Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

De Syrische keuken van Imad

Imad Alarnab

Verschijning: 13-06-2024

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: De Syrische Keuken van Imad

Uit: De Syrische keuken van Imad

10-07-2024 19:45 Rubriek: Review

Cover met citaat ImadDe Syrische keuken van Imad is een culinaire liefdesbrief van Imad Alarnab aan Damascus.

Imad leefde tot 2009 het leven van zovelen, met als grootste zorg waar de volgende vakantie doorgebracht ging worden en wat hij zijn dochter voor haar verjaardag zou geven. Tot op een dag alles veranderde.

In 2015 ontvluchtte Imad zijn thuisland en drie maanden later arriveerde hij in het Verenigd Koninkrijk. Een jaar later werd hij eindelijk herenigd met zijn gezin en konden ze beginnen aan nieuw leven in een veilig land. Als je dit boek koopt, lees dan ook vooral het verhaal van Imad en zijn gezin. 

In Damascus had Imad restaurants en ook in Londen is hij er weer eentje begonnen. Hij is tenslotte chef-kok. 

De Syrische manier

In Damascus mag je eten zoals je wilt, met mes en vork, met stokjes of opscheppen met brood. Eten vormt het middelpunt van alles en is een belangrijk onderwerp. Syrische families wonen bij voorkeur dicht bij elkaar en er worden veel maaltijden gedeeld. Staan er uitstapjes op de planning, dan wordt er van tevoren goed over nagedacht welke hapjes mee moeten. Er draait veel om eten dus.

De Syrische keuken

De Syrische keuken is niet een hele spicy keuken maar wel een keuken met heel veel smaaklagen door het gebruik van specerijen en specerijmixen. Daarin zitten vaak wel chilivlokken, maar de spice overheerst niet. Neem bijvoorbeeld de specerijmix Dukkah. Iedere familie heeft zijn eigen specifieke variant en in dit boek staat de dukkah die Imad graag gebruikt. Verdere smaakmakers die zijn opgenomen in het boek zijn Baharat, Kabsa-kruiden en Shish Taouk. Haal de ingrediënten bij het kruiden en specerijen kraampje op de markt en haal je vijzel uit de kelder tevoorschijn!

Verder veel basis recepten voor bijvoorbeeld gebakken uitjes, tahinsaus en gekonfijte knoflookolie.

HummusIn het hoofdstuk voorgerechten staat hét recept voor een goede basis hummus. Als je die onder de knie hebt kun je eindeloos variëren met ingredienten en smaken en met de toppings die in het boek staan. Ook de labneh ga ik absoluut nog eens maken.

Ook uit dit hoofdstuk maakte ik het bijgerecht Mtuma, geplette nieuwe aardappels in een chermoula-yoghurtsaus

In het hoofdstuk over de hoofdgerechten vind je onder andere heerlijke kabsa's (met garnalen, met kip en met groenten), een Syrische moussaka en deze heerlijke Heilbot in boter

Ook de zoetigheden ontbreken natuurlijk niet. Denk bijvoorbeeld aan opgerolde baklava, vogelnestjes van kataifideeg met pistachenoten en knafeh nableseh (die ik binnenkort nog ga maken).

Conclusie

We zijn natuurlijk in Nederland niet zo bekend met de Syrische keuken, maar lezen in en kokend uit dit boek kom ik tot de conclusie dat dit heel onterecht is. De Syrische keuken is een hele smaakvolle keuken met een rijk gebruik van specerijen.

De Syrische Keuken van Imad bevat niet alleen heerlijke recepten om de Syrische keuken te ontdekken, maar lees ook vooral de verhalen van Imad, over zijn gezin, over zijn vlucht, over zijn moeder, over Damascus. Het is niet alleen een heel fijn kookboek, maar ook een heel fijn leesboek.

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Getest: hummus →

Een echt goed recept voor een basis hummus, daar ben ik al tijden naar op zoek. Ik denk dat ik 'm gevonden heb!

Getest: Mtuma: geplette nieuwe aardappels →

Deze manier van aardappels bereiden is bekend, nieuw is die heerlijke chermoula-yoghurt die je erbij maakt.

Getest: Heilbot in boter →

Supersimpel en supersmaakvol traditioneel Syrisch zomergerecht: Heilbot in boter.

Alle blogs in de rubriek Review [42]

Recensie: Heilig Boontje →

27-10-2024 Peulvruchten zijn zeer gezond en in dit boek vind je veel originele recepten om ze te bereiden.

Recensie: Het Vega Slowcooker Boek →

21-10-2024 Dé grote vraag na het verschijnen van Het Slowcookerboek: kan slowcooken ook vegetarisch? Ja dus!

Recensie: Simply Jamie - Jamie Oliver →

16-10-2024 Een nieuwe Jamie is altijd goed nieuws. Eenvoud is wat mensen willen, Simply Jamie is wat ze krijgen.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Aangekondigd: augustus 2024 →

Interessante kookboektitels die in augustus 2024 verschijnen

Lijstjes [1] →

Getest [145] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Kletskoppen →

Een hard, dun en knapperig koekje. Erg lekker bij een kopje stevige koffie of een warme kopje thee.

Getest: Fries Suikerbrood →

Zoet brood eten we niet veel in Nederland. Fries suikerbrood moet je absoluut wel een keer proberen. Zelfgemaakt uiteraard het allerlekkerst.

Getest: Geroosterde rode kool met edamame-wasabipuree →

Een hele bijzondere smaakcombinatie en de rode kool is echt top op deze manier.

Recept [42] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Speculaasbrokken →

Heerlijke speculaasbrokken van Oma Anneke

Recept: Rocky Road →

Chocola met knapperige vulling van dubbel geroosterde kikkererwten.

Recept: Groene krieltjessalade met frisse dilledressing →

In deze maaltijdsalade speelt zijdezachte tofu een hoofdrol. De salade wordt hierdoor luchtig en niet te zwaar.