10-10-2024 07:30 Rubriek: Review
Martin Nordin heeft Zweedse roots. Hij groeide op in de provincie Skåne, Zuid-Zweden. De inspiratie voor de gerechten uit dit boek zijn echter verre van alleen Scandinavisch. In de recepten vind je smaakmakers uit de hele wereld, maar vooral ook uit Azië.
In het voorwoord vertelt de auteur dat hij altijd verzot is geweest op paddenstoelen. Hoe boek gaat uitdrukkelijk niet in op paddenstoelen zoeken, plukken en verwerken. Daar zijn andere boeken voor. Voor de gerechten zijn merendeels gekweekte paddenstoelen gebruikt. Voor alle paddenstoelen geldt: borstel ze goed schoon (niet onder de kraan!) en snijd aangetaste stukjes weg.
Paddenstoelen en gezondheid
Voor het plukken van wilde paddenstoelen en het bereiden en eten ervan wordt veel gewaarschuwd. Als je dit wilt doen, doe dit dan samen met iemand die er verstand van heeft. Sommige paddenstoelen kun je echt niet eten en we willen natuurlijk geen ongelukken.
Gezond zijn ze zeker, paddenstoelen. Ze hebben een sterke umamismaak waardoor ze veel als vervanger van vlees worden gebruikt. Ze zijn verder vetarm, rijk aan allerlei mineralen en voedingsstoffen en ze bevatten als één van de weinige niet-dierlijke producten zelfs een beetje vitamine B12.
Soorten paddenstoelen
De schrijver neemt je in het boek mee langs allerlei soorten paddenstoelen. Van de simpele champignon, langs eekhoorntjesbrood, de portobello en de cantharel via de oesterzwam en de shiitake naar de morielje. Kort en bonding vertelt de schrijver iets over de smaak en de bereidingswijze van de betreffende paddenstoel.
De recepten
De recepten zijn zonder uitzondering bijzonder te noemen. Anders dan anders, origineel en met bereidingswijzen die ik niet of niet goed kende. Leuk!
De recepten zijn op zich goed te volgen, al lijkt de schrijver er vanuit te gaan dat je een beetje weet wat je doet in de keuken. Ook veel van de ingrediënten zijn niet op iedere straathoek te vinden. Zie maar eens te komen aan zee-eikwier, lavas of gedroogde daslook. In mijn provinciale stadssupermarkt is het niet te vinden in ieder geval. Op internet kun je vaak goede alternatieven vinden en anders ontkom je niet aan een online bestelling of een ritje naar een grotere stad waar je een beter gesorteerde supermarkt of toko kunt vinden.
De risotto en de pasta die ik maakte uit dit boek waren beiden echt heel lekker en voor mij goed te doen. De bereiding van risotto ging heel anders dan ik gewend ben risotto te maken. Als je daar open voor staat kun je prima uit de voeten met dit boek.
Conclusie
Nee, dit is geen boek voor beginners of mensen die van makkelijk houden. Dit is wel een boek voor kookliefhebbers die graag alle smaak uit een ingrediënt halen, in dit geval paddenstoelen. De recepten zijn goed, origineel en anders dan anders. Erg leuk voor de gevorderde of de nieuwsgierige thuiskok.
Titel: Paddenstoelen
Auteur: Martin Nordin
Uitgeverij: Becht
Prijs: 22,99 euro