30-10-2024 07:30 naar notities Rubriek: Recept
Voor 10 personen / 1 uur en 20 minuten + 1 uur wachten
INGREDIËNTEN:
- 240 g roomboter, op kamertemperatuur
- 275 g donkere basterdsuiker
- 500 g tarwebloem
- snufje zout
- 2 tl baking soda
- 60 ml karnemelk
- rasp van 1 biologische citroen
- 25 g speculaaskruiden
- 1 ei, losgeklopt
- 15 garneeramandelen
VERDER NODIG:
- handmixer
- vershoudfolie
- bakpapier
- deegroller
- bakrooster
BEREIDING:
Doe de boter en basterdsuiker in een mengkom en mix met een handmixer tot een luchtige massa.
Voeg de bloem, het zout, de baking soda, karnemelk, citroenrasp en speculaaskruiden toe en kneed tot een samenhangend deeg.
Vorm een bal van het deeg en wikkel het in vershoudfolie. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor tot 160 ˚C (hete lucht) of 180 ˚C (elektrisch).
Laat het deeg 5-10 minuten op temperatuur komen. Leg het deeg op een vel bakpapier. Leg er nog een vel bakpapier op en rol het deeg uit tot een lap van circa 1 centimeter dik.
Leg het deeg op een bakplaat en trek het bovenste vel bakpapier eraf. Bestrijk het uitgerolde deeg met wat losgeklopt ei. Verdeel de amandelen over het deeg, druk iets aan en bestrijk de amandelen met de rest van het ei.
Zet in de oven en bak de speculaas 50-55 minuten.
Laat de speculaas volledig afkoelen op een bakrooster en breek in stukken.
Uit: Oma's Bakboek
Foto: Saskia Lelieveld
Uitgever: Becht
Prijs: 21,99 euro
Categorieën: bakken zoet