13-09-2024 08:00 Rubriek: Review
Een probleem waar iedere grote en kleine moestuinder onherroepelijk tegenaan loopt: wat doe je met die overvloedige oogst? Alles is zo'n beetje tegelijk rijp om te oogsten je wilt natuurlijk niet een groot deel moeten weggooien of weggeven.
Dé manier om het hele jaar door van je oogst te kunnen genieten is je verse producten verwerken tot houdbare producten. En laat dat nou ook nog heel leuk zijn om te doen!
Rian Nix veegde de in de loop der jaren door haar verzamelde recepten, smaakcombinaties en bereidingswijzen bij elkaar en stelde uit al die ideeën dit ontzettend leuke boek samen.
Het boek
Het boek bevat zowel foto's (van Alexander van Berge) als vrolijke, kleurrijke illustraties (van Studio Boot) die echt recht doen aan het soort boek dat dit is. Ik heb er met veel plezier doorheen gebladerd. Je kunt het zo gek niet uit je moestuin toveren, of Nix heeft er een verwerkingsrecept voor bedacht.
De opbrengst uit mijn zeer bescheiden moestuin is afgelopen zomer helaas grotendeels opgegeten door de slakken, dus ik heb nog niet heel veel uit kunnen proberen, maar voor volgende zomer leg ik dit boek alvast klaar.
Van mijn peterselieoverschot maak ik dan peterseliepesto (p. 103), van mijn tijmoverschot maak ik tijmsiroop (p. 77), de knoflook, bloemkool en aubergine ga ik fermenteren en met de munt maak ik opnieuw een paar flessen van die heerlijke muntsiroop.
Conclusie
Vind je het leuk om zelf (op kleine of grotere schaal) groentes en fruit te kweken, dan is dit een ontzettend leuk en toegankelijk boek om je te helpen je oogst te verwerken.
Oogsten en Bewaren is verschenen bij Uitgeverij Snor
Prijs: 20 euro