Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Oogsten en bewaren

Rian Nix e.a.

Verschijning: 30-08-2024

52

Eenvoudig te bestellen bij:

Getest: muntsiroop

Uit: Oogsten en bewaren

12-09-2024 07:00 naar notities Rubriek: Getest

MuntIk heb heel wat mensen in mijn omgeving die kleinschalig aan het moestuinieren zijn. Een tomatenplantje, wat kruiden, een komkommerplant, een paprikaplant, courgettes ... Ik heb me er zelf ook aan gewaagd. 

Het eerste jaar lukte dat bijzonder goed en zat ik op een gegeven moment met het probleem dat alles tegelijk geoogst moest worden. Binnen één à twee weken moet dat dan ook gegeten worden. De tomaten deden het 't eerste jaar niet zo goed.

Afgelopen zomer is bijna alles opgegeten door de slakken. Ik heb er meer mensen over gehoord. Een ware plaag. De enige planten die het goed hebben doorstaan zijn een cherrytomatenplant, de komkommerplant en een wildgroei aan munt.

Het nadeel van moestuinieren is (hoe bescheiden je het ook aanpakt) dat je in korte tijd met een flinke oogst zit, die nogal bederfelijk is. 

Dan loop je dus retetrots met je 10 geoogste komkommers rond, maar die moeten ook op binnen één à twee weken. 

Voor een deel van mijn muntoverschot vond ik een oplossing in Oogsten en Bewaren, namelijk muntsiroop. 

Muntsiroop is heel makkelijk te maken en op die manier kun je lang genieten van je oogst. Het bijzondere aan dit recept is dat je er bruine suiker in gebruikt. Dat geeft een hele mooie diepbruine, bijna zwarte kleur aan je siroop en het geeft je bubbelwater een prachtige amber/gouden kleur. De karamellige smaak van de bruine suiker voegt echt iets toe. Toprecept!

Muntsiroop

Categorieën: zonder alcohol, drankje

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Oogsten en Bewaren →

Er wordt best veel 'gemoestuind' in Nederland. Maar wat doe je vervolgens met die overvloed aan komkommers, tomaten en kuiden?

Review [50] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Too Easy →

Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Recept [58] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Recept: Tiramisu met limoncello →

Tiramisu met limoncello is een frisse variant van het klassieke dessert. Het resultaat is een romig, verfrissend en licht zuur dessert met een kleine limoncellokick.

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Lijstjes [1] →