Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Review

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Paddenstoelen

Martin Nordin

Verschijning: 18-09-2024

HarperCollins Holland

Eenvoudig te bestellen bij:

Recensie: Paddenstoelen

Uit: Paddenstoelen

10-10-2024 07:30 naar notities Rubriek: Review

PaddenstoelenMartin Nordin heeft Zweedse roots. Hij groeide op in de provincie Skåne, Zuid-Zweden. De inspiratie voor de gerechten uit dit boek zijn echter verre van alleen Scandinavisch. In de recepten vind je smaakmakers uit de hele wereld, maar vooral ook uit Azië.

In het voorwoord vertelt de auteur dat hij altijd verzot is geweest op paddenstoelen. Hoe boek gaat uitdrukkelijk niet in op paddenstoelen zoeken, plukken en verwerken. Daar zijn andere boeken voor. Voor de gerechten zijn merendeels gekweekte paddenstoelen gebruikt. Voor alle paddenstoelen geldt: borstel ze goed schoon (niet onder de kraan!) en snijd aangetaste stukjes weg. 

Paddenstoelen en gezondheid

Voor het plukken van wilde paddenstoelen en het bereiden en eten ervan wordt veel gewaarschuwd. Als je dit wilt doen, doe dit dan samen met iemand die er verstand van heeft. Sommige paddenstoelen kun je echt niet eten en we willen natuurlijk geen ongelukken. 

Gezond zijn ze zeker, paddenstoelen. Ze hebben een sterke umamismaak waardoor ze veel als vervanger van vlees worden gebruikt. Ze zijn verder vetarm, rijk aan allerlei mineralen en voedingsstoffen en ze bevatten als één van de weinige niet-dierlijke producten zelfs een beetje vitamine B12.

Soorten paddenstoelen

De schrijver neemt je in het boek mee langs allerlei soorten paddenstoelen. Van de simpele champignon, langs eekhoorntjesbrood, de portobello en de cantharel via de oesterzwam en de shiitake naar de morielje. Kort en bonding vertelt de schrijver iets over de smaak en de bereidingswijze van de betreffende paddenstoel.

De recepten

De recepten zijn zonder uitzondering bijzonder te noemen. Anders dan anders, origineel en met bereidingswijzen die ik niet of niet goed kende. Leuk! 

De recepten zijn op zich goed te volgen, al lijkt de schrijver er vanuit te gaan dat je een beetje weet wat je doet in de keuken. Ook veel van de ingrediënten zijn niet op iedere straathoek te vinden. Zie maar eens te komen aan zee-eikwier, lavas of gedroogde daslook. In mijn provinciale stadssupermarkt is het niet te vinden in ieder geval. Op internet kun je vaak goede alternatieven vinden en anders ontkom je niet aan een online bestelling of een ritje naar een grotere stad waar je een beter gesorteerde supermarkt of toko kunt vinden. 

De risotto en de pasta die ik maakte uit dit boek waren beiden echt heel lekker en voor mij goed te doen. De bereiding van risotto ging heel anders dan ik gewend ben risotto te maken. Als je daar open voor staat kun je prima uit de voeten met dit boek. 

Conclusie

Nee, dit is geen boek voor beginners of mensen die van makkelijk houden. Dit is wel een boek voor kookliefhebbers die graag alle smaak uit een ingrediënt halen, in dit geval paddenstoelen. De recepten zijn goed, origineel en anders dan anders. Erg leuk voor de gevorderde of de nieuwsgierige thuiskok. 

Titel: Paddenstoelen
Auteur: Martin Nordin
Uitgeverij: Becht
Prijs: 22,99 euro

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recept: Romige champignonsoep met tahin, miso en cashew →

Een romige champignonsoep met allerlei Oosterse smaken

Getest: Romige Pasta met gebakken champignons en spruitjes →

Simpele champignons en simpele spruitjes in een heerlijke romige pasta.

Getest: Eekhoorntjesbroodrisotto met cashewpasta →

Niks langzaam bouillon toevoegen en rustig maar continu roeren. Dit is een geheel andere wijze van risotto maken.

Alle blogs in de rubriek Review [64]

Recensie: Hokkaido →

25-05-2025 Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

15-05-2025 Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

04-05-2025 Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.

Lijstjes [1] →

Recept [96] →

Soms maakt Cookboogle zelf recepten. Die delen we hier.

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep