt eitje, wat plakjes ham en deze fondant-aardappelen.

Witte asperges fondant aardappelen

Optioneel:

Doe alle schillen en uiteinden van de asperges in een pan en giet er water bij. Breng aan de kook en laat even pruttelen. Zet het vuur uit en laat helemaal afkoelen. Giet het koude vocht door een zeef, gooi de schillen weg en nu heb je een heerlijke zelfgemaakt aspergebouillon. Ik vries het altijd in voor later gebruik. 

Categorieën: hoofdgerecht, bijgerecht, vegetarisch, warm

Review [50] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Too Easy →

Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Recept [58] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Recept: Tiramisu met limoncello →

Tiramisu met limoncello is een frisse variant van het klassieke dessert. Het resultaat is een romig, verfrissend en licht zuur dessert met een kleine limoncellokick.

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Lijstjes [1] →