Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

De Syrische keuken van Imad

Imad Alarnab

Verschijning: 13-06-2024

Good Cook B.V.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: De Syrische Keuken van Imad

Uit: De Syrische keuken van Imad

10-07-2024 19:45 Rubriek: Review

Cover met citaat ImadDe Syrische keuken van Imad is een culinaire liefdesbrief van Imad Alarnab aan Damascus.

Imad leefde tot 2009 het leven van zovelen, met als grootste zorg waar de volgende vakantie doorgebracht ging worden en wat hij zijn dochter voor haar verjaardag zou geven. Tot op een dag alles veranderde.

In 2015 ontvluchtte Imad zijn thuisland en drie maanden later arriveerde hij in het Verenigd Koninkrijk. Een jaar later werd hij eindelijk herenigd met zijn gezin en konden ze beginnen aan nieuw leven in een veilig land. Als je dit boek koopt, lees dan ook vooral het verhaal van Imad en zijn gezin. 

In Damascus had Imad restaurants en ook in Londen is hij er weer eentje begonnen. Hij is tenslotte chef-kok. 

De Syrische manier

In Damascus mag je eten zoals je wilt, met mes en vork, met stokjes of opscheppen met brood. Eten vormt het middelpunt van alles en is een belangrijk onderwerp. Syrische families wonen bij voorkeur dicht bij elkaar en er worden veel maaltijden gedeeld. Staan er uitstapjes op de planning, dan wordt er van tevoren goed over nagedacht welke hapjes mee moeten. Er draait veel om eten dus.

De Syrische keuken

De Syrische keuken is niet een hele spicy keuken maar wel een keuken met heel veel smaaklagen door het gebruik van specerijen en specerijmixen. Daarin zitten vaak wel chilivlokken, maar de spice overheerst niet. Neem bijvoorbeeld de specerijmix Dukkah. Iedere familie heeft zijn eigen specifieke variant en in dit boek staat de dukkah die Imad graag gebruikt. Verdere smaakmakers die zijn opgenomen in het boek zijn Baharat, Kabsa-kruiden en Shish Taouk. Haal de ingrediënten bij het kruiden en specerijen kraampje op de markt en haal je vijzel uit de kelder tevoorschijn!

Verder veel basis recepten voor bijvoorbeeld gebakken uitjes, tahinsaus en gekonfijte knoflookolie.

HummusIn het hoofdstuk voorgerechten staat hét recept voor een goede basis hummus. Als je die onder de knie hebt kun je eindeloos variëren met ingredienten en smaken en met de toppings die in het boek staan. Ook de labneh ga ik absoluut nog eens maken.

Ook uit dit hoofdstuk maakte ik het bijgerecht Mtuma, geplette nieuwe aardappels in een chermoula-yoghurtsaus

In het hoofdstuk over de hoofdgerechten vind je onder andere heerlijke kabsa's (met garnalen, met kip en met groenten), een Syrische moussaka en deze heerlijke Heilbot in boter

Ook de zoetigheden ontbreken natuurlijk niet. Denk bijvoorbeeld aan opgerolde baklava, vogelnestjes van kataifideeg met pistachenoten en knafeh nableseh (die ik binnenkort nog ga maken).

Conclusie

We zijn natuurlijk in Nederland niet zo bekend met de Syrische keuken, maar lezen in en kokend uit dit boek kom ik tot de conclusie dat dit heel onterecht is. De Syrische keuken is een hele smaakvolle keuken met een rijk gebruik van specerijen.

De Syrische Keuken van Imad bevat niet alleen heerlijke recepten om de Syrische keuken te ontdekken, maar lees ook vooral de verhalen van Imad, over zijn gezin, over zijn vlucht, over zijn moeder, over Damascus. Het is niet alleen een heel fijn kookboek, maar ook een heel fijn leesboek.

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Getest: hummus →

Een echt goed recept voor een basis hummus, daar ben ik al tijden naar op zoek. Ik denk dat ik 'm gevonden heb!

Getest: Mtuma: geplette nieuwe aardappels →

Deze manier van aardappels bereiden is bekend, nieuw is die heerlijke chermoula-yoghurt die je erbij maakt.

Getest: Heilbot in boter →

Supersimpel en supersmaakvol traditioneel Syrisch zomergerecht: Heilbot in boter.

Alle blogs in de rubriek Review [50]

Recensie: Too Easy →

19-12-2024 Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

11-12-2024 Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

05-12-2024 Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Lijstjes [1] →

Recept [58] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Recept: Tiramisu met limoncello →

Tiramisu met limoncello is een frisse variant van het klassieke dessert. Het resultaat is een romig, verfrissend en licht zuur dessert met een kleine limoncellokick.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.