02-07-2024 07:20 naar notities Rubriek: Getest
Geplette aardappelen, je kent het vast! Aardappels gaar koken, op een ovenplaat leggen, kneuzen, besprenkelen met olijfolie, zout en peper en hup, de oven in en krokant bakken. Ik maak het regelmatig.
In 'De Syrische Keuken van Imad' kwam ik ook geplette aardappelen tegen, die worden geserveerd met een gekruide yoghurtsaus. Dat móest ik natuurlijk proberen.
Voor de yoghurtsaus maak je eerst chermoula. Een saus boordevol kruiden (koriander en peterselie), kappertjes en knoflook. Een bijzonder ingrediënt in deze saus is de ingelegde citroen, die je in een Midden-Oosterse supermarkt vaak wel kunt vinden in pot. Ook de beter gesorteerde AH's en Jumbo's hebben het soms wel. Je hebt voor deze saus 1 ingelegd citroen nodig, dus met de rest kun je verder gaan expertimenteren. Ze zijn namelijk erg lekker!
Je kunt het ook zelf maken. Op de website van Culy.nl vind je een omschrijving hoe je dat kunt doen: Ingelegde citroenen, wat zijn het en wat kun je ermee?
Je kunt ze gebruiken in salade, tajines en het is heerlijk als smaakmaker bij allerlei vissoorten.
De chermoula meng je vervolgens met dikke Griekse yoghurt en tahin. Op de website van Foodies Magazine lees je meer over tahin: Wat is tahin en wat kun je ermee?
De yoghurtsaus schep je vervolgens in een schaal en daarop leg je de geplette aardappelen. Beetje peterselie, lente-uitjes en wat sumak erover en je kun aan tafel. Ook over sumak vind je meer informatie op de website van Foodies Magazine: Wat is sumak en wat kun je ermee?
Het resultaat is echt waanzinnig lekker.
Categorieën: bijgerecht