Uit de keuken van Cookboogle | Rubriek: Recept

Cookboogle test, beproeft en reviewt recepten en publicaties

Oma's bakboek

Stichting Oma's Soep

Verschijning: 25-09-2024

HarperCollins Holland

Eenvoudig te bestellen bij:

Recept: Speculaasbrokken

Uit: Oma's bakboek
Een cadeautje van: HarperCollins Holland

30-10-2024 07:30 naar notities Rubriek: Recept

Voor 10 personen / 1 uur en 20 minuten + 1 uur wachten

Speculaasbrokken

INGREDIËNTEN:

  • 240 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 275 g donkere basterdsuiker
  • 500 g tarwebloem
  • snufje zout
  • 2 tl baking soda
  • 60 ml karnemelk
  • rasp van 1 biologische citroen
  • 25 g speculaaskruiden
  • 1 ei, losgeklopt
  • 15 garneeramandelen

VERDER NODIG:

  • handmixer
  • vershoudfolie
  • bakpapier
  • deegroller
  • bakrooster

BEREIDING:

Doe de boter en basterdsuiker in een mengkom en mix met een handmixer tot een luchtige massa.

Voeg de bloem, het zout, de baking soda, karnemelk, citroenrasp en speculaaskruiden toe en kneed tot een samenhangend deeg.

Vorm een bal van het deeg en wikkel het in vershoudfolie. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor tot 160 ˚C (hete lucht) of 180 ˚C (elektrisch).

Laat het deeg 5-10 minuten op temperatuur komen. Leg het deeg op een vel bakpapier. Leg er nog een vel bakpapier op en rol het deeg uit tot een lap van circa 1 centimeter dik.

Leg het deeg op een bakplaat en trek het bovenste vel bakpapier eraf. Bestrijk het uitgerolde deeg met wat losgeklopt ei. Verdeel de amandelen over het deeg, druk iets aan en bestrijk de amandelen met de rest van het ei.

Zet in de oven en bak de speculaas 50-55 minuten.

Laat de speculaas volledig afkoelen op een bakrooster en breek in stukken.

Uit: Oma's Bakboek
Foto: Saskia Lelieveld
Uitgever: Becht
Prijs: 21,99 euro

Categorieën: bakken zoet

alle recepten → Zet op to-cook lijst notities hierbij →

Meer uit deze publicatie:

Recensie: Oma's Bakboek →

Waan je aan oma's koffietafel met chocoladesoezen, appelbeignets en kletskoppen.

Recept: Monchoutaart met aardbeien →

De zoete en frisse smaak van de aardbeien vormt de perfecte aanvulling op de romige laag eronder.

Getest: Kletskoppen →

Een hard, dun en knapperig koekje. Erg lekker bij een kopje stevige koffie of een warme kopje thee.

Getest: Fries Suikerbrood →

Zoet brood eten we niet veel in Nederland. Fries suikerbrood moet je absoluut wel een keer proberen. Zelfgemaakt uiteraard het allerlekkerst.

Alle blogs in de rubriek Recept [96]

Recept: Hartige clafoutis met kerstomaten en parmezaan →

13-08-2025 Clafoutis is Frans gebak, maar dit een is hartige versie die je heel goed als maaltijd kunt eten.

Pizza die nooit faalt →

21-06-2025 Pizza: deeg, saus, beleg, simpel.

Recept: Courgette - zalm rolletjes →

02-06-2025 Heerlijke ovenschotel voor de lente/zomer

Getest [189] →

Recepten uit een kookboek uitgetest en besproken.

Getest: Jerky van zalm →

Saketoba (jerky van zalm) is tegenwoordig een populaire snack, maar het begon als een belangrijke manier om zalm te conserveren

Getest: Maissoep →

Een heerlijke zoetige en volle maaltijdsoep

Lijstjes [1] →

Review [64] →

Vers van de pers, bekeken, getest en hier uitgebreid besproken.

Recensie: Hokkaido →

Recepten uit Noord-Japan, van het land en uit de zee

Recensie: Het complete basisbakboek →

Goede basis bakrecepten met heerlijke variaties daarop voor de thuisbakker

Recensie: Broodjes van Sam en Joris →

Goed brood transformeren in een topgerecht is iets wat echt iedereen kan, elke dag weer.