09-10-2024 07:30 naar notities Rubriek: Recept
Voor 6 personen
Ingrediënten voor de champignonsoep:
- 600 gram champignons
- 2 el koolzaadolie
- 50 gr bosui, fijngehakt
- 1 el fijngehakte knoflook
- 1 el mirin
- 1 el cashewpasta
- 1 el tahin
- 1 tl witte miso
- 100 ml geroosterde-paddenstoelenbouillon of groentebouillon
- 200 ml cashewmelk of andere notenmelk (of koemelk)
Voor de kruidenmix:
- 2 tl gochugaru (Koreaans chilipoeder)
- 1 el edelgistvlokken
- 1 el geroosterde witte sesamzaadjes
- 1 tl zeezoutvlokken
- 1 el geroosterde boekweit
Voor de garnering:
- 3 kleine baguettes
- 2 el koolzaadolie
- szechuanpeperolie
Bereiding:
- Borstel de champignons schoon en snijd ze in dunne plakjes. Giet de koolzaalolie in een kookpan en zet deze op middelhoog vuur. Voeg de champignons, bosui en knoflook toe en bak tot de bosui en knoflook zacht worden, zonder dat ze verkleuren. Giet de mirin erbij, voeg de cashewpasta, tahin en miso toe en roer goed door. Voeg dan de bouillon en cashewmelk toe, zet het vuur iets lager en laat op laag vuur pruttelen tot het iets is ingekookt.
- Doe alle ingrediënten voor de kruidenmix, behalve de boekweit, in de blender en pulseer zodat alles goed gemixt wordt. Giet het mengsel in een kom, voeg de boekweit toe en roer door.
- Snijd de baguettes in de lengte door, besprenkel ze met wat koolzaadolie en rooster of bak ze kort op de opengesneden zijde. Leg een stuk baguette in een kom, giet er een deel van de champignonsoep over en maak het af met de kruidenmix en een paar scheutjes szechuanpeperolie.
Titel: Paddenstoelen / Oorspronkelijke titel: Laga Svamp
Auteur: Martin Nordin
Nederlandse uitgever: Uitgeverij Becht, Haarlem
Prijs: 22,99 euro
Categorieën: hoofdgerecht, voorgerecht, soep