26-05-2024 08:00 naar notities Rubriek: Getest
De doorslaggevende reden voor het aanschaffen van een kamado, was toch wel het feit dat je er steenovenpizza's op kunt maken. Dat moest dus snel getest worden.
Goed pizzadeeg heeft tijd nodig. Het moet rustig rijzen en rusten. Als je niet zo'n planner bent (zoals wij) is dat wel eens lastig.
In Het Complete Kamado Barbecueboek zit een recept voor supesnel pizzadeeg en ik was wel benieuwd of dat lekker is en of het zich goed laat verwerken.
Terwijl mijn wederhelft zich verdiepte in het hoe en wat van de pizzasteen in de kamaodo maakte ik het pizzadeeg. De gist activeer je in een kwartiertje in warm water en suiker. Daarna gaat de bloem erbij en kneed je het tot een soepel elastisch deeg. Afgedekt in een kom op een warme plek rijst het vervolgens in no time en kun je het al verwerken. Het deeg is goed elastisch en plakt niet of nauwelijks.
Je proeft wel verschil met pizzadeeg dat meer tijd heeft gehad, maar het is een prima alternatief.
Voor de saus gebruikten we de 'pizzasaus zonder koken' uit het boek. Daar waren we iets minder van onder de indruk. De saus bleef wat waterig en de smaak was wat dunnetjes. Maar hé ... als je snel wilt is het een prima oplossing.
We belegden de pizza's met de saus, basilicum en plakken mozzarella. Verder voor de liefhebbers salami of tonijn.
De steen was intussen loeiheet en de bodem schroeide perfect dicht. We moeten nog wel even werken aan de tijd/temperatuur verhouding, want de bodem ging hard (zoals in een steenoven natuurlijk ook moet) maar de bovenkant was nog wat bleekjes. Wel heel erg lekker!
Categorieën: hoofdgerecht