Uit de keuken van Cookboogle

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Lekker Hollands

Rudolph van Veen

Verschijning: 05-11-2024

VBK Media

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Tomatensoep met balletjes

Uit: Lekker Hollands
Een cadeautje van: VBK Media

04-12-2024 08:00 naar notities Rubriek: Recept

Voor 4 porties

Tomatensoep met balletjes

Ingrediënten voor de soep:

  • 1 kg trostomaten
  • scheut olijfolie
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 cm gemberwortel, geschild
  • 1 el suiker
  • 1 klein blikje (70 g) tomatenpuree
  • 100 ml vers sinaasappelsap
  • 1 liter groentebouillon
  • 50 g gebroken rijst
  • zout en peper

Ingrediënten voor de balletjes

  • 1 zoete aardappel, (ca.300 g)
  • 1 teentje knoflook
  • 100 g cashewnoten
  • 100 g geraspte Goudse kaas
  • zout en peper
  • 2 el paneermeel
  • verse groene tuinkruiden, bijv. bladpeterselie, kervel of bieslook 

Ook nodig:

  • bakpapier
  • staafmixer

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Verwijder van alle trostomaten de kroontjes en kroonaanzet en snijd de trostomaten in vieren. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de tomaten over de met bakpapier beklede bakplaat, druppel er wat olijfolie over en rooster de tomaten 15 minuten in de oven.
  2. Pel en snipper de uien en knoflook. Bak de ui en knoflook in een scheutje olie in een soeppan even aan. Rasp de gember boven de pan en voeg de suiker en tomatenpuree toe. Laat dit even kort meebakken en blus af met sinaasappelsap en groentebouillon. 
  3. Breng de soep aan de kook. Voeg de geroosterde tomaten en rijst toe en laat 20 minuten zachtjes koken tot de rijst gaar is.
  4. Maak de balletjes. Schil de zoete aardappel en snijd hem in grove stukken. Plet het teentje knoflook en kook de zoete aardappel met het knoflookteentje in 15 minuten gaar. Laat de aardappel na het koken even uitdampen en stamp hem fijn.
  5. Hak de cashewnoten grof en meng deze samen met de geraspte Goudse kaas, zout en peper door de puree. Draai van deze massa kleine balletjes en rol ze lichtjes door het paneermeel.
  6. Pureer de soep met een staafmixer, breng op smaak met zout en peper en laat de balletjes even warm worden in de soep. Garneer de soep eventueel met verse groene tuinkruiden zoals bladpeterselie, kervel of bieslook.

Uit: Lekker Hollands
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Prijs: 27,99
Foto: Mitchell van Voorbergen

 

 

Categorieën: hoofdgerecht, voorgerecht, soep, warm

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Sukadelapjes - draadjesvlees van oma →

Oma's draadjesvlees is een Hollands fenomeen. Sukade moet lang sudderen en het hele huis ruikt vervolgens naar vroeger.

Recept: Witlofschotel met gevulde eitjes →

Een klassieker met een twist: witlof, ham en kaas geserveerd met gevulde eitjes

Getest: Vanillevla →

Eén van de meest gegeten toetjes in Nederland: vanillevla! Maak het eens zelf, want dat is dubbellekker!

Getest: Stamppot rucola met gesmolten kaas →

Oerhollandse stammpot, maar niet met boerenkool of andijvie maar met rucola en dat maakt 'm lekker pittig.

Getest: Kippensoep →

Oerhollandse kippensoep naar recept van Rudolph van Veen.

Getest [155] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Vanillevla →

Eén van de meest gegeten toetjes in Nederland: vanillevla! Maak het eens zelf, want dat is dubbellekker!

Getest: Stamppot rucola met gesmolten kaas →

Oerhollandse stammpot, maar niet met boerenkool of andijvie maar met rucola en dat maakt 'm lekker pittig.

Getest: Kippensoep →

Oerhollandse kippensoep naar recept van Rudolph van Veen.

Recept [52] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Sukadelapjes - draadjesvlees van oma →

Oma's draadjesvlees is een Hollands fenomeen. Sukade moet lang sudderen en het hele huis ruikt vervolgens naar vroeger.

Recept: Witlofschotel met gevulde eitjes →

Een klassieker met een twist: witlof, ham en kaas geserveerd met gevulde eitjes

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Lijstjes [1] →

Review [48] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Makkelijke Kerst →

Sneller je favoriete feestgerechten op tafel: Makkelijke Kerst

Recensie: Van de Plank →

'Van de Plank' speelt volop in op de 'Grazing Boards' trend: Hoe stel je precies een mooi en lekker Grazing Board samen?

Recensie: A Very Vegan Christmas →

Steeds meer mensen willen helemaal of deels plantaardig eten. De feestdagen zijn dan vaak een uitdaging. Dit boek lost dat op.