Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Lekker Hollands

Rudolph van Veen

Verschijning: 05-11-2024

VBK Media

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Witlofschotel met gevulde eitjes

Uit: Lekker Hollands
Een cadeautje van: VBK Media

02-12-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 4 personen

Witlofschotel

Ingrediënten:

  • 8 stronken witlof
  • 16 plakken dungesneden gekookte ham
  • 25 g boter
  • 250 g jonge Goudse kaas, geraspt
  • 8 eieren
  • aromat
  • 2 el mayonaise
  • paprikapoeder
  • enkele takjes verse kervel of bladpeterselie

Verder nodig: 

  • Spuitzak met kartelmondje (maar het kan ook zonder)

Bereidingswijze:

  1. Kook de witlof in ruim water in 20 minuten gaar. Laat ze in een zeef goed uitlekken. Snijd een stukje van de onderkant af en snijd de stronken in de lengte doormidden.
  2. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Rol elke strok witlof in een plakje ham en leg hem in een met boter ingevette ovenschaal. Leg de witlofrolletjes strak naast elkaar. Strooi geraspte jonge Goudse kaas over de witlofrolletjes en leg er hier en daar een klontje boter op.
  3. Zet de schaal 20 minuten in de oven, zodat de witlof flink heet wordt en de kaas lekker gesmolten is. 
  4. Maak de gevulde eitjes. Kook de eieren 8 minuten, laat ze schrikken in koud water en pel ze voorzichtig. Spoel de gepelde eieren nog even in koud water, snijd ze in de lengte doormidden en wip voorzichtig de dooiers eruit.  Spoel de eiwitten weer even schoon met koud water en laat ze op hun kop uitlekken op keukenpapier.
  5. Leg de dooiers in een bolzeef en zet deze boven een passende kom. Wrijf met een juslepel de eidooiers door de zeef zodat ze mooi fijn zijn. Schraap de onderkant van de zeef goed schoon. Breng de dooiers op smaak met een beetje aromat en voeg hieraan de mayonaise toe. Roer alles met een lepel door elkaar zodat je een gladde smeuïge eiercrème krijgt.
  6. Zet de eiwitten op een schaal met de opening naar boven en vul deze met de eidooiercrème. Je kunt hiervoor een spuitzak met kartelmondje gebruiken, maar het kan ook gewoon met een theelepeltje. Garneer de gevulde eitjes met een vleugje paprikapoeder en een takje verse kervel of bladpeterselie.

Uit: Lekker Hollands van Rudolph van Veen
Uitgever: Kosmos
Prijs: 27,99 euro

Categorieën: hoofdgerecht, warm

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Recept: Tomatensoep met balletjes →

Voor de uiteindelijke smaak van de soep maakt het heel veel uit welke tomaten je kiest. Voorroosteren van de tomaten geeft extra smaak!

Recept: Sukadelapjes - draadjesvlees van oma →

Oma's draadjesvlees is een Hollands fenomeen. Sukade moet lang sudderen en het hele huis ruikt vervolgens naar vroeger.

Getest: Vanillevla →

Eén van de meest gegeten toetjes in Nederland: vanillevla! Maak het eens zelf, want dat is dubbellekker!

Getest: Stamppot rucola met gesmolten kaas →

Oerhollandse stammpot, maar niet met boerenkool of andijvie maar met rucola en dat maakt 'm lekker pittig.

Getest: Kippensoep →

Oerhollandse kippensoep naar recept van Rudolph van Veen.

Review [49] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Winter →

Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Recensie: Makkelijke Kerst →

Sneller je favoriete feestgerechten op tafel: Makkelijke Kerst

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Lijstjes [1] →

Getest [157] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.

Getest: Risotto met gerookte schelvis en prei →

Een totaal nieuwe twist aan risotto. Verrassend lekker!

Getest: Gratin van ham en gerookte schelvis →

Warme winterkost: gratin met ham en gerookte schelvis.

Recept [55] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: In wodka gestoofde vijgen en pruimen met kardemomroom →

De vijgen en pruimen worden gestoofd in wodka, waardoor hun smaak intensiever wordt. De kardemomroom voegt een warme, romige toets toe, wat dit gerecht tot een verwarmend winterdessert maakt.

Recept: Omgekeerde pecan-perentaart met cranberry's →

Deze verwarmende taart heeft een rijke vulling van peren en pecannoten. Perfect voor koude winterdagen, met een geur die de gezelligheid van het seizoen oproept.

Recept: Uien-cidersoep met smeltende camembert →

Cider is een zeer ondergewaardeerd drankje. In dit recept is het verwerkt in Franse uiensoep!