10-07-2024 19:45 Rubriek: Review
De Syrische keuken van Imad is een culinaire liefdesbrief van Imad Alarnab aan Damascus.
Imad leefde tot 2009 het leven van zovelen, met als grootste zorg waar de volgende vakantie doorgebracht ging worden en wat hij zijn dochter voor haar verjaardag zou geven. Tot op een dag alles veranderde.
In 2015 ontvluchtte Imad zijn thuisland en drie maanden later arriveerde hij in het Verenigd Koninkrijk. Een jaar later werd hij eindelijk herenigd met zijn gezin en konden ze beginnen aan nieuw leven in een veilig land. Als je dit boek koopt, lees dan ook vooral het verhaal van Imad en zijn gezin.
In Damascus had Imad restaurants en ook in Londen is hij er weer eentje begonnen. Hij is tenslotte chef-kok.
De Syrische manier
In Damascus mag je eten zoals je wilt, met mes en vork, met stokjes of opscheppen met brood. Eten vormt het middelpunt van alles en is een belangrijk onderwerp. Syrische families wonen bij voorkeur dicht bij elkaar en er worden veel maaltijden gedeeld. Staan er uitstapjes op de planning, dan wordt er van tevoren goed over nagedacht welke hapjes mee moeten. Er draait veel om eten dus.
De Syrische keuken
De Syrische keuken is niet een hele spicy keuken maar wel een keuken met heel veel smaaklagen door het gebruik van specerijen en specerijmixen. Daarin zitten vaak wel chilivlokken, maar de spice overheerst niet. Neem bijvoorbeeld de specerijmix Dukkah. Iedere familie heeft zijn eigen specifieke variant en in dit boek staat de dukkah die Imad graag gebruikt. Verdere smaakmakers die zijn opgenomen in het boek zijn Baharat, Kabsa-kruiden en Shish Taouk. Haal de ingrediënten bij het kruiden en specerijen kraampje op de markt en haal je vijzel uit de kelder tevoorschijn!
Verder veel basis recepten voor bijvoorbeeld gebakken uitjes, tahinsaus en gekonfijte knoflookolie.
In het hoofdstuk voorgerechten staat hét recept voor een goede basis hummus. Als je die onder de knie hebt kun je eindeloos variëren met ingredienten en smaken en met de toppings die in het boek staan. Ook de labneh ga ik absoluut nog eens maken.
Ook uit dit hoofdstuk maakte ik het bijgerecht Mtuma, geplette nieuwe aardappels in een chermoula-yoghurtsaus.
In het hoofdstuk over de hoofdgerechten vind je onder andere heerlijke kabsa's (met garnalen, met kip en met groenten), een Syrische moussaka en deze heerlijke Heilbot in boter.
Ook de zoetigheden ontbreken natuurlijk niet. Denk bijvoorbeeld aan opgerolde baklava, vogelnestjes van kataifideeg met pistachenoten en knafeh nableseh (die ik binnenkort nog ga maken).
Conclusie
We zijn natuurlijk in Nederland niet zo bekend met de Syrische keuken, maar lezen in en kokend uit dit boek kom ik tot de conclusie dat dit heel onterecht is. De Syrische keuken is een hele smaakvolle keuken met een rijk gebruik van specerijen.
De Syrische Keuken van Imad bevat niet alleen heerlijke recepten om de Syrische keuken te ontdekken, maar lees ook vooral de verhalen van Imad, over zijn gezin, over zijn vlucht, over zijn moeder, over Damascus. Het is niet alleen een heel fijn kookboek, maar ook een heel fijn leesboek.