Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Oogsten en bewaren

Rian Nix e.a.

Verschijning: 30-08-2024

52

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Oogsten en Bewaren

Uit: Oogsten en bewaren

13-09-2024 08:00 Rubriek: Review

Oogsten en bewarenEen probleem waar iedere grote en kleine moestuinder onherroepelijk tegenaan loopt: wat doe je met die overvloedige oogst? Alles is zo'n beetje tegelijk rijp om te oogsten je wilt natuurlijk niet een groot deel moeten weggooien of weggeven.

Dé manier om het hele jaar door van je oogst te kunnen genieten is je verse producten verwerken tot houdbare producten. En laat dat nou ook nog heel leuk zijn om te doen!

Rian Nix veegde de in de loop der jaren door haar verzamelde recepten, smaakcombinaties en bereidingswijzen bij elkaar en stelde uit al die ideeën dit ontzettend leuke boek samen.

Het boek

Het boek bevat zowel foto's (van Alexander van Berge) als vrolijke, kleurrijke illustraties (van Studio Boot) die echt recht doen aan het soort boek dat dit is. Ik heb er met veel plezier doorheen gebladerd. Je kunt het zo gek niet uit je moestuin toveren, of Nix heeft er een verwerkingsrecept voor bedacht. 

De opbrengst uit mijn zeer bescheiden moestuin is afgelopen zomer helaas grotendeels opgegeten door de slakken, dus ik heb nog niet heel veel uit kunnen proberen, maar voor volgende zomer leg ik dit boek alvast klaar. 

Van mijn peterselieoverschot maak ik dan peterseliepesto (p. 103), van mijn tijmoverschot maak ik tijmsiroop (p. 77), de knoflook, bloemkool en aubergine ga ik fermenteren en met de munt maak ik opnieuw een paar flessen van die heerlijke muntsiroop.

Conclusie

Vind je het leuk om zelf (op kleine of grotere schaal) groentes en fruit te kweken, dan is dit een ontzettend leuk en toegankelijk boek om je te helpen je oogst te verwerken. 

Oogsten en Bewaren is verschenen bij Uitgeverij Snor
Prijs: 20 euro

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Getest: muntsiroop →

Wat kun je doen met de wildgroei aan munt uit de tuin.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Getest [145] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Kletskoppen →

Een hard, dun en knapperig koekje. Erg lekker bij een kopje stevige koffie of een warme kopje thee.

Getest: Fries Suikerbrood →

Zoet brood eten we niet veel in Nederland. Fries suikerbrood moet je absoluut wel een keer proberen. Zelfgemaakt uiteraard het allerlekkerst.

Getest: Geroosterde rode kool met edamame-wasabipuree →

Een hele bijzondere smaakcombinatie en de rode kool is echt top op deze manier.

Recept [42] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Monchoutaart met aardbeien →

De zoete en frisse smaak van de aardbeien vormt de perfecte aanvulling op de romige laag eronder.

Recept: Speculaasbrokken →

Heerlijke speculaasbrokken van Oma Anneke

Recept: Rocky Road →

Chocola met knapperige vulling van dubbel geroosterde kikkererwten.

Lijstjes [1] →

Review [43] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Oma's Bakboek →

Waan je aan oma's koffietafel met chocoladesoezen, appelbeignets en kletskoppen.

Recensie: Heilig Boontje →

Peulvruchten zijn zeer gezond en in dit boek vind je veel originele recepten om ze te bereiden.

Recensie: Het Vega Slowcooker Boek →

Dé grote vraag na het verschijnen van Het Slowcookerboek: kan slowcooken ook vegetarisch? Ja dus!