Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Paddenstoelen

Martin Nordin

Verschijning: 18-09-2024

Gottmer Uitgevers Groep b.v.

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Paddenstoelen

Uit: Paddenstoelen

10-10-2024 07:30 Rubriek: Review

PaddenstoelenMartin Nordin heeft Zweedse roots. Hij groeide op in de provincie Skåne, Zuid-Zweden. De inspiratie voor de gerechten uit dit boek zijn echter verre van alleen Scandinavisch. In de recepten vind je smaakmakers uit de hele wereld, maar vooral ook uit Azië.

In het voorwoord vertelt de auteur dat hij altijd verzot is geweest op paddenstoelen. Hoe boek gaat uitdrukkelijk niet in op paddenstoelen zoeken, plukken en verwerken. Daar zijn andere boeken voor. Voor de gerechten zijn merendeels gekweekte paddenstoelen gebruikt. Voor alle paddenstoelen geldt: borstel ze goed schoon (niet onder de kraan!) en snijd aangetaste stukjes weg. 

Paddenstoelen en gezondheid

Voor het plukken van wilde paddenstoelen en het bereiden en eten ervan wordt veel gewaarschuwd. Als je dit wilt doen, doe dit dan samen met iemand die er verstand van heeft. Sommige paddenstoelen kun je echt niet eten en we willen natuurlijk geen ongelukken. 

Gezond zijn ze zeker, paddenstoelen. Ze hebben een sterke umamismaak waardoor ze veel als vervanger van vlees worden gebruikt. Ze zijn verder vetarm, rijk aan allerlei mineralen en voedingsstoffen en ze bevatten als één van de weinige niet-dierlijke producten zelfs een beetje vitamine B12.

Soorten paddenstoelen

De schrijver neemt je in het boek mee langs allerlei soorten paddenstoelen. Van de simpele champignon, langs eekhoorntjesbrood, de portobello en de cantharel via de oesterzwam en de shiitake naar de morielje. Kort en bonding vertelt de schrijver iets over de smaak en de bereidingswijze van de betreffende paddenstoel.

De recepten

De recepten zijn zonder uitzondering bijzonder te noemen. Anders dan anders, origineel en met bereidingswijzen die ik niet of niet goed kende. Leuk! 

De recepten zijn op zich goed te volgen, al lijkt de schrijver er vanuit te gaan dat je een beetje weet wat je doet in de keuken. Ook veel van de ingrediënten zijn niet op iedere straathoek te vinden. Zie maar eens te komen aan zee-eikwier, lavas of gedroogde daslook. In mijn provinciale stadssupermarkt is het niet te vinden in ieder geval. Op internet kun je vaak goede alternatieven vinden en anders ontkom je niet aan een online bestelling of een ritje naar een grotere stad waar je een beter gesorteerde supermarkt of toko kunt vinden. 

De risotto en de pasta die ik maakte uit dit boek waren beiden echt heel lekker en voor mij goed te doen. De bereiding van risotto ging heel anders dan ik gewend ben risotto te maken. Als je daar open voor staat kun je prima uit de voeten met dit boek. 

Conclusie

Nee, dit is geen boek voor beginners of mensen die van makkelijk houden. Dit is wel een boek voor kookliefhebbers die graag alle smaak uit een ingrediënt halen, in dit geval paddenstoelen. De recepten zijn goed, origineel en anders dan anders. Erg leuk voor de gevorderde of de nieuwsgierige thuiskok. 

Titel: Paddenstoelen
Auteur: Martin Nordin
Uitgeverij: Becht
Prijs: 22,99 euro

alle recepten →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Romige champignonsoep met tahin, miso en cashew →

Een romige champignonsoep met allerlei Oosterse smaken

Getest: Romige Pasta met gebakken champignons en spruitjes →

Simpele champignons en simpele spruitjes in een heerlijke romige pasta.

Getest: Eekhoorntjesbroodrisotto met cashewpasta →

Niks langzaam bouillon toevoegen en rustig maar continu roeren. Dit is een geheel andere wijze van risotto maken.

Alle blogs in de rubriek Review [50]

Recensie: Too Easy →

19-12-2024 Makkelijk en vol van smaak: een typische Donna Hay.

Recensie: Winter →

11-12-2024 Winter van Diana Henry biedt 120 seizoensgebonden recepten die comfort en creativiteit combineren. Het boek is praktisch, inspirerend en perfect voor de koude maanden.

Recensie: Lekker Hollands →

05-12-2024 Lekker Hollands: gedegen klassiekers en variaties op klassiekers, maar niet veel nieuws aan de horizon.

Aangekondigd [5] →

De nieuwste kookboeken, zelfs al voor ze bij de drukker liggen.

Aangekondigd: november 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in november 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: oktober 2024 →

Wat komt er allemaal op de kookboekenmarkt in oktober 2024? Lees het hier!

Aangekondigd: september 2024 →

Naar welke titels kijken we bij Cookboogle uit in september 2024?

Lijstjes [1] →

Recept [58] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Snackbrownie →

Een klein, warm, smeuïg en chocoladerig hapje.

Recept: Gebraden kip met honing, mosterd en gekaramelliseerde ui →

Door de kip klaar te maken op gekaramelliseerde uien, krijgt het vlees extra veel smaak en blijft het sappig. De mosterd en honing geven de kip een glorieuze gouden gloed.

Recept: Tiramisu met limoncello →

Tiramisu met limoncello is een frisse variant van het klassieke dessert. Het resultaat is een romig, verfrissend en licht zuur dessert met een kleine limoncellokick.

Getest [158] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Gekaramelliseerde tomatenspaghetti →

Spaghetti gekookt in tomatenbouillon. Boordevol smaak en lekker knapperig.

Getest: Galette met kaas en bloemkool →

Een galette is een hartige Franse taart met een knapperige deegbodem. Deze is gevuld met bloemkool en kaas. Het heeft een rustieke uitstraling door de vouwrand.

Getest: Pasta met tonijn, rucola en citroen →

Supereenvoudige pasta boordevol smaak en perfect in balans.